Efter invasionen i Ukraine: Efterspørgslen på varmepumper er på himmelflugt

Omkring 6 gange så mange.
Så meget er antallet af bestilte tilbud på luft til vand varmepumper steget i forhold til samme periode sidste år for den danske virksomhed Nærvarme Danmark A/S. Det oplyser Helle Damm-Henrichsen, Chef for Nærvarme Danmark A/S.
Og det er naturligvis en god nyhed, da varmepumper blandt andet er med til at skubbe gang i den grønne omstilling, da varmepumper generelt er mere klimavenlige end de eksisterende varmeløsninger i danskernes hjem.
Den dårlige nyhed er dog, at udviklingen er sket på baggrund af den forfærdelige situation, der er i Ukraine lige nu.
“Situationen i Ukraine er tragisk - allermest for ukrainerne og det ukrainske land, men også store dele af den vestlige verden. Helt almindelige familier i Danmark, der bor i gasopvarmede hjem, skal nu betale prisen for krigen i form af utryghed omkring levering af gas samt stigende varmepriser”.
Spar penge på varmeregningen
Priserne på gas er allerede steget med flere hundrede procent over det seneste år. Det er en uhyggelig tendens, men heldigvis er der alternativer, man som forbruger kan overveje at skifte til. Der kan for mange husstande være penge at hente ved at skifte til varmepumpe, mener Helle Damm-Henrichsen.
“Ved at skifte over til en varmepumpe er der penge at hente for de fleste danske familier. Hvor meget afhænger blandt andet af husets areal, den nuværende varmekilde, det generelle varmebehov samt hvilken elaftale familien har” siger Helle Damm-Henrichsen.
Hun tilføjer samtidig, at den nemmeste måde at se, hvor mange penge der er at hente hjem for individuelle husstande, er ved at bruge deres online beregner på Nærvarme Danmarks hjemmeside.
Varmepumper på abonnement
En udfordring for mange danske husstande er hvor mange penge, der skal til for at få installeret en varmepumpe. Det koster i omegnen af 100.000-130.000 kr. at få installeret en varmepumpe, hvortil der kommer løbende udgifter til drift- og vedligehold af pumpen.
“Den udfordring har vi forsøgt at imødekomme hos Nærvarme Danmark ved at tilbyde en abonnementsløsning på vores varmepumper. På den måde kan man skifte opvarmningssystem til varmepumpe fra kun 7.500 kr. i opstart. Herefter betaler man et fast månedligt beløb” forklarer Helle Damm-Henrichsen og fortsætter:
“Det er nemlig ikke alle familier og husstande, der lige har omkring 100.000 kr. liggende, og det er heller ikke alle, der kan eller vil optage et lån til betaling af installationen. Derfor tilbyder vi en konkurrencedygtig abonnementsløsning med lavt opstartsgebyr, så de fleste har mulighed for at skifte over til et mere omkostningseffektivt og klimavenligt varmesystem”.
Samtidig en klimavenlig løsning
Der kan altså være en hel del penge at hente hjem ved at overgå til varmepumpe. Det er dog ikke kun på den kortsigtede varmeregning, hvor danskerne kan spare. En varmepumpe er ligeledes en klimavenlig opvarmningsmetode og er derfor samtidig en langsigtet investering i klimaet.
“Når man skifter et oliefyr ud med en luft til vand varmepumpe, sparer man klimaet for ca. 60.000 kg. CO2 set over varmepumpens forventede levetid på 15 år. 60 tons CO2 svarer for eksempel til, at en person flyver 213 gange mellem København og Barcelona” forklarer Helle Damm-Henrichsen.
Tallene er henholdsvis baseret på Energistyrelsens beregninger ifølge SparEnergi.dk, tal fra flightemissionsmap.org og Concitos CO2NTANT.
Ifølge disse tal fordeler udledningen af CO2 for et dansk gennemsnitshus sig således:
- Varmepumpe: 1.300 kg CO2/året
- Fjernvarme: 1.600 kg CO2/året
- Naturgas: 3.800 kg CO2/året
- Oliefyr: 5.200 kg CO2/året
En varmepumpe er typisk funktionsdygtig i 15 år. Over denne periode kan et gennemsnitshus altså få reduceret sin CO2-udledningen med:
- Fra fjernvarme til varmepumpe: 4.500 kg
- Fra naturgas til varmepumpe: 38.000 kg
- Fra oliefyr til varmepumpe: 60.000 kg
Nøgleord
Kontakter
Helle Damm-HenrichsenChef for Nærvarme DanmarkNærvarme Danmark A/S
Tlf:5224 1018hdh@naervarme.dknaervarme.dkBilleder
Information om Bonzer
Om Nærvarme Danmark
Nærvarme Danmark tager hver dag initiativ til en banebrydende indsats for klimaet og gør alt andet end at lade det blive ved snakken. Det er vigtigt for os, at det skal være så nemt for dig og alle andre som muligt. Derfor går vi op i at være eksperterne. Og det kræver, at vi holder os på tæerne og hele tiden har den nyeste viden. Så vi kan give den viden videre til andre. Derfor engagerer vi os. Vi stræber efter at bruge energi rationelt til at forhindre klimaforandringer. Vi står på en stærk klippe fra energiselskabet SEF A/S, som giver os mulighed for altid at udvikle, tænke nyt og være de modige.
Følg pressemeddelelser fra Bonzer
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Bonzer
Danskerne dropper kirkebrylluppet: Knap to ud af tre par bliver nu borgerligt gift4.7.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
En ny kortlægning fra Lavendla viser, at andelen af borgerlige vielser er steget markant de seneste små tyve år, og knap to ud af tre par vælger nu denne vielsesform. Samtidig er kirkelige vielser i tilbagegang og udgør under en tredjedel af de samlede vielser.
Se tallene: Så mange (eller få) konfirmeres i din kommune23.5.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
En ny kortlægning fra Lavendla viser store forskelle i de danske kommuner, når det kommer til, hvor stor en andel af ungdomsårgangene der vælger at blive konfirmeret – samtidig med at konfirmationsprocenten generelt falder på landsplan.
Ny analyse sammenligner de 10 største internetudbydere i Danmark: Er din den hurtigste?5.5.2025 10:16:55 CEST | Pressemeddelelse
Hiper har i gennemsnit den højeste download-hastighed, mens AURA Fiber i gennemsnit har den laveste latency. Det viser en analyse af de 10 største internetudbydere i Danmark foretaget af Bredbånd.dk.
Ny kortlægning: Stor geografisk ulighed i levetid – Danskerne lever længere, men markant færre år uden sygdom2.5.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Selvom danskernes forventede, gennemsnitlige levealder stiger, afslører nye tal store geografiske forskelle på over fem år internt i Danmark. Samtidig lever danskerne markant færre sunde år end tidligere og halter efter nabolandene Sverige og Norge, viser ny kortlægning.
Skandinavisk søgeadfærd afslører markant skifte: Forbrugerne vælger lokalt i ny geopolitisk virkelighed8.4.2025 10:57:53 CEST | Pressemeddelelse
Nye tal fra årets første kvartal viser en bemærkelsesværdig tendens blandt forbrugere i Danmark, Norge og Sverige: en markant øget præference for nordiske produkter frem for amerikanske. Denne udvikling ser ud til at være tæt forbundet med den aktuelle geopolitiske situation, hvor både international usikkerhed og toldsatser fylder.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum