DR Danmarks Radio

DR svarer på ministerkritik

Del
Kritik fra miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen af MRSA-dokumentar er ikke korrekt, mener DR.
I løbet af de seneste tre uger har miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) gentagne gange anfægtet sandhedsværdien af oplysninger i DR1-dokumentaren ’Den dag penicillinen ikke virker’.
Ministeren har fremsat sin kritik i flere medier, i et ministersvar til Folketinget og senest flere gange på et åbent samråd onsdag 16. november.

Ifølge ministeren bringer DR ”usande påstande” i dokumentaren, som ministeren på onsdagens samråd blandt andet omtalte som ”DR-problemet”. Samlet set efterlader miljø- og fødevareministeren et indtryk af dokumentarens journalistiske afdækninger som værende i strid med sandheden.
Dette er ikke korrekt, hvilket kan undre, navnlig set i lyset af de oplysninger, ministeren har modtaget i den redegørelse, som han bad Fødevarestyrelsen om at udarbejde umiddelbart efter, at dokumentaren blev vist på DR1.

’Den dag penicillinen ikke virker’
afdækker, hvordan landets 25 avlsgårde fra 2008-2014 ikke blev undersøgt for MRSA - dette til trods for gentagne ekspertanbefalinger til Fødevarestyrelsen om, at dette var et afgørende første skridt til bekæmpelse af svine-MRSA i Danmark.

Det dokumenteres også, hvordan Folketingets politikere aldrig blev orienteret om ekspertanbefalingerne.
Fødevarestyrelsens redegørelse bekræfter, at dokumentarens gengivelse af forløbet er korrekt. Dog påpeger Fødevarestyrelsen, at en ekspertanbefaling fra 2012 først blev slettet, efter at den daværende minister Mette Gjerskov (S) havde godkendt dette. Et forhold dokumentaren ikke beskrev.

Siden har Mette Gjerskov afvist, at hun krævede anbefalingen slettet, ligesom der er fremkommet dokumentation for, at det var Fødevarestyrelsens veterinærdirektør, som slettede den. Dette skete til trods for, at ministeren og departementet skriftligt havde bedt Fødevarestyrelsen om noget andet.

Fødevarestyrelsen skriver desuden i sin redegørelse, at det i 2013 ikke var Fødevarestyrelsen men en ”enig” styregruppe, som fravalgte en undersøgelse af avlsgårdene. Dette forhold er siden blevet officielt tilbagevist af DTU Fødevareinstituttet, der - som afdækket i dokumentaren – netop anbefalede at undersøge avlsgårdene.
Samtidig erkender Fødevarestyrelsen i sin redegørelse, at Styrelsen slettede yderligere to ekspertanbefalinger, som ikke nævnes i dokumentaren. Endelig beskriver redegørelsen, at også daværende minister Henrik Høegh (V) i 2010 undlod at viderebringe en ekspertanbefaling til Folketinget.

Samlet set altså forhold som bestemt ikke rokker ved dokumentationen i DR’s dokumentar. DR’s afdækninger har da også fået ministeren til at bebude en ændret praksis. Fremover skal alle ekspertanbefalinger til Fødevarestyrelsen - uredigeret - sendes
videretil Folketingets medlemmer, ligesom en ekspertgruppe er sat til at se nærmere på MRSA-problematikken på landets avlsgårde.

Set i det lys og i forhold til dokumentarens betydning for den offentlige debat i Danmark omkring MRSA, de konkrete politiske initiativer og løfter for den kommende indsats på området, er ministerens sprogbrug om ”DR-problemet” ikke korrekt. 
Ole Hjortdal, Redaktionschef DR Samfundsliv, tlf. 2084 1485 

Information om DR Danmarks Radio

DR Danmarks Radio
DR Danmarks Radio
Emils Holms Kanal 20
0999 København C.

35 20 30 40http://www.dr.dk/

Følg pressemeddelelser fra DR Danmarks Radio

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra DR Danmarks Radio

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye