Efteruddannelse bør være gratis under krisen
Corona-krisen har sendt arbejdsløsheden mod himlen og tvunget mange virksomheder til akut omstilling af produktion og arbejdsgange. De ledige skal naturligvis hurtigst muligt i job igen, men for nogle kan der være behov for målrettet opkvalificering eller efteruddannelse, inden de kan komme i job igen. Og samtidig har krisen også forstærket behovet for efteruddannelse for ansatte og selvstændige, så virksomhederne er godt rustet til tiden efter krisen. Derfor kommer Lederne nu med 10 konkrete forslag til at styrke efteruddannelsen for både beskæftigede og ledige.
- Vi foreslår blandt andet at sløjfe deltagerbetalingen for beskæftigede og selvstændige på alle offentlige AMU-, akademi- og diplomuddannelser resten af 2020. Dermed kan virksomhederne gratis sende de ansatte på de kurser og uddannelser, som kan ruste dem bedst muligt til virksomhedens fremtidige behov. Det skal selvfølgelig også gælde ansatte, som i øjeblikket er hjemsendt på lønkompensation, siger Thomas Christensen, uddannelseschef i Lederne.
Blandt forslagene er også, at statens voksenuddannelsesstøtte (SVU) til videregående voksenuddannelse bør udbredes til en større målgruppe end i dag. I øjeblikket er det kun ansatte uden en videregående uddannelse, som er berettiget til SVU, men Lederne foreslår, at alle ansatte skal kunne få SVU under videregående voksenuddannelse. Og samtidig bør satsen hæves fra 60 til 100 procent af højeste dagpengesats.
- Corona-krisen har ramt mange typer af virksomheder og ansatte i den private sektor hårdt. Derfor er det vigtigt at øge den statslige støtte til videreuddannelse, så virksomheder kan fastholde ansatte i deres nuværende jobfunktion eller uddanne dem til en ny funktion. Det må ikke være økonomien, som afholder virksomhederne fra at give medarbejderne den nødvendige efteruddannelse, siger Thomas Christensen.
Hurtig hjælp til særlige brancher
Lederne foreslår også, at regeringen bør nedsætte en hurtigt arbejdende taskforce, der overvåger udviklingen på arbejdsmarkedet. Taskforcen skal på den baggrund komme med forslag til og koordinere korte og effektive uddannelsesforløb, som er målrettet brancher, der har stort behov for omskoling som følge af corona-krisen.
- Efter corona er vi i en ny tid, som også kræver hurtig omstilling af de offentlige efteruddannelsestilbud. Staten skal aktivt understøtte, at virksomhederne har mulighed for at få efteruddannet og omskolet deres medarbejdere til de nye udfordringer og jobfunktioner, som venter fremover. Og samtidig skal de ledige naturligvis hurtigt kunne omskoles eller efteruddannes målrettet til de job, som virksomhederne har brug for at få besat, siger Thomas Christensen.
Alle Ledernes forslag til en styrket og målrettet efteruddannelsesindsats er vedhæftet.
Kontakter
Søren KudahlPressechef
Tlf:2338 4211sku@lederne.dkVedhæftede filer
Information om Lederne
Følg pressemeddelelser fra Lederne
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Lederne
Lederne bakker op om ny ordning for international rekruttering30.6.2025 11:33:21 CEST | Pressemeddelelse
Det vil være en tiltrængt støtte til et presset arbejdsmarked, hvis regeringen får gjort det nemmere at rekruttere medarbejdere fra lande udenfor EU. Det mener Lederne, efter regeringen i dag offentliggjorde sit udspil til en ny erhvervsordning for rekruttering af international arbejdskraft.
Effektiviseringer i staten er nødvendige – men kræver mod og teknologi18.6.2025 13:11:06 CEST | Pressemeddelelse
Regeringens planer om at afbureaukratisere, effektivisere og reducere antallet af statslige stillinger møder forståelse hos Lederne. ”Antallet af statslige ansatte er steget betydeligt de senere år. Det er fornuftigt, at regeringen nu stopper op og ser på, om ressourcerne kan anvendes bedre, siger Bodil Nordestgaard Ismiris,” adm. direktør i Lederne. Hun understreger, at presset på arbejdsmarkedet gør det nødvendigt, at både offentlige og private aktører gentænker, hvordan opgaver løses – og hvilke værktøjer, der tages i brug. ”I en tid med mangel på arbejdskraft er det afgørende, at alle sektorer ser på, hvor der kan arbejdes smartere og mere effektivt, herunder gennem kunstig intelligens. Digitalisering og kunstig intelligens er vigtige redskaber til at frigøre ressourcer fra medarbejdere, som så kan løse opgaver andre steder, og til at bidrage til at forebygge stress og begrænse nedslidning hos medarbejdere. Det gælder også i staten,” siger hun. Bodil Nordestgaard Ismiris hilser det
Danske virksomheder tager ESG i egen hånd – trods bøvl med data og uklare krav3.6.2025 13:27:53 CEST | Pressemeddelelse
Den hidtil største danske undersøgelse af ESG-indsatsen blandt danske ledere og virksomheder peger på, at virksomhederne, trods planlagte EU-lempelser, allerede har sat fart på ESG-arbejdet. Men samtidig viser undersøgelsen, at der fortsat er en række store udfordringer, når det gælder om at få sat arbejdet med bæredygtighed i system.
Seniorer får nyt job som aldrig før30.5.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
I en tid, hvor færre får nyt job, skiller seniorerne sig ud, når de stadigt oftere får ny arbejdsplads.
Styrket partnerskab vil løfte danske virksomheders bæredygtighed7.5.2025 08:04:41 CEST | Pressemeddelelse
EY træder ind i partnerskabet bag det digitale værktøj ESG Profilen sammen med Lederne og Danske Bank. I en tid med en konstant strøm af nye kriser og forandringer er det afgørende, at danske virksomheder får de nødvendige redskaber, så indsatsen for ESG og bæredygtighed ikke drukner i administration og bureaukrati.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum