Kræftens Bekæmpelse

Drenge risikerer ikke at nå tilbuddet om gratis HPV-vaccination

Del

I 2019 blev HPV-vaccination indført til drenge, når de fylder 12 år. Drenge født i 2006 og første halvdel af 2007 fik samtidig et midlertidigt tilbud om gratis HPV-vaccination. Men kun 6 ud af 10 har taget imod tilbuddet. Og nu udløber fristen snart. Det er derfor en god idé at skynde sig at bestille tid til HPV-vaccination hos sin læge.

Foto: Partnerskabet 'Stop HPV - bliv vaccineret'.
Foto: Partnerskabet 'Stop HPV - bliv vaccineret'.

HPV-vaccination tilbydes i Danmark som en del af børnevaccinationsprogrammet til alle 12-årige drenge og piger. Tilbuddet til drenge blev indført i 2019 og omfatter derfor ikke drenge født før 1. juli 2007. Drenge født i 2006 og første halvdel af 2007 har derfor fået et midlertidigt tilbud, der udløber ved udgangen af 2021.

Tilbuddet til de 12-årige er blevet taget rigtig godt imod med flere end 8 ud af 10, der har fået første stik af vaccinen. Men kun lidt flere end 6 ud af 10 af drengene med det midlertidige tilbud har fået første stik, og fristen er 1. juli, hvis de skal nå at blive færdigvaccineret gratis.

- Det er vigtigt, at vi får fortalt de 14-15-årige drenge og deres forældre om det midlertidige tilbud, inden det er for sent. Det ville være ubærligt, hvis en dreng og hans forældre ikke har kendt til tilbuddet, og drengen så senere i livet får en kræftsygdom, der kunne have været undgået med HPV-vaccination, siger overlæge Janne Bigaard fra Kræftens Bekæmpelse.

Janne Bigaard mener, at der er et behov for mere viden hos drengeforældrene. Det bekræftes af en rundspørge fra marts foretaget af DMA Research for Kræftens Bekæmpelse, som viser, at over halvdelen af drengeforældrene savner viden om, hvad HPV-vaccination beskytter imod.

HPV-vaccination beskytter mod andet end livmoderhalskræft

HPV er en meget smitsom, seksuelt overført virus, der kan give bl.a. analkræft og kønsvorter. Men det er langt fra alle forældre, der ved, at HPV-vaccination beskytter drenge mod disse sygdomme. Mens stort set alle ved, at HPV-vaccination beskytter mod livmoderhalskræft, er det kun 7 ud af 10, der ved, at vaccinen beskytter mod analkræft. Og kun 4 ud af 10 ved, at vaccinen også beskytter mod kønsvorter. Det fremgår af rundspørgen.

-Det er fantastisk, at vi kan beskytte vores børn mod kræft med en vaccine. Derfor håber vi, at endnu flere drenge vil tage imod det midlertidige tilbud. At den også beskytter mod kønsvorter er en stor fordel. Selv om kønsvorter ikke er farlige, kan de være stærkt generende og svære at komme af med igen, siger overlæge Bolette Søborg fra Sundhedsstyrelsen

Det midlertidige tilbud om gratis HPV-vaccination gælder også den gruppe af unge mænd på 18-25 år, der har sex med mænd. Læs mere om, hvem der kan få gratis HPV-vaccination på stophpv.dk/vaccineberegner.

Fakta

- HPV er en virus, der smitter ved seksuel kontakt, og som kan give kræft og kønsvorter.

- Hver dag får 2 danskere kræft, som skyldes HPV.

- HPV-vaccination beskytter mod op til 90 % af alle tilfælde af livmoderhalskræft, analkræft og kønsvorter.

- Drenge født i 2006 og første halvdel af 2007 kan som en del af et midlertidigt tilbud få gratis HPV-vaccination indtil udgangen af 2021.

- Indtil udgangen af 2021 er der også et tilbud om gratis HPV-vaccination til unge mænd på 18-25 år, der har sex med mænd.

- Drenge og mænd, der er indbefattet af det midlertidige tilbud, skal have første stik senest 1. juli 2021 for at nå at blive færdigvaccineret, inden tilbuddet udløber.

- Hvis man får første stik af HPV-vaccinen, inden man fylder 15 år, kan man nøjes med to stik i alt. Ellers skal man have tre.

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at piger og drenge bliver HPV-vaccineret, når de fylder 12 år.

Nøgleord

Kontakter

Kræftens Bekæmpelse: Seniorprojektleder Louise Hougaard Loft: tlf. 60671450 / mail: lohja@cancer.dk

Sundhedsstyrelsen: Pressekontakt: tlf. 72228510 / mail: presse@sst.dk

Billeder

Foto: Partnerskabet 'Stop HPV - bliv vaccineret'.
Foto: Partnerskabet 'Stop HPV - bliv vaccineret'.
Download

Information om Kræftens Bekæmpelse

Kræftens Bekæmpelse
Kræftens Bekæmpelse
Strandboulevarden 49
2100 Kbh Ø

http://www.cancer.dk

Følg pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse

Forskningsbevilling: Bedre støtte til sårbare pårørende15.6.2021 10:24:48 CEST | Pressemeddelelse

Praktiserende læge og professor Kaj Sparle Christensen har sammen med sin forskergruppe ved Forskningsenheden for Almen Praksis ved Aarhus Universitet modtaget 900.000 kr. fra ’Kræftens Bekæmpelses Videnskabelige Udvalg – Menneske og Samfund’ til projektet ’Pårørendestøtte i almen praksis – en model til at identificere og støtte sårbare pårørende’, hvor målet er at forebygge langvarig sorg og øge livskvaliteten hos mennesker, der har mistet en pårørende til alvorlig sygdom.

Uv-indeks forvirrer: Hver tredje ved ikke, hvornår man skal beskytte sig i solen7.6.2021 09:00:00 CEST | Pressemeddelelse

For meget sol giver risiko for smertefulde solskoldninger på kort sigt og øget risiko for kræft i huden på længere sigt. Uv-indekset er en god rettesnor for, hvornår det er tid til solbeskyttelse, men ny undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens Solkampagne viser, at kun en ud af tre danskere ved, at det er en god ide at solbeskytte sig, når uv-indekset er 3 eller derover.

Familier oplever at stå uforberedte og alene med sociale og følelsesmæssige konsekvenser af børnekræft4.6.2021 07:19:52 CEST | Pressemeddelelse

Når en familie rammes af børnekræft forandres, afbrydes og forstyrres det kendte hverdagsliv i alvorlig grad. Men det forberedes familierne ikke nok på. De oplever i stedet at stå alene - og ofte også magtesløse i det nye forandrede hverdagsliv. Ny ph.d.-afhandling fra Kræftens Bekæmpelse bringer viden til området på baggrund af interviews med børnekræftpatienter, søskende, forældre og børnekræftoverlevere fra 104 forskellige familier.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum