Ekspert: Gå ikke i panik over de høje karaktersnit

Del

"Vi skal huske på, at det faktisk kun er 9 procent af uddannelserne, der har et karaktergennemsnit over 9," siger Jakob Rathlev, der er områdechef for videregående uddannelser på Danmarks Evalueringsinstitut (EVA)

For de 65.165 ansøgere, der netop har fået besked om, at de er optaget på en videregående uddannelse, er i dag en glædens dag og starten på et liv som studerende.  

For 21.395 ansøgere er dagen imidlertid mindre festlig. De er nemlig ikke blevet optaget på nogen af de uddannelser, de har søgt ind på. Nogle rammes af, at adgangskvotienterne på de mest eftertragtede uddannelser er meget høje.

Gå ikke i panik: Kun få uddannelser har meget høje adgangskrav

Jakob Rathlev, der er områdechef for videregående uddannelser på Danmarks Evalueringsinstitut (EVA), advarer mod at gå i panik, hvis man har modtaget afslag på sin ansøgning om at komme ind på en uddannelse og ikke har et tårnhøjt gennemsnit:

”Igen i år ser vi svimlende høje gennemsnit på uddannelser som fx Medicin, International Business og Psykologi. Men vi skal huske på, at det faktisk kun er ni procent af uddannelserne, der har et karaktergennemsnit over 9. Med en gennemsnitlig studentereksamen har man adgang til ca. 80 % af uddannelserne,” forklarer Jakob Rathlev.

Overvej alternative studier og uddannelsessteder

Halvdelen af uddannelserne landet over har slet ikke noget karakterkrav. Det betyder, at de stort set har frit optag, hvis man lever op til de formelle krav om fx fagligt niveau fra sin ungdomsuddannelse.

”Er man én af dem, der ikke fik en studieplads i eftertragtede København eller Aarhus, er der måske stadig ledige pladser andre steder i landet, fx i Aalborg eller Odense, hvor det ovenikøbet også er lettere at få en billig studiebolig,” siger Jakob Rathlev.

”Man kan også kigge efter beslægtede studier, der matcher ens interesser, men hvor snittet er knap så højt,” siger han.

Mens en uddannelse som Molekylær Biomedicin ved Københavns Universitet kræver et gennemsnit på 11,4 kræver det kun et snit på 7,0 at komme ind på uddannelsen i Biokemi.

Nøgleord

Kontakter

Områdechef for videregående uddannelser Jakob Rathlev, jra@eva.dk, tlf. 3050 2443

Information om Eva - Danmarks Evalueringsinstitut

Eva - Danmarks Evalueringsinstitut
Østbanegade 55, 3. sal
2100 København Ø

3555 0101http://www.eva.dk/
Danmarks Evalueringsinstitut (EVA) gør uddannelser og dagtilbud bedre - gennem evalueringer, analyser og redskaber, som bidrager til at udvikle kvalitet. Vores viden bruges på alle niveauer - fra institutioner og skoler til kommuner og ministerier.

Følg pressemeddelelser fra Eva - Danmarks Evalueringsinstitut

Skriv dig op her og modtag pressemeddelelser på mail. Indtast din mail, klik på abonner og følg instruktionerne i den udsendte mail.

Flere pressemeddelelser fra Eva - Danmarks Evalueringsinstitut

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter, og finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum