DPU-professor Jeppe Bundsgaard med i ekspertgruppe for de nye Nationale Færdighedstest
Jeppe Bundsgaard har gennem en årrække forsket indgående i de oprindelige nationale test og udgav i 2019 sammen med Svend Kreiner rapporten ’Undersøgelse af De Nationale Tests måleegenskaber’.
I Børne- og undervisningsministeriets ekspertgruppe skal han som professor i danskfagets didaktik ved DPU være med til at sikre, at de nye Folkeskolens Nationale Færdighedstest og de frivillige test kan indgå meningsfuldt i lærernes arbejde med at støtte elevernes læseudvikling.
”De nationale test viste sig at være problematiske, både i forhold til hvad de testede, og hvordan de testede. Der er et politisk ønske om, at de nye Nationale Færdighedstest både kan bruges som pædagogisk redskab og som instrument i de forskellige ledelseslags værktøjskasser. Der venter derfor ekspertgruppen en stor opgave med at løse den gordiske knude, og det bliver et spændende arbejde,” siger Jeppe Bundsgaard.
Folkeskolens Nationale Færdighedstest og de frivillige test skal fra skoleåret 2026/27 erstatte de tidligere nationale test og de nuværende Folkeskolens Nationale Overgangstest.
Ekspertgruppen, der består af 18 personer, skal udarbejde anbefalinger til at fastlægge de faglige rammer for de nye test. Den er sammensat af lærere, en skoleleder, en forvaltningsrepræsentant, en skoleelev samt forskere med viden om test, evaluering, psykometri og fagdidaktik. Ekspertgruppen afleverer sine anbefalinger i august 2023.
Kontakter
Jeppe Bundsgaard, professor ved DPU, Aarhus universitet
T: 31 19 26 07
E: jebu@edu.au.dk
Information om Aarhus Universitet: Arts
DPU - Danmarks institut for Pædagogik og Uddannelse er et af de tre institutter ved Faculty of Arts, Aarhus Universitet.
DPU udgør Danmarks største universitetsmiljø for grundforskning og anvendt forskning inden for pædagogik og uddannelse.
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Arts
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet: Arts
Historiker om kommende EU-formandskab: USA vender blikket mod Europa – igen19.6.2025 07:42:00 CEST | Pressemeddelelse
Danmark overtager EU-formandskabet 1. juli 2025 i en tid med øget geopolitisk spænding. USA har igen fokus på Europa og efterlyser større ansvar fra sine allierede – et mønster, der ifølge professor i historie på Aarhus Universitet, Thorsten Borring Olesen, har rødder tilbage til 1973.
Ny forskning kortlægger buddhismens tilstedeværelse i Norden17.6.2025 10:27:10 CEST | Pressemeddelelse
I et nyt fællesnordisk forskningssamarbejde kortlægger religionsforsker Jørn Borup fra Aarhus Universitet sammen med kollegaer fra hele Norden buddhismens udvikling og mangfoldige udtryk. Resultaterne præsenteres i Buddhism in the Nordic Countries – den første samlede og sammenlignende analyse af religionens rolle i Danmark, Norge, Sverige, Finland og Island.
Mellemformer kan være svaret på udfordringer med inklusion27.5.2025 10:56:35 CEST | Pressemeddelelse
Skal skolebørn med særlige behov have specialundervisning? Eller skal de deltage i den almene undervisning på lige fod med andre børn? Svaret behøver ikke være enten-eller. Ny forskningsoversigt fra DPU, Aarhus Universitet om de såkaldte 'mellemformer' giver et første, samlet bud på, hvad specialpædagogik er, når den indgår som en del af almenpædagogikken. Og den peger på forudsætninger for, at denne særlige form for inklusion kan lykkes.
Rav, kunst og glemte fortællinger – arkæologer undersøger ravværksted fra istidens slutning19.5.2025 08:27:58 CEST | Pressemeddelelse
Et af Europas ældste værksteder for ravkunst er i disse dage genstand for nye udgravninger af et dansk- tysk forskerteam. Fundstedet ved Grabow i Nordtyskland har tidligere givet opsigtsvækkende fund – blandt andet Nordtysklands ældste skulptur. Nu håber forskerne at afdække, hvordan rav blev bearbejdet og brugt for omkring 14.000 år siden – i en tid med store klima og kulturskift.
Aarhus Universitet åbner digitalt bibliotek for antikke græske tekster16.5.2025 09:20:39 CEST | Pressemeddelelse
Hvordan kan computere og algoritmer bruges til at analysere antikke græske tekster som de bibelske tekster og andre tekster af fx Platon, Sofokles og Plutark? Det spørgsmål står centralt i forskningsprojektet, Computing Antiquity, som nu lancerer en digital database, hvor forskere og andre interesserede frit kan hente antikke græske tekster i formater, som computere og algoritmer kan arbejde med. I spidsen for projektet står Jacob P.B. Mortensen, lektor i Ny Testamente på Afdeling for Teologi på Aarhus Universitet.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum