Deloitte

Ekspert slår alarm: Hver sjette dansker er blevet ringet op af cyber-svindlere

Del

Danskerne trækkes ind i cyberkrigen

Kim Schlyter
Kim Schlyter

København, 3. juni 2016

Cyber-svindel er på hastig fremmarch over alt i verden. Svindlen sker ikke kun gennem hackerangreb og falske e-mails, men også direkte over telefonen, hvor kriminelle forsøger at lokke personfølsomme data ud af godtroende borgere. Alene i Danmark er det sket mere end 750.000 gange inden for de seneste to år. Det viser en ny undersøgelse foretaget af Deloitte.

- De it-kriminelle går målrettet efter personfølsomme data, som de forsøger at lokke ud af både virksomheder og privatpersoner. Især kontaktoplysninger og kreditkortinformationer er i særlig høj kurs, da de kan bruges til yderligere berigelseskriminalitet i cyberspace, siger sikkerhedsekspert i Deloitte, Kim Schlyter.

Hvis en hacker først får adgang til ens kreditkortoplysninger, er der frit spil for at begynde at bruge penge, påpeger Kim Schlyter.

- Ofte er det ikke store summer, der hæves. Det kan sagtens være mindre beløb, der ikke umiddelbart vækker opsigt. I Danmark får man heldigvis erstatning for den slags misbrug, hvis kreditkortet er privat. Det betyder dog ikke, at man ikke selv skal passe ekstra godt på, siger han.

Selv om man ikke ligefrem udleverer sine kreditkort- eller kontooplysninger, kan de cyberkriminelle sagtens finde andre måder at få fat i pengene.

- Udleverer man blot sin email-adresse, kan hackerne bruge den til at sende et link, som installerer virus eller malware på computeren eller mobilen. Sker det, har hackerne fri adgang til ens data, ligesom de kan være med på en 'lytter' næste gang, man logger på sin netbank, siger Kim Schlyter.

Ifølge Kim Schlyter bliver hackerne mere og mere kreative i deres forsøg på at lokke informationer ud af folk:

- Hackerne er meget mere snu, end man umiddelbart skulle tro. De gør alt, hvad de kan for at finde på plausible historier. Ofte har de allerede skaffet sig mange oplysninger om deres offer, inden de ringer. Derfor kan de gøre svindelnummeret så troværdigt, at man falder i fælden.

I alt siger 16 pct. af danskerne over 18 år, at de inden for de seneste to år er blevet ringet op af mennesker, der har forsøgt at lokke dem til at udlevere personlige data om f.eks. kreditkort og bankkonti.

Fakta:

Tallene er baseret på i alt 1165 interview med repræsentativt udvalgte danskere på 18 år og derover. Undersøgelsen er gennemført af Epinion for Deloitte.

Nøgleord

Kontakter

Kim Schlyter
Tlf. +45 30 93 44 92
kschlyter@deloitte.dk

Billeder

Kim Schlyter
Kim Schlyter
Download

Information om Deloitte

Deloitte
Deloitte
Weidekampsgade 6
2300 København S

http://www2.deloitte.com/dk/da.html

Kim Schlyter er partner i Deloitte og ekspert i data- og cybersikkerhed.

Mød hele Deloittes panel af eksperter på twitter.com/pressepanelet samt på pressepanelet.dk

Følg pressemeddelelser fra Deloitte

Skriv dig op her og modtag pressemeddelelser på mail. Indtast din mail, klik på abonner og følg instruktionerne i den udsendte mail.

Flere pressemeddelelser fra Deloitte

Undersøgelse: Mindre danske virksomheder sætter mål – men det halter med strategien13.8.2018 10:12pressemeddelelse

Danske virksomheder med 50-199 medarbejdere er gode til at formulere målsætninger, men er klart udfordret, når de skal formulere og gennemføre strategier, der skal indfri målsætningerne. En smule anderledes ser det ud for de mellemstore virksomheder med mere end 200 medarbejdere. Epinion har for Deloitte undersøgt forholdet mellem mål og midler i de to segmenter og taget temperaturen ud fra virksomhedernes tilgang til vækst, internationalisering og digitalisering.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter, og finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum