Udenrigsministeriet

Eksportinitiativer bærer frugt: Dansk virksomhed vinder opgave på over 100 mio. kr.

Del
Internationale partnerskaber er både med til at sætte skub i den bæredygtige udvikling, styrke eksporten og skabe gode danske arbejdspladser. Det er en amerikansk opgave til danske Rambøll et rigtig godt eksempel på.

De næste fem år skal Rambøll kortlægge grundvandet i et område i Californien, der er halvandet gange større end Danmark. Rambøll og århusianske SkyTEM skal sammen med Aarhus Universitet og en amerikansk partner hjælpe med at gøre vandforsyningen i det tørkeprægede Californien mere bæredygtig.

”Dansk vandteknologi og ekspertise er med i front, når der skal handles på de bæredygtige ambitioner rundt om i verden. Det viser Rambøll med denne ordre. Eksporten skal genstartes efter coronakrisen. Her er videndeling og partnerskaber essentielt. Det gavner både økonomien, miljøet og gode danske arbejdspladser. Her er Water Technology Alliance et glimrende eksempel på en succesfuld eksportindsats, som er bundet sammen på tværs af myndigheder, forsyninger og erhvervslivet,” siger udenrigsminister, Jeppe Kofod.

Projektet er en foreløbig milepæl for den danske eksportindsats på vandområdet. Siden 2016 har det offentligt-private eksportsamarbejde Water Technology Alliance (WTA), der blandt andet består af Udenrigsministeriet, Miljøministeriet, 3Vand og en række danske virksomheder, arbejdet målrettet for at fremme dansk vandteknologi og ekspertise -  blandt andet gennem en samarbejdsaftale med Californien. Eksportsamarbejdet har indtil nu banet vejen for flere mindre ordrer, og oplever nu en foreløbig kulmination med den aktuelle opgave, der har en samlet pris på over 100 mio. kr.  

Det er et meget spændende og vigtigt projekt, som vi er rigtig stolte af at have vundet. Selv i et moderne samfund som det californiske er en sikker vandforsyning ikke længere en selvfølge, og myndighederne derover sætter derfor stor pris på, at vi kan bidrage med vores store viden og erfaring om geofysik og grundvandsforhold,” siger Søren Hvilshøj, direktør for Rambølls internationale enhed for rådgivning om vandressourcer.

Alle øjne er rettet mod USA

Ordren kommer på et tidspunkt, hvor alles øjne er rettet mod det amerikanske marked. Biden har igen meldt USA på banen inden for klima og miljø, og danske virksomheder har en unik chance for at hjælpe USA med at løse de store udfordringer. Derfor er samarbejdet med USA om den bæredygtige dagsorden en top-prioritet for regeringen, som lige nu arbejder på en eksportstrategi for vand i samarbejde med den danske vandsektor.

”I Danmark har vi noget af verdens bedste drikkevand, og vi tager det direkte fra undergrunden uden at rense det. Det er helt unikt. Danske virksomheder er eksperter i at udvikle holdbare og bæredygtige vandløsninger. Den viden kan vi bruge rundt omkring i verden, hvor den gør en grøn forskel. Det er det konkrete projekt i Californien et godt eksempel på. Jeg er glad for, at et frugtbart myndighedssamarbejde mellem landene også kan være med til at bane vejen for eksport af danske løsninger og nye grønne arbejdspladser,” siger miljøminister Lea Wermelin.

Den 9. marts skrev Lea Wermelin under på en ny samarbejdsaftale mellem Danmark og Californien, der forhåbentligt vil give den danske eksport af miljøteknologi endnu et solidt rygstød. Sammen skal Danmark og Californien nemlig finde konkrete svar på, hvordan vandsektoren kan bidrage til partnernes ambitiøse målsætninger om klimaneutralitet.

For yderligere presseinformation: Kontakt pressevagten@um.dk

Information om Udenrigsministeriet

Udenrigsministeriet
Udenrigsministeriet
Asiatisk Plads 2
1448 København K

33 92 00 00http://um.dk/

Følg pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Udviklingspolitisk Råd besøger Etiopien og Kenya22.4.2024 13:13:51 CEST | Pressemeddelelse

Kenya og Etiopien spiller væsentlige stabiliserende roller i et konfliktfyldt Østafrika. Men begge lande står samtidig over for store humanitære og klimamæssige udfordringer, og er blandt de største værtslande for flygtninge i Afrika. Danmark samarbejder blandt andet med landene om grøn og bæredygtig udvikling, modstandsdygtighed mod klimaforandringer, demokrati, menneskerettigheder, fattigdomsbekæmpelse og håndtering af flygtningesituationen. Udviklingspolitisk Råd besøger landene for at få indsigt i implementeringen af dansk humanitær støtte og danske udviklingsprojekter inden for bl.a. myndighedssamarbejdet, landbrug, sociale sikkerhedsnet, energi og vand.

Nye værktøjer skal rejse milliarder til klima og udvikling18.4.2024 07:19:04 CEST | Pressemeddelelse

Verdens udviklingslande mangler enorme beløb til klimaindsatser, fattigdomsbekæmpelse og udvikling af deres samfund. For at skaffe penge nok skal der tages helt nye metoder i brug for at tiltrække mange flere og større investeringer. Danmark er blandt de første lande, der bidrager til to nye finansieringsværktøjer, som vil rejse milliarder til klima og udvikling til gavn for verdens fattige.

Danmark sender støtte til Etiopien til hjælp mod væbnet konflikt, tørke, oversvømmelser og risiko for hungersnød16.4.2024 15:39:21 CEST | Pressemeddelelse

Etiopien er voldsomt præget af væbnede interne konflikter og tørke og oversvømmelse forårsaget af blandt andet klimaforandringer. Landet står i dag med store problemer med fordrivelse, kritisk fødevaremangel og massive humanitære behov. 20 millioner mennesker har behov for nødhjælp. Derfor støtter Danmark nu Etiopien med 100 millioner kroner.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye