EFTERLADTE PÅRØRENDE MÆRKER FOR ALVOR ENSOMHEDEN OG SAVNET I JULEN

På Sorglinjen har alle de frivillige selv prøvet at miste. Det kan være en forælder, et barn, en søskende eller en partner. En af de frivillige på Sorglinjen, der også sidder klar ved telefonen i julen, er Frederik Horskjær Herbøl:
- Da jeg mistede min mor til kræft, var Sorglinjen et sted, jeg kunne finde den tryghed og omsorg, jeg gik og manglede. Nu er jeg selv frivillig og hjælper andre, der står i samme situation, som jeg var i. Og selvom julen bliver anderledes, er det rart at have et sted, hvor vi kan være sammen om sorgen, siger Frederik Horskjær Herbøl.
Hos Det Nationale Sorgcenters direktør, Preben Engelbrekt, er der ingen tvivl om, at Sorglinjen og de mange frivillige gør en stor forskel - også i julen, hvor Preben Engelbrekt godt kan frygte, at COVID19-situationen kan gøre højtiden særligt udfordrende for de efterladte pårørende:
- Mange oplever, at venner, familie og kærester har svært ved at forstå. Rigtig mange oplever desværre også, at omgivelserne helt glemmer at spørge ind til, hvordan det går - eller ikke ved, hvordan de skal gøre det. Derfor oplever mange det som en kæmpe lettelse at tale med én, der har oplevet det samme, fortæller Preben Engelbrekt, og fortsætter:
- De frivillige på Sorglinjen har oplevet sorg på nærmeste hold, og kender derfor til situationen. Også i juledagene og henover nytår, hvor ensomheden og savnet kan være særligt stort. Derfor er jeg også meget glad for, at Sorglinjen kan holde åbent i julen. For jeg kan frygte, at COVID19-situationen kan forværre de svære tanker og følelser hos mange pårørende og efterladte, siger Preben Engelbrekt.
FAKTA
Sorglinjen er åben alle dage kl. 17-21 på tlf. 70 209 903. I juledagene og frem til nytår (23.-31. december) holder Sorglinjen åben kl. 12-15.
Mere end 200.000 personer i Danmark mister årligt en nærtstående.
- 3 ud af 4 efterladte har skjult deres sorg over for familie og øvrige omgivelser for ikke at belaste dem eller fordi de frygtede, at det ikke var ok, at sorgen fyldte så meget og/eller så længe.
- 8 ud af 10 efterladte savner at tale med nogen om den person de har mistet.
- 3 ud af 4 efterladte oplever, at sorgen har påvirket deres arbejds- eller studieliv negativt. For næsten halvdelen af alle efterladte har tabet haft stor negativ indflydelse på arbejds- eller studieliv.
- Langt de fleste efterladte søger hjælp og støtte til at håndtere sorgen. De fleste bruger netværket, men 6 ud af 10 efterladte har derudover brugt en psykolog, halvdelen har opsøgt ligesindede (andre efterladte), halvdelen har søgt læge og hver femte har henvendt sig til en præst.
Læs mere om Sorglinjen på sorgcenter.dk/sorglinjen.
Kontakter
FOR YDERLIGERE INFORMATION - kontakt Det Nationale Sorgcenter:
Michael GattenPublic Affairs- & Indsamlingschef
Tlf:29 79 05 62mg@sorgcenter.dkPreben EngelbrektDirektør
Tlf:70 266 766pe@sorgcenter.dkBilleder
Information om Det Nationale Sorgcenter
- Det Nationale Sorgcenter etablerede i 2019 Sorglinjen, hvor frivillige, der selv har prøvet at miste, sidder klar 365 dage om året til at tale med efterladte.
- Sorglinjen er den eneste åbne linje i Danmark, hvor efterladte kan ringe og tale med andre, der har mistet en nærtstående.
- Ca. 100 frivillige i aldersgruppen 18-89 år bidrager til at efterladte i Danmark altid har et sted at kontakte, når der er brug for en at tale med.
- Sorglinjen indeholder både telefon, chat, SMS-samtaler og besvarelse af brevkasseindlæg.
- Sorglinjen modtog 2.000 henvendelser i 2019.
Følg pressemeddelelser fra Det Nationale Sorgcenter
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Det Nationale Sorgcenter
Helle hjalp andre i sorg – men kunne ikke hjælpe sig selv24.6.2025 06:20:00 CEST | Pressemeddelelse
69-årige Helle har brugt en stor del af sit liv på at støtte mennesker i deres sidste tid og hjælpe efterladte i sorg. Hun har en stærk psyke, et solidt netværk og stor faglig indsigt i sorgens mekanismer. Men da hun mistede sin mand, hjalp ingen af delene. Sorgen overtog alt. Først da hun fik professionel hjælp hos Det Nationale Sorgcenter på Amager, begyndte Helle langsomt at finde fodfæste igen.
Forestil dig at stå uden en mor og far: Mange unge efterladte mangler en fortrolig voksen27.5.2025 06:45:00 CEST | Pressemeddelelse
Hvert år mister ca. 4.900 børn og unge en forælder. Det er mange tusinde børn og unge, som står tilbage med en følelse af tomhed, usikkerhed og ensomhed. Det er ikke kun en dyb sorg, der rammer dem – det er også savnet af en tryg voksen.
Børn og unge i sorg får markante ambassadører fra dansk cykelsport8.5.2025 11:08:45 CEST | Pressemeddelelse
Fire markante profiler fra dansk cykelsport har meldt sig som ambassadører for Det Nationale Sorgcenters velgørenhedscykelhold, Team Børn, Unge & Sorg. Michael Mørkøv, Andreas Kron samt Lasse og Julie Norman Leth støtter op om velgørenhedsprojektet.
Påsken gør ikke sorgen mindre – men stilheden kan gøre den værre16.4.2025 11:37:12 CEST | Pressemeddelelse
Når Danmark går på ferie og samles til påskefrokoster, føler mange sorgramte sig mere alene end nogensinde. Påsken er en usynlig sorgtid – og netop derfor skal vi turde tale om det, lyder opfordringen fra Det Nationale Sorgcenter, der bruger påsken som anledning til at lancerer nye ansigter på deres ‘Tal om det’-kampagne.
Når tavsheden larmer: Mænd i sorg har brug for nye fællesskaber7.4.2025 10:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Bag om Søndagsklubben – et nyt initiativ for mænd, der har mistet
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum