Du må gerne sælge mad langs etapen
En ladcykel, en køletaske med hjemmebag og en god plads i rabatten. Mere skal der ikke til for at mætte sultne tilskuere og samtidig tjene lidt lommepenge, når sommerens festivaler, markeder og ikke mindst Tour de France løber af stablen.
Fødevarestyrelsen får i øjeblikket ekstraordinært mange opkald fra danskere, som vil vide, hvad man må og ikke må, når man planlægger at sælge mad, blandt andet langs etapen. De mange henvendelser glæder sektionsleder i Fødevarestyrelsen, Ulrich Pinstrup.
- Det vidner om, at danskerne er ansvarlige og gerne vil gøre det rigtige. Det er vi glade for, for på den måde kan vi undgå at folk bliver syge under festlighederne. I de fleste tilfælde er der ingen ben i at etablere en madbod, men de høje temperaturer, vi oplever i øjeblikket, gør det ekstra vigtigt at overholde reglerne for god hygiejne. Og her har man som sælger et ansvar for, at maden ikke gør folk syge, siger han.
Din madbod er en fødevarevirksomhed
De fleste af de madboder, som danskerne spørger til, befinder sig under bagatelgrænsen for, om den skal registreres som fødevarevirksomhed hos Fødevarestyrelsen. Sælger du mad fra boden færre end ca. 10 gange årligt af nogle dages varighed per gang, skal du nemlig ikke registreres.
Men uanset, om din bod er registreret eller ej, er den en fødevarevirksomhed. Og her gælder et sæt regler, som man skal have styr på, fortæller sektionsleder Ulrich Pinstrup.
- Selvom du selv laver maden, skal råvarerne kunne spores, hvis maden senere viser sig at være dårlig. Det kan du sikre dig ved at gemme kvitteringerne. Derudover skal du holde god hygiejne. Hvis du f.eks. sælger hjemmelavede pølsehorn, skal de opbevares på køl. Og så skal du selvfølgelig sørge for at have en vanddunk og sæbe med, så du kan vaske hænder jævnligt, siger Ulrich Pinstrup og tilføjer, at der ikke er begrænsninger for, hvilke slags fødevarer, du må sælge, så længe de behandles på en måde, så de ikke bliver farlige.
Fødevarestyrelsen anbefaler, at du tjekker din kommunes hjemmeside, inden du stiller en bod op, da der kan være særlige restriktioner i forbindelse med Tour de France.
Læs mere om regler for madboder: https://www.foedevarestyrelsen.dk/Leksikon/Sider/Markedsboder.aspx
Fire regler, du skal kende
- Sporbarhed: Du skal kunne dokumentere, hvor du har de varer fra, som du bruger i maden. Gem kvitteringerne.
- Hygiejne: Du skal sikre dig, at fødevarerne ikke er farlige, når de sælges.
- Emballage: Du bør sikre dig, at den emballage, du bruger, er egnet til fødevarer.
- Transport: Maden skal opbevares ved en passende temperatur under transport og opbevaring i boden.
Gode råd til hygiejne
- Hold det rå adskilt fra det færdige – eksempelvis råt kød og salat
- Hav styr på temperaturen – brug køletasker på en varm dag.
- Gør rent og vask dine hænder tit – tag eventuelt dunke med vand og noget sæbe med.
Yderligere oplysninger: Fødevarestyrelsens pressetelefon 2284 4834.
Information om Fødevarestyrelsen
Følg pressemeddelelser fra Fødevarestyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Fødevarestyrelsen
Nu kan du få hestepas på mobilen10.4.2024 14:05:30 CEST | Nyhed
Fødevarestyrelsen har gjort det lettere for ryttere at vise hestepas
Viden og vejledning skal bremse voksende problem med norovirus, også kaldet roskildesyge9.4.2024 08:48:58 CEST | Pressemeddelelse
Selvom norovirus er skyld i en meget væsentlig del af de fødevarebårne sygdomsudbrud, så er der fortsat usikkerhed om håndteringen af risici blandt køkkenchefer og medarbejdere. Det viser en kontrol- og vejledningskampagne, som Fødevarestyrelsen har gennemført i restauranter, køkkener og butikker, der leverer færdiglavet mad.
Er du klar til at blive katteejer?3.4.2024 13:48:00 CEST | Nyhed
Fødevarestyrelsen har i samarbejde med flere danske organisationer udviklet webportalen ’Klar til kat’ med en række gode råd til katteejere og dig, der overvejer at blive det.
Forskere modtager 1,5 mio. kr. fra Danmarks 3R Center til metoder, der skal begrænse brug af forsøgsdyr14.3.2024 10:35:25 CET | Nyhed
Forskning i brug af kikkertkirurgi, kunstigt væv og AI-overvågning skal medvirke til at reducere brug af forsøgsdyr og lindre forsøgsdyrs smerte.
Fjerkræbesætninger på Sjælland og i Jylland er ramt af fugleinfluenza4.2.2024 15:10:07 CET | Pressemeddelelse
Fødevarestyrelsen har søndag erklæret udbrud af fugleinfluenza i en kalkunbesætning i Sydvestsjælland samt en besætning med høns i Sønderjylland. Fødevarestyrelsen og Beredskabsstyrelsen indleder søndag det store arbejde med at aflive i alt ca. 62.000 dyr.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum