Eva - Danmarks Evalueringsinstitut

Efter EUD-reform: 20 % færre voksne starter på en erhvervsuddannelse

Del

Der er optaget 20% færre elever på 25 år og derover på en erhvervsuddannelse for voksne (euv) i EUD-reformens første leveår. Det viser en ny kortlægning, som Danmarks Evalueringsinstitut (EVA) har foretaget. Alarmerende resultat, og stik mod reformens politiske intention, lyder det fra en ekspert.

20 % færre voksne har søgt ind på en erhvervsuddannelse i dette skoleår sammenlignet med årene før reformen. Det fremgår af et nyt notat fra EVA, som er en del af en større evaluering af voksensporet i den nye erhvervsuddannelsesreform. Evalueringen har fulgt voksensporet fra reformens ikrafttræden i august 2015 og følger udviklingen frem til 2018.

Notatet giver det første fulde og samlede overblik over aktiviteten på euv efter det første år med reformen. I alt er der i skoleåret 2015-16 registreret 16.209 optagne elever på 25 år og derover, og da aktivitetsniveauet i årene 2010-14 har ligget stabilt på omkring 20.000 elever, er der tale om et fald på 20 %:

Det er et markant fald, og et resultat der går imod reformens intention, om at euv skulle gøre det mere attraktivt for voksne at tage en erhvervsuddannelse. Så alt i alt er reformen ikke kommet godt fra start i forhold til at få flere voksne til at blive faglærte” forklarer Michael Andersen, chefkonsulent hos EVA.

Især er der færre mænd og personer over 40 år, der har søgt en euv. Kvinder udgør 58 % af de optagne i skoleåret 2015-16, og kun 38 % af euv-elever er personer over 40 år. Der er ifølge Michael Andersen nærliggende forklaringer på, at færre voksne starter på euv:

”Vi ved fra en tidligere undersøgelse fra foråret, at reformens skærpede indholdskrav og markante fokus på afkortning af de voksnes uddannelsestid kan have påvirket optagetallet på euv i negativ retning. Det har også spændt ben for optaget, at de voksne først har fået vurderet deres kompetencer i forbindelse med den såkaldte realkompetencevurdering, efter de er startet på uddannelse. Den regel er nu ryddet af vejen, idet ministeriet ophævede reglen fra sommeren 2016. Lad os håbe, at skolerne griber bolden og får kommunikeret den gode nyhed ud til virksomhederne og potentielle ansøgere” uddyber Michael Andersen.

For yderligere oplysninger

Kontakt kommunikationskonsulent Emilie Welcher-Ulholm, 9356 4364, ewu@eva.dk

Om undersøgelsen

Notatet bygger på registerundersøgelse af aktiviteten på euv det første skoleår 2015-16 (fra 1. august 2015 – 30 juni 2016). Notatet er en opfølgning på tidligere EVA udgivelse fra maj 2016, der så på aktiviteten på euv fra 1. august 2015- 31. marts 2016. Der henvises til det notat for analyse af baggrunden for aktivitetsudviklingen.

Hent notatet Status over den nye erhvervsuddannelse for voksne, nr. 2, fra oktober 2016

Hent notatet Status over den nye erhvervsuddannelse for voksne, nr. 1, fra maj 2016

Hent projektbeskrivelsen for den samlede evaluering af den nye erhvervsuddannelse for voksne

Nøgleord

Kontakter

Information om Eva - Danmarks Evalueringsinstitut

Eva - Danmarks Evalueringsinstitut
Østbanegade 55, 3. sal
2100 København Ø

3555 0101http://www.eva.dk/
Danmarks Evalueringsinstitut (EVA) gør uddannelser og dagtilbud bedre - gennem evalueringer, analyser og redskaber, som bidrager til at udvikle kvalitet. Vores viden bruges på alle niveauer - fra institutioner og skoler til kommuner og ministerier.

Følg pressemeddelelser fra Eva - Danmarks Evalueringsinstitut

Skriv dig op her og modtag pressemeddelelser på mail. Indtast din mail, klik på abonner og følg instruktionerne i den udsendte mail.

Flere pressemeddelelser fra Eva - Danmarks Evalueringsinstitut

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter, og finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum