Drop dækningsafgiften og støt det lokale erhvervsliv
Frisører, tøjbutikker, iværksættere og andre dele af erhvervslivet mangler i disse uger likviditet. Der er lanceret store hjælpepakker fra statens side, men mange kommuner ligger samtidig inde med en knap, der vil kunne gøre en markant forskel for de mange erhvervsdrivende, hvis den trykkes på: dækningsafgiften, som netop betales af de erhvervsdrivende.
Store kommuner som Frederiksberg og København har udmeldt eller planlagt at udskyde betalingen, hvilket er positivt. I alt er der 1,1 mia. kr. at gøre godt med for de blødende forretninger, viser en analyse fra EjendomDanmark. Men det er først, hvis de store kommuner går skridtet videre og lader erhvervslivet helt slippe for dækningsafgift i andet halvår af 2020, at pengene reelt kan bruges.
Likviditet direkte til det lokale erhvervsliv
”Det er oplagt at fjerne dækningsafgiften helt for andet halvår, hvis man lokalt vil hjælpe butikslivet og virksomhederne med at holde forretningen kørende. Fordi det er de lokale forretninger, som betaler de 1,1 mia. kr., er det direkte likviditet til lokale virksomheder,” siger Jannick Nytoft, adm. direktør i EjendomDanmark.
”Hvis kommunerne blot udskyder betalingen til næste år, skubber erhvervslivet en regning foran sig, som skal falde på et tidspunkt – og måske endda samtidig med næste opkrævning. Penge de næppe har tjent. Der er stadig tale om et engangsbeløb, så kommunernes økonomi vil ikke blive skadet på længere sigt. For os at se er det en helt åbenlys vej for kommunerne til at styrke virksomhederne,” udtaler Jannick Nytoft.
I SMVdanmark, der er hovederhvervsorganisation for landets små og mellemstore virksomheder (SMV’er), er vicedirektør Jakob Brandt fuldstændig enig:
”SMV’erne har brug for al den hjælp til deres likviditet, som de kan få. Derfor er vi helt med på, at kommunerne dropper opkrævningen af dækningsafgiften for på den måde at understøtte deres eget lokale erhvervsliv,” siger Jakob Brandt.
”Skjult skat” er et storbyfænomen
Det er den enkelte kommune, der selv afgør, om den vil opkræve afgiften, der ofte betegnes som en ”skjult skat”. Og det er typisk de store bykommuner, der har valgt at gøre det.
Københavns Kommune er den kommune, der opkræver suverænt mest i dækningsafgift – faktisk hele 43 procent af det samlede nationale provenu. Ligesom kommunen sammen med de andre i Region Hovedstaden samlet opkræver 4/5 af det samlede beløb:
”Det er et storbyfænomen, og mange kommuner ude i landet har løbende sænket eller helt fjernet afgiften, så de er mere attraktive som beliggenhed for erhvervslivet. De kommuner, der stadig opkræver dækningsafgift, kan nu bruge den til at stimulere økonomien i deres lokalområde,” siger Jannick Nytoft.
Kontakter
Jannick NytoftAdm. direktør i EjendomDanmark
Tlf:27112073jny@ejd.dkJakob BrandtVicedirektør i SMVdanmark
Tlf:24252727brandt@smvdanmark.dkVedhæftede filer
Information om EjendomDanmark
EjendomDanmark er erhvervsorganisationen for ejere, udlejere og administratorer af fast ejendom i Danmark. Organisationen repræsenterer ca. 85% af det professionelle ejendomsmarked med over 100.000 medarbejdere og en omsætning på knap 100 mia. kroner. Medlemmerne er blandt andre pensionskasser, ejendomsselskaber, ejendomsadministratorer, grundejerforeninger, forsikringsselskaber og pengeinstitutter, fonde, advokater, ejendomsmæglere samt entreprenører, arkitekter og ingeniører.
Følg pressemeddelelser fra EjendomDanmark
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra EjendomDanmark
Politisk flertal enige om at sikre bedre muligheder for digital kommunikation mellem lejer og udlejer2.7.2025 11:16:25 CEST | Pressemeddelelse
Et politisk flertal bestående af Regeringen, Det Konservative Folkeparti og SF er enige om at ændre lejeloven så digital kommunikation mellem lejer og udlejer i fremtiden bliver nemmere. EjendomDanmark har sammen med LLO længe samarbejdet med Social- og Boligministeriet for at finde en løsning.
Når feriekufferten gemmer på andet end minder: Undgå væggelus2.7.2025 07:03:00 CEST | Pressemeddelelse
Væggelus rejser let med hjem fra ferien – og det kan blive en dyr fornøjelse. EjendomDanmark giver dig gode råd til, hvordan du undgår dem.
Sommerens Airbnb-udlejning kan koste dig dyrt: Her er, hvad mange glemmer26.6.2025 08:21:40 CEST | Pressemeddelelse
Det kan virke oplagt at udleje boligen i ferien – men glemmer du regler og ansvar, kan det ende med en dyr lærestreg. EjendomDanmark deler fem ting, du skal være opmærksom på.
Private lejeboliger er populære som aldrig før: Storbyer driver rekordlav boligtomgang28.5.2025 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
En ny rapport fra EjendomDanmark viser, at boligtomgangen er nede på 2,3 procent – det laveste niveau nogensinde. Det skyldes især udviklingen i Aarhus og København, hvor lejeboligen i høj grad er et attraktivt alternativ til en ejerbolig.
Huslejenævn: Flertal i Folketinget ønsker opgør med utidige regler om strafgebyr22.5.2025 10:35:52 CEST | Pressemeddelelse
Et flertal i Folketinget har anerkendt, at der er brug for et genbesøg af den uhensigtsmæssige praksis, hvor et strafgebyr fra huslejenævnene stadig skal betales, selvom beslutningen omgøres i retten. EjendomDanmark har arbejdet intenst med emnet og ser frem til, at det nu skal indgå i kommende forhandlinger.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum