VIA University College

Efter corona: Forventet fald i søgningen til Campus Randers

Del

De sidste par år med corona har betydet, at mange unge har søgt direkte mod VIAs uddannelser i stedet for eksempelvis at tage ud at rejse eller på højskole i deres sabbatår. Men i år er verden åben igen, og derfor er der sket et forventet fald. I alt har 463 søgt VIAs uddannelser i Randers i kvote 2, hvor fristen udløb 15. marts kl. 12.00. Sidste år var ansøgningstallet 765.

Pressefoto: På VIAs Campus i Randers udbydes uddannelser til pædagog, psykomotorisk terapeut, professionsbachelor i skat og sygeplejerske.
Pressefoto: På VIAs Campus i Randers udbydes uddannelser til pædagog, psykomotorisk terapeut, professionsbachelor i skat og sygeplejerske.

I går, tirsdag den 15. marts, klokken 12.00 var deadline for at søge videregående uddannelse i kvote 2. Den generelle tendens over hele Danmark er, at søgningen falder.

Det gælder også i Randers, hvor VIAs uddannelser til pædagog, psykomotorisk terapeut, professionsbachelor i skat og sygeplejerske tilsammen har modtaget 463 ansøgninger i kvote 2 mod 765 sidste år. Det er et samlet fald på 40 procent.

Nedgangen er dog mindre, når man kigger på 1. prioritetsansøgninger. I år har 203 valgt at sætte Randers allerøverst på deres ønskeliste. Sidste år var det tal 264. En nedgang på 23 procent.

Uddannelserne forventer dog stadig at få fyldt deres studiepladser op. Der er nemlig loft over antallet af studiepladser, som er dimensionerede fra politisk hold.

Senfølger efter corona

”Dykket i ansøgningstallene skal ses i lyset af, at der har været meget høje ansøgningstal de seneste to år. Under corona-pandemien har ekstra mange unge valgt at gå i gang med deres uddannelse, fordi de ikke har haft mulighed for at tilbringe sabbatår med fx udenlandsrejser. I år tyder alt på, at der igen er mange unge, der har planlagt at holde sabbatår og derfor venter med at søge ind på uddannelser,” siger Kirsten Suhr Bundgaard, der er professionshøjskoledirektør i VIA University College og fortsætter:

”Det kan også have spillet ind på kvote 2-søgningen, at de stærke og samfundskritiske professioner som lærer, pædagog og sygeplejerske uretmæssigt har været genstand for kritik i de senere år. Det er virkelig ærgerligt, for de uddannelser er helt afgørende for vores velfærdssamfund,” understreger Kirsten Bundgaard.

Velfærdssamfundet mangler hænder

Dykket i antallet af ansøgninger bekymrer VIAs professionshøjskoledirektør, fordi faldet kan forstærke udfordringerne med at få uddannet nok kvalificeret arbejdskraft til at imødekomme arbejdsmarkedets behov.

Allerede i dag er der rekrutteringsudfordringer i den offentlige sektor. Opgørelser viser for eksempel, at tæt på en tredjedel af opslåede stillinger som sygeplejerske og pædagog ikke bliver besat i Region Midtjylland, fordi arbejdsløsheden er historisk lav.

Flere ansøgninger på vej i kvote 1

”Analysetal fra Damvad Analytics viser, at vi i Region Midtjylland i 2030 vil komme til at mangle 4.100 pædagoger, 1.400 lærere, 2.200 sygeplejersker og 400 socialrådgivere. Derfor er det yderst bekymrende og kritisk for velfærdssamfundet, når vi nu kan se, at endnu færre end hidtil søger ind på disse uddannelser,” fastslår VIAs professionshøjskoledirektør Kirsten Suhr Bundgaard.

Alle ansøgninger via kvote 2 bliver i den kommende tid behandlet i VIAs Optagelsescenter. Den 5. juli er der ansøgningsfrist i kvote 1. Uanset ansøgningstidspunktet får alle ansøgere til VIAs uddannelser i Randers besked den 28. juli, om de er optaget på deres ønskede uddannelse eller ej.


Faktaboks 1:

Sådan er søgningen til VIA Randers

Samlet for alle VIAs 4 uddannelser i Randers:


Ansøgninger i kvote 2 i alt:

2022: 463 ansøgninger

2021: 765 ansøgninger

Førsteprioritetsansøgninger:

2022: 203 ansøgninger

2021: 264 ansøgninger

VIA Sygeplejerskeuddannelsen i Randers:

Ansøgninger i kvote 2 i alt

2022: 165 ansøgninger

2021: 334 ansøgninger

Førsteprioritetsansøgninger:

2022: 44 ansøgninger

2021: 63 ansøgninger 

VIA Pædagoguddannelsen i Randers:

Ansøgninger i kvote 2 i alt:

2022: 184 ansøgninger

2021: 284 ansøgninger

Førsteprioritetsansøgninger:

2022: 89 ansøgninger

2021: 112 ansøgninger

VIA Psykomotorikuddannelsen i Randers:

Optager kun i kvote 2. Ansøgninger i alt:

2022:   98 ansøgninger

2021: 128 ansøgninger

Førsteprioritetsansøgninger:

2022: 61 ansøgninger

2021: 85 ansøgninger
 

VIA Professionsbachelor i skat i Randers:

Ansøgninger i kvote 2 i alt:

2022: 16 ansøgninger

2021: 19 ansøgninger

Førsteprioritetsansøgninger:

2022: 9 ansøgninger

2021: 4 ansøgninger


Læs mere på via.dk

 

Faktaboks2:
Hvad er kvote 2?

 • I kvote 2 er det en samlet bedømmelse af karakterer og livserfaringer fra fx jobs, højskoleophold, rejser og frivilligt arbejde, der afgør, om ansøgeren bliver optaget.
 • Ansøgningsfrist i kvote 2 er den 15. marts kl. 12.00.
 • Ansøgningsfrist i kvote 1 er 5. juli kl. 12.00.
 • I kvote 1 bliver ansøgningen udelukkende vurderet på baggrund af karaktergennemsnittet fra ansøgerens gymnasiale uddannelse.
 • Både kvote 2- og kvote 1-ansøgere får den 28. juli 2022 besked på, om de er blevet optaget på en af de uddannelser, de har søgt.

  Læs mere på via.dk/optagelse

Nøgleord

Kontakter

For yderligere oplysninger - og tilsendelse af artikel med ansøger til VIA Sygeplejerskeuddannelsen i Randers - kontakt:

Lone Vestergaard Andersen
Journalist
Kommunikation, studieliv og internationalisering
Campus Aarhus N

VIA University College
Hedeager 2
8200 Aarhus N
T: +45 87 55 29 68
E: lva@via.dk
www.via.dk

Billeder

Pressefoto: På VIAs Campus i Randers udbydes uddannelser til pædagog, psykomotorisk terapeut, professionsbachelor i skat og sygeplejerske.
Pressefoto: På VIAs Campus i Randers udbydes uddannelser til pædagog, psykomotorisk terapeut, professionsbachelor i skat og sygeplejerske.
Download

Information om VIA University College

VIA University College
VIA University College
Hedeager 2
8200 Aarhus N

87 55 00 00http://via.dk/

Fakta om VIA University College:

 • VIA er en professionshøjskole med 20.000 studerende og 42 forskellige professionsbacheloruddannelser i 11 af de 19 kommuner i Region Midtjylland.
 • VIA understøtter velfærdssamfundet ved blandt andet at uddanne til lærer, pædagog, sygeplejerske, socialrådgiver, fysioterapeut, bioanalytiker og professionsbachelor i skat. Målrettet det private erhvervsliv udbyder VIA blandt andet uddannelser til ingeniør, bygningskonstruktør, designer og filmanimator.
 • VIA uddanner til hele den midtjyske region og har campusser med flere uddannelser under samme tag i Aarhus, Horsens, Randers, Silkeborg, Viborg, Herning og Holstebro. Dertil kommer udbud i Nørre Nissum, Skive, Ikast og Grenaa.
 • VIAs professionsrettede uddannelser foregår i en vekselvirkning mellem teori og praksis samt praktikperioder.
 • VIA er en af Nordens største udbydere af målrettet kompetenceudvikling til en lang række brancher inden for både den private og offentlige sektor.
 • VIA bedriver praksisrettet forskning, udvikling og innovation i syv forskningscentre. Forskningsaktiviteterne har fokus på fx pædagogik, læring, sundhed, demens, klima og bæredygtig udvikling.

Læs mere om VIA University College på www.via.dk

Følg pressemeddelelser fra VIA University College

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra VIA University College

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum