Danmarks Eksport- og Investeringsfond

EIFO skal facilitere statslig ordning til genopbygning af Ukraine

Del
Danmarks Eksport- og Investeringsfond skal stå i spidsen for den statslige låne- og garantiordning i forbindelse med genopbygningen af Ukraine, som regeringen i dag har løftet sløret for.

Den statslige låne- og garantiordning til fordel for Ukraine, som regeringen i dag har præsenteret, har en kapacitet på i alt 1 mia. kr. til finansiering af genopbygningen af kritisk infrastruktur, f.eks. forsyning med vand, varme og el, samt af dansk eksport af blandt andet landbrugsudstyr. Ordningen skal administreres af Danmarks Eksport- og Investeringsfond, (EIFO) og træder i kraft samtidigt med finansloven. Ordningen har til formål at reducere den finansielle risiko for virksomheder, der engagerer sig i Ukraine.

”Der har været tragiske tab af menneskeliv og store ødelæggelser i Ukraine efter krigens begyndelse. Det gælder blandt andet vand- og elforsyningen. Det er vigtigt at få repareret hurtigt, og derfor er vi er meget glade for, at vi i EIFO kan være med til finansieringen af genopbygningen af det krigshærgede land,” siger CEO i EIFO, Peder Lundquist.

Den statslige ordning er opdelt i to separate delordninger hver med en kapacitet på 500 mio. kr.: en delordning målrettet offentlige købere i Ukraine og en delordning målrettet private købere.

Efter krigens udbrud

Da krigen brød ud i februar 2022, suspenderede EIFO, ligesom de fleste andre eksportkreditagenturer, deres risikodækning på Ukraine. I august 2022 åbnede EIFO forsigtigt op ved at tilbyde dækning for remburser fra udvalgte, udenlandskejede banker i Ukraine.

Før Ruslands invasion var Ukraine et betydeligt eksportland danske leverandører. I 2021 eksporterede vi i Danmark varer for 2,9 mia. kr. til landet. Den eksport faldt med 21 procent i 2022 efter krigens udbrud.

Eksporten til Ukraine bestod i vidt omfang af maskiner til industrien, til landbruget, kemiske produkter (herunder medicinalvarer), næringsmidler (især fisk og kød) og andre for- eller bearbejdede varer som f.eks. tekstiler.

For at dansk erhvervsliv kan blive en del af den langsigtede indsats for genopbygningen af landet, er det en forudsætning at indgå i de tidlige faser af den genopbygning, som finder sted nu.

Det kan den nye, statslige ordning forhåbentlig hjælpe med.

Faktaboks:

  • Den statslige låne- og garantiordning vil have en kapacitet på i alt 1 mia. kr. til investeringer i genopbygning af kritisk infrastruktur og af dansk eksport.
  • Rammen opdeles i to delordninger på hver 500 mio. kr.: Delordning 1, som målrettes offentlige købere samt Delordning 2, som målrettes private købere
  • EIFO yder kreditterne i form af lån og garantier

Kontakter

Information om Danmarks Eksport- og Investeringsfond

Danmarks Eksport- og Investeringsfond
Danmarks Eksport- og Investeringsfondhttps://www.eifo.dk/

Danmarks Eksport- og Investeringsfond er skabt ved en sammenlægning af EKF Danmarks Eksportkredit, Vækstfonden og Danmarks Grønne Investeringsfond. Den fælles fond giver danske virksomheder én fælles indgang til risikovillig statslig finansiering. På den måde kan vi være med til at gøre Danmark rigere og verden grønnere.

Følg pressemeddelelser fra Danmarks Eksport- og Investeringsfond

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Danmarks Eksport- og Investeringsfond

Status på det danske venturemarked 1. kvartal 2023: Positiv start på året efter et usikkert 202216.5.2023 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse

I 1. kvartal af 2023 landede den samlede investeringsaktivitet på venturemarkedet på ca. DKK 2,7 mia. fordelt på 36 virksomheder. Det er en markant stigning sammenlignet med sidste kvartal af 2022, hvor der blev investeret for ca. DKK 0,8 mia. Aktiviteten i 1. kvartal var særligt drevet af fem store investeringer i selskaberne Agreena (Agtech), Evosep (Life Science), Hemab (Biotech), Lunar (Fintech) og Teitur Trophics (Biotech) for et samlet beløb på DKK 2 mia. Antallet af investeringer i 1. kvartal 2023 er ligeledes steget sammenlignet med niveauerne i 2022. Aktiviteten på det danske venturemarked har således generelt været højere i begyndelsen af 2023 end i de forrige kvartaler. Positiv start på året trods høj global usikkerhed I løbet af det seneste år har den makroøkonomiske udvikling ført til strammere finansieringsbetingelser og skabt større usikkerhed for virksomheder og investorer. På trods af dette har investeringsaktiviteten i 1. kvartal været noget højere end i de foregående

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum