Dybvads udspil er dårligt nyt for hjemløse
Regeringens parallelsamfunds-udspil sender 13 københavnske boligområder på en negativ-liste og vil gå hårdt ud over socialt udsatte københavnere, der står uden bolig.
Det parallelsamfunds-udspil, som indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad Bek i sidste uge præsenterede, vil underminere indsatsen for at skaffe udsatte københavnere tag over hovedet.
Hvis udspillet bliver gennemført, vil det gøre 13 boligområder i København til såkaldte ”forebyggelsesområder”.
Socialforvaltningens foreløbige beregninger viser, at det vil betyde, at kommunen risikerer at miste ca. 1/5 af de boliger, den i dag kan bruge til såkaldt ”boligsocial anvisning”. Det vil sige anvisning af bolig til københavnere uden en bolig og med sociale problemstillinger.
Socialborgmester i København Mia Nyegaard (R) er dybt bekymret for de konsekvenser det vil få for kampen for at udrydde hjemløshed i byen, fordi der hvert år vil være mellem 150 og 200 boliger færre at anvise.
”Hvis det her udspil bliver til virkelighed, vil det være en katastrofe for en stor gruppe socialt udsatte mennesker. Det vil fratage os en stor del af de billigste boliger, som vi i forvejen har for få af, og det vil være et kæmpe tilbageslag for vores indsats for at bekæmpe hjemløshed,” siger Mia Nyegaard.
”Derfor bør regeringen som minimum droppe kravet om, at ingen med overførselsindkomster kan anvises i forebyggelsesområderne.”
En underlig kompensation
For at afbøde konsekvenserne for kommunernes boligsociale anvisning har regeringen i sit udspil foreslået, at kommunerne frem til 2030 vil få råderet over 10 % af boligerne i større private udlejningsejendomme, hvis ikke de private indgår frivillige aftaler.
Men Mia Nyegaard undrer sig over den løsning.
”Råderetten over de private lejemål er en underlig kompensation i forhold til de målgrupper, som kommunerne anviser til. Det er desværre ret sandsynligt, at kommunerne vil få tilbudt nogle private lejeboliger, der er for dyre for de borgere, vi anviser boliger til,” siger hun.
Samtidig er hun uforstående over for, at der er indlagt et tvangselement over for de private – som om man nærmest antager, at de private ikke vil indgå aftaler.
Det er nemlig ikke et billede, hun kan genkende i den dialog, hun har haft med private udlejere og i rapporten fra den tænketank, hun nedsatte, efter hun tiltrådte som borgmester. En tænketank, som er kommet med anbefalinger til, hvordan man kan skaffe flere sociale boliger i København.
”Det er generelt mit indtryk, at mange private rigtige gerne vil løfte et socialt ansvar. Især hvis de ved, at den fornødne sociale støtte til den enkelte lejer følger med. Så hvis man i højere grad vil bruge boliger hos private udlejere, handler det i stedet om at gå i dialog med udlejer – privat eller almen – og finde en form for, hvordan man kan indgå i partnerskaber eller kontrakter, som både udlejer og kommunen er forpligtet på, og som den enkelte lejer kender til,” siger hun.
Fakta
De 13 boligområder, som regeringens udspil vil gøre til forebyggelsesområder, er:
Lundevænget/Ryparken
- Blågården
- Lundtoftegade
- Folehaven
- Akacieparken
- Bellahøj
- Gadelandet/Husumgård
- Bispeparken
- Bispevænget
- Degnegården
- Hørgården
- Gullandsgården
- Remisevænget
Kontakter
Mikkel Sander Rydzy, pressekonsulent i Socialforvaltningen - tlf. 24463051, mail: j41g@kk.dk
Information om Københavns Kommune Socialforvaltningen

Bernstoffsgade 17
1592 København V
33 66 33 66https://www.kk.dk/sof
Følg pressemeddelelser fra Københavns Kommune Socialforvaltningen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Københavns Kommune Socialforvaltningen
Ny coronapakke til socialområdet24.3.2021 14:36:54 CET | Pressemeddelelse
Københavns Kommune afsætter nu mere end 13 mio. kr. til opsøgende indsatser og aktiviteter til dem, der har det svært.
Tre millioner til at sikre Københavns hjemløse varme i dagtimerne15.2.2021 09:15:33 CET | Pressemeddelelse
Københavns hjemløse skal have mulighed for at syge ly for vinterkulden hele døgnet. Derfor har Socialudvalget i København besluttet at tildele tre mio. kr. til nødtilbud i dagtimerne.
Stigende corona-smitte blandt udsatte i København18.1.2021 12:16:56 CET | Pressemeddelelse
Københavns socialborgmester Mia Nyegaard (RV) er bekymret for stigende smittetal blandt udsatte københavnere og opfordrer socialministeren til at handle på udviklingen.
Den sociale hjemmepleje mangler SOSU’er og sygeplejersker7.12.2020 13:53:59 CET | Pressemeddelelse
Lige nu mangler den sociale hjemmepleje i København knap 45 SOSU-assistenter, -hjælpere og sygeplejersker til at gøre en forskel for udsatte københavnere. Ny kampagne sætter fokus på udfordringen.
Socialudvalget uddeler 375.000 kr. til julearrangementer for socialt udsatte1.12.2020 09:59:17 CET | Pressemeddelelse
Socialudvalget har besluttet, hvilke julearrangementer for socialt udsatte der skal modtage økonomisk støtte i år. 375.000 kr. er blevet fordelt på 31 ansøgere.
Socialforvaltningen henter direktør i Sundheds- og Ældreministeriet20.11.2020 10:12:41 CET | Pressemeddelelse
Borgerrepræsentationen i København har torsdag aften godkendt, at Katrine Ring ansættes som ny fagdirektør i Socialforvaltningen per 1. januar 2021. Hun kommer fra en stilling som afdelingschef i Sundheds- og Ældreministeriet.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum