DUF: 7 råd til hvordan du byder børn og unge, som er flygtet fra krig, velkommen i din lokale forening
Efter Ruslands invasion af Ukraine har foreningslivet i høj grad søgt svar på, hvordan man bedst byder børn og unge velkommen, som er flygtet fra krig. Derfor har DUF – Dansk Ungdoms Fællesråd sammen med DFUNK – Dansk Flygtningehjælp Ungdom samlet syv råd til, hvordan man kan invitere børn og unge, som er flygtet, med ind i foreningsfællesskaberne.

Foreningslivet i Danmark er stærkt, stabilt og velfungerende. Derfor er der også mange foreninger, der står klar til at byde velkommen i foreningslivet til børn og unge, der er flygtet fra krig. En ny flygtningestrøm i Europa har nemlig sat fokus på, hvordan man bedst får de børn og unge ind i de danske foreningsfællesskaber.
”Vores foreningsliv har fra krigens start stået klar til at tage imod børn og unge, som er flygtet til Danmark. Dette viser, hvor stærkt og hvor vigtigt foreningslivet er. Der tages ansvar, og vi tilbyder børn og unge, der er flygtet, et frirum, hvor krigen ikke behøver at fylde. Her er leg, samvær og fællesskab er nøgleordene”, udtaler Christine Ravn Lund, forkvinde for DUF.
De syv gode råd
Flere foreninger og organisationer har spurgt DUF til råds om, hvordan man bedst muligt tager imod og integrerer børn og unge, der er flygtet fra krig, i det danske foreningsliv. For hvordan får man et barn, som er flygtet, med i spejderlegene, når man ikke kan samme sprog? Og bør man omtale krigen til en ung, som er flygtet, og som er med til et politisk oplæg for første gang?
Derfor har DUF sammen med DFUNK - Dansk Flygtningehjælp Ungdom samlet syv råd til, hvordan børn og unge, der er flygtet fra krig, kan blive en del af det danske foreningsliv.
Overskrifterne til de syv råd lyder som følger:
1 - Opsøg børn og unge, der er flygtet til Danmark
Gør en aktiv indsats for at opsøge børn og unge i dit lokalområde, som er flygtet fra krig og mangler et fællesskab.
2 - Der er altid en løsning på sproglige udfordringer
Lav aktiviteter, der ikke kræver et fælles sprog, og brug Google Oversæt til at føre korte samtaler.
3 - Tag samtalen, når du bliver inviteret
Vent med at nævne krigen eller andre voldsomme omstændigheder, til vedkommende selv bringer det op.
4 - Gør alt gratis
Deltagerbetaling kan være en hindring. Vær tydelig i jeres kommunikation, om hvorvidt I kan udlåne udstyr, refundere beløb eller dække bestemte udgifter.
5 - Fortsæt med at gøre det, I altid har gjort
Man behøver ikke at lave om på sine foreningsaktiviteter, fordi man vil inkludere nye i fællesskabet.
6 - Giv alle mulighed for at bidrage
Erfaringerne viser, at alle børn og unge gerne vil bidrage – så inddrag dem på lige vilkår med de andre i foreningen.
7 - Ring, hvis I vil vide mere
Tag fat i foreninger som Red Barnet eller DFUNK – de står klar med råd og sparring.
Sådan har vi gjort:
Siden krigen brød ud, har DUF sammen med andre aktører holdt workshops og videndelingsoplæg om Ukraine. Her har flere foreninger i det danske foreningsliv stillet spørgsmål og rettet henvendelse. Ud fra de spørgsmål har vi samlet guiden på syv gode råd til, hvordan man bedst byder børn og unge, som er flygtet fra krigen, velkommen i foreningslivet. Rådene er udspecificeret og sat op i en printbar version, som organisationer kan hænge op i deres lokalforeninger. De syv råd er udarbejdet og kvalificeret sammen med DFUNK – Dansk Flygtningehjælp Ungdom og Red Barnet.
Kontakter
DUFs pressetelefon
Henvendelser pr. SMS læses ikke. Send en mail til presse@duf.dk
Billeder
Vedhæftede filer
Links
Information om DUF - Dansk Ungdoms Fællesråd
DUF er en paraplyorganisation for ca. 80 demokratiske, samfundsengagerende og landsdækkende børne- og ungdomsorganisationer. Spejdere, rollespillere, studenterorganisationer, kirkelige foreninger, miljøorganisationer og de politiske ungdomsorganisationer er blandt medlemmerne.
Følg pressemeddelelser fra DUF - Dansk Ungdoms Fællesråd
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra DUF - Dansk Ungdoms Fællesråd
Måling: Hver tredje ung ved ikke, hvad vi skal stemme om d. 1. juni11.5.2022 09:49:15 CEST | Pressemeddelelse
Hver tredje ung mellem 18 og 30 år ved ikke, at folkeafstemningen d. 1. juni handler om forsvarsforbeholdet, og mere end hver tredje har enten ikke tænkt sig at stemme eller er i tvivl, om de vil stemme. Det viser en ny undersøgelse foretaget af Epinion for DUF - Dansk Ungdoms Fællesråd. Vi skal have fart på den demokratiske samtale om, hvad forsvarsforbeholdet betyder for Danmark, mener Christine Ravn Lund, forkvinde for DUF.
Her er deltagerne til DM i Debat6.5.2022 05:45:00 CEST | Pressemeddelelse
32 af Danmarks bedste unge debattører skal dyste på ord til DM i Debat 2022. Semifinalen og finalen afholdes igen i år på Folkemødet i Allinge på Bornholm.
DUF: Ros til kulturministeren for at ville fjerne bureaukratiske benspænd for foreningslivet29.4.2022 09:22:09 CEST | Pressemeddelelse
Kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen har annonceret, at hun vil undersøge og lempe de bureaukratiske byrder, som kan få foreningsfrivillige til at miste motivationen. Udmeldingen høster ros fra DUF – Dansk Ungdoms Fællesråd, der allerede er klar til at byde ind med konkrete input og løsninger på det bureaukratiske bøvl.
DUF samler Demokratikommissionen til at kickstarte debatten om magtudredningen af det danske folkestyre26.4.2022 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
DUF – Dansk Ungdoms Fællesråd samler mandag d. 2. maj Demokratikommissionen til at kickstarte debatten om udviklingen af det danske demokrati. Kommissionen vil blandt andet gerne bidrage med spørgsmål og konkrete anbefalinger til den kommende magtudredning.
Dansk Ungdoms Fællesråd modtager fem mio. kr. til at samle unge på tværs af Norden og skabe stærkere nordiske ungdomsfællesskaber5.4.2022 05:30:00 CEST | Pressemeddelelse
DUF – Dansk Ungdoms Fællesråd har modtaget en bevilling på fem mio. kr. fra A.P. Møller Fonden til projektet NORÐ, som skal samle unge i Norden og skabe stærkere nordiske ungefællesskaber. Hvert år skal et nyt ”nordisk ungeting” gøre unge klogere på nordisk kultur og samarbejde.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum