Dyrenes Vagtcentral: Sunde svaner fryser ikke fast
Dyrenes Vagtcentral 1812 har i år frem til den 15. december modtaget 118 henvendelser fra borgere, der mener at have spottet en svane, der har været frosset fast i isen. Men svaner fryser sjældent fast, de sparer derimod på energien ved at sidde stille på isen og vente på bedre vejr.
Sunde svaner fryser sjældent fast, de forholder sig i ro for at spare på energien i den kolde vinter. Svaner flyver ikke sydpå om efteråret, men flyver derimod ud til kyster og fjorde, hvor de tilbringer vinteren i flokke og lever af vandplanter.
Men det er ikke alle svaner, der når kysterne, inden frosten falder. Derfor får Dyrenes Vagtcentral 1812 henvendelser fra bekymrede borger, der mener, at de har spottet en svane, der er frosset fast i den lokale sø.
Siden 2015 er antallet af henvendelser om svaner, der synes frosset fast i isen, steget markant, hvor 2016 viser sig klart at være året med flest henvendelser.
”Hvis man ser en enlig svane sidde helt stille på isen en vinterdag, så er det meget vigtigt ikke at forstyrre den. Fuglen er nemlig i gang med at spare på energien, indtil vejret bliver mildere, og der er bedre adgang til mad,” siger Michael Carlsen, biolog hos Dyrenes Beskyttelse.
Svaner skubber sig over isen
Svanen er en andefugl, hvilket betyder, at den er dårligt gående, da den er bygget til at flyde og svømme. Derfor er det bestemt ikke nemmere for svanen at gå, hvis det foregår på is. Her vælger den i nogle tilfælde at skubbe sig henover isen med baksende vinger til hjælp.
”Når folk ser en svane, der basker vildt ude på isen, så tænker de som regel, at fuglen er i nød. Men det er sjældent tilfældet, de er bare ligesom Bambi på glatis og i stedet for at gå, så basker og skraber de sig vej over isen,” forklarer Michael Carlsen.
En svane fryser kun fast, hvis den er meget svækket af andre årsager end frost. Er man fortsat meget bekymret for om, en svane er i nød, så bør man ringe til Dyrenes Vagtcentral 1812 samt sende et billede af svanen til vagtcentralen. Ud fra dette vil de vurdere, hvorvidt svanen er i nød.
FAKTABOKS: Hvad gør jeg?
Hvis en svane synes at være i nød, så bør du ringe til Dyrenes Vagtcentral på 1812.
Du vil oftest blive bedt om at sende et billede af svanen, da personalet herved bedre kan vurdere dens tilstand.
Nøgleord
Kontakter
Michael CarlsenProjektleder biologi/fauna
33287014mc@dyrenesbeskyttelse.dkMedievagten
Dyrenes Beskyttelses medievagt er tilgængelig døgnet rundt for henvendelser pr. mail eller telefon (modtager ikke SMS)
40841512presse@dyrenesbeskyttelse.dkBilleder
Information om Dyrenes Beskyttelse
Vi hjælper dyr i nød, stopper overgreb mod dyr og kæmper for et respektfuldt og bæredygtigt forhold mellem dyr, mennesker og natur.
Følg pressemeddelelser fra Dyrenes Beskyttelse
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Dyrenes Beskyttelse
39 katte overdraget til Dyrenes Beskyttelse12.2.2019 04:30:00 | Pressemeddelelse
Torsdag aften fik Dyrenes Beskyttelse 39 katte og killinger overdraget til Falsters Internat. Kattene kom fra et hjem, hvor opgaven var vokset ejer over hovedet, og derfor bad de den frivillige områdeformand i Dyrenes Beskyttelse om hjælp.
Sæler holder pause fra bølgerne12.2.2019 04:30:00 | Pressemeddelelse
Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812 bliver benyttet ekstra meget i vinterferien, fordi bekymrede borgere mener, de har fundet en sæl i nød. Men sælerne ligger ofte bare og slapper af i vandkanten.
Når harekillingen ligger alene, er alt, som det skal være7.2.2019 04:30:00 | Pressemeddelelse
Nu starter sæsonen for harekillinger, og mange ringer ind til Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812 , fordi de finder en, der ligger alene i kulden og trykker sig. Men der er ingen grund til bekymring, for den er hverken forældreløs eller i nød, fortæller biolog hos Dyrenes Beskyttelse.
Hjælp: Æbler redder solsorten4.2.2019 10:05:05 | Pressemeddelelse
I de kolde vintermåneder kan det være en hel del sværere for solsorten og andre fugle at finde føde. Derfor anbefaler Dyrenes Beskyttelse, at man hjælper dem ved at lægge æbler ud i haven.
Cirkuselefanten Ramboline består vigtigt sundhedstjek1.2.2019 05:00:00 | Pressemeddelelse
Som en del af arbejdet med at sikre Danmarks fire cirkuselefanter et nyt hjem, når de snart førtidspensioneres af Folketinget, har Ramboline fra Cirkus Trapez netop gennemgået et større sundhedstjek. Der er nu tidspres for at få hele projektet med overførsel af elefanterne til Knuthenborg til at falde på plads.
Afsløring: Tusindvis af eksportgrise dør inden de har forladt landet24.1.2019 09:07:18 | Pressemeddelelse
Op mod 9.000 eksportgrise dør hvert år allerede inden, de har forladt landet, afslører Dyrenes Beskyttelse. Det vidner om de barske forhold, dyrene udsættes for, advarer dyrevelfærdsorganisationen, som samtidig retter skarp kritik af Fødevarestyrelsens arbejde.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum