Du må gerne sælge mad langs etapen

Del
Mange danskere øjner muligheden for at tjene en ekstra skilling på at sælge pølsehorn, sandwich og saft, når Tour de France-rytterne fejer henover dansk asfalt fra på fredag. Og det må de gerne – så længe de overholder disse enkle regler.

En ladcykel, en køletaske med hjemmebag og en god plads i rabatten. Mere skal der ikke til for at mætte sultne tilskuere og samtidig tjene lidt lommepenge, når sommerens festivaler, markeder og ikke mindst Tour de France løber af stablen.

Fødevarestyrelsen får i øjeblikket ekstraordinært mange opkald fra danskere, som vil vide, hvad man må og ikke må, når man planlægger at sælge mad, blandt andet langs etapen. De mange henvendelser glæder sektionsleder i Fødevarestyrelsen, Ulrich Pinstrup.

-          Det vidner om, at danskerne er ansvarlige og gerne vil gøre det rigtige. Det er vi glade for, for på den måde kan vi undgå at folk bliver syge under festlighederne. I de fleste tilfælde er der ingen ben i at etablere en madbod, men de høje temperaturer, vi oplever i øjeblikket, gør det ekstra vigtigt at overholde reglerne for god hygiejne. Og her har man som sælger et ansvar for, at maden ikke gør folk syge, siger han.


Din madbod er en fødevarevirksomhed
De fleste af de madboder, som danskerne spørger til, befinder sig under bagatelgrænsen for, om den skal registreres som fødevarevirksomhed hos Fødevarestyrelsen. Sælger du mad fra boden færre end ca. 10 gange årligt af nogle dages varighed per gang, skal du nemlig ikke registreres.

Men uanset, om din bod er registreret eller ej, er den en fødevarevirksomhed. Og her gælder et sæt regler, som man skal have styr på, fortæller sektionsleder Ulrich Pinstrup.

-          Selvom du selv laver maden, skal råvarerne kunne spores, hvis maden senere viser sig at være dårlig. Det kan du sikre dig ved at gemme kvitteringerne. Derudover skal du holde god hygiejne. Hvis du f.eks. sælger hjemmelavede pølsehorn, skal de opbevares på køl. Og så skal du selvfølgelig sørge for at have en vanddunk og sæbe med, så du kan vaske hænder jævnligt, siger Ulrich Pinstrup og tilføjer, at der ikke er begrænsninger for, hvilke slags fødevarer, du må sælge, så længe de behandles på en måde, så de ikke bliver farlige.


Fødevarestyrelsen anbefaler, at du tjekker din kommunes hjemmeside, inden du stiller en bod op, da der kan være særlige restriktioner i forbindelse med Tour de France.

Læs mere om regler for madboder: https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Markedsboder.aspx

Fire regler, du skal kende

  1. Sporbarhed: Du skal kunne dokumentere, hvor du har de varer fra, som du bruger i maden. Gem kvitteringerne.
  2. Hygiejne: Du skal sikre dig, at fødevarerne ikke er farlige, når de sælges.
  3. Emballage: Du bør sikre dig, at den emballage, du bruger, er egnet til fødevarer.
  4. Transport: Maden skal opbevares ved en passende temperatur under transport og opbevaring i boden.

Gode råd til hygiejne

  • Hold det rå adskilt fra det færdige – eksempelvis råt kød og salat
  • Hav styr på temperaturen – brug køletasker på en varm dag.
  • Gør rent og vask dine hænder tit – tag eventuelt dunke med vand og noget sæbe med.

Yderligere oplysninger: Fødevarestyrelsens pressetelefon 2284 4834.

Information om Fødevarestyrelsen

Fødevarestyrelsen
Stationsparken 31
2600 Glostrup

72 27 69 00​http://www.foedevarestyrelsen.dk/

Følg pressemeddelelser fra Fødevarestyrelsen

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Fødevarestyrelsen

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye