Døv lærling fik godtgørelse for afslag efter jobsamtale
En døv vvs-lærling har fået tilkendt en godtgørelse på 12.500 kr., fordi en virksomhed overtrådte forskelsbehandlingsloven, da de afviste at ansætte ham.

Det var i strid med loven om forskelsbehandling, da en københavnsk vvs-virksomhed afviste en døv lærlings ansøgning med henvisning til hans hørehandicap.
Det viser afgørelse i en sag, som Fagbevægelsens Hovedorganisation har ført for forbundet Blik og Rør.
Lærlingen anlagde en sag mod virksomheden med henvisning til, at der ved afslaget skete direkte diskrimination. Det har Byretten i Glostrup nu givet lærlingen ret i: Virksomheden blev ved en dom i marts pålagt at betale en godtgørelse på 12.500 kr. til lærlingen plus samt sagens omkostninger på 19.500 kr.
I den aktuelle sag havde lærlingen søgt en læreplads hos vvs-virksomheden og var blevet inviteret til samtale. Lærlingen havde i ansøgningen oplyst, at han var døv, men at han med høreapparat kunne høre lidt.
Afvist med henvisning til sikkerhed
Undervejs i samtalen blev virksomhedens repræsentant imidlertid opmærksom på, at lærlingen hele tiden kiggede på sin tegnesprogstolk. Og da han blev oplyst om, at lærlingen er døv, meddelte han ham, at han af sikkerhedsmæssige årsager ikke kunne blive ansat i virksomheden.
Argumentet var bl.a., at det er nødvendigt at man på byggepladser kan høre anråb og sikkerhedsalarmer.
Retten fandt imidlertid, at virksomheden ikke havde undersøgt grundigt nok, om der kunne laves foranstaltninger, så lærlingen ville være i stand til at passe et arbejde i virksomheden.
På den baggrund konkluderede retten, at virksomheden ikke havde overholdt forskelsbehandlingsloven og skulle betale godtgørelse.
Virksomheder skal gøre deres forarbejde
”Dommen viser, at hvor vigtigt det er, at virksomhederne gør deres forarbejde, inden de afviser handicappede ansøgere. Forinden skal virksomhederne nemlig undersøge muligheder for tilpasningsforanstaltninger, der gør, den handikappede kan varetage jobbet på lige fod med andre”, siger advokat i Fagbevægelsens Hovedorganisation, Lene Casadepax, der førte sagen for Blik og Rør.
Tilpasningsforanstaltninger kan blandt andet være nedsat arbejdstid, andre arbejdsopgaver, tekniske hjælpemidler eller personlig assistance.
FAKTA/ Om forskelsbehandlingsloven
Forbud mod forskelsbehandling (uddrag):
§ 2. En arbejdsgiver må ikke forskelsbehandle lønmodtagere eller ansøgere til ledige stillinger ved ansættelse, afskedigelse, forflyttelse, forfremmelse eller med hensyn til løn og arbejdsvilkår.
2 a. Arbejdsgiveren skal træffe de foranstaltninger, der er hensigtsmæssige i betragtning af de konkrete behov for at give en person med handicap adgang til beskæftigelse, til at udøve beskæftigelse eller have fremgang i beskæftigelse, eller for at give en person med handicap adgang til uddannelse. Dette gælder dog ikke, hvis arbejdsgiveren derved pålægges en uforholdsmæssig stor byrde. Lettes denne byrde i tilstrækkeligt omfang gennem offentlige foranstaltninger, anses byrden ikke for at være uforholdsmæssig stor.
Kontakter
Jakob ElkjærTeamchef Presse&KommunikationFagbevægelsens Hovedorganisation
Tlf:30549640Tlf:30549640jel@fho.dkBilleder

Information om FH - Fagbevægelsens Hovedorganisation
Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) er Danmarks største og stærkeste tværfaglige fællesskab. Vi organiserer faglige organisationer, der repræsenterer mere end 1,3 mio. lønmodtagere. Både offentligt og privat ansatte.
FH kæmper for job og uddannelse til alle, for et sikkert og sundt arbejdsmiljø og for et trygt, demokratisk og solidarisk samfund.
Vi er en del af den rigtige fagbevægelse, der kæmper for ordnede forhold for vores medlemmer. Vi forhandler med arbejdsgiverne for at sikre og fastholde ordentlige løn- og arbejdsvilkår. Det er det, vi kalder ”Den Danske Model”.
Vi arbejder for job til alle, og for at Danmark fortsat er et produktivt velfærdssamfund. Derfor bekæmper vi social dumping, der undergraver den danske model og vores overenskomster.
Vores værdigrundlag bygger på stolthed, lighed og fællesskab. Vi tror på, at vi er stærkere sammen end hver for sig.
Følg pressemeddelelser fra FH - Fagbevægelsens Hovedorganisation
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra FH - Fagbevægelsens Hovedorganisation
SÅDAN – mere ansvar til a-kasserne24.6.2022 13:35:32 CEST | Pressemeddelelse
Ny aftale betyder, at dagpengemodtagere fremover kun skal have kontakt med deres a-kasse, og ikke jobcentret, i de første tre måneders ledighed.
Grøn skattereform styrker klimaet, erhvervslivet og lønmodtagerne24.6.2022 12:03:14 CEST | Pressemeddelelse
Regeringen har sammen med SF, R, Venstre og Konservative indgået en aftale om en grøn skattereform. FH roser aftalepartierne for at have indgået en bred aftale, der er ambitiøs på klimaets vegne og samtidig tager de nødvendige hensyn til erhvervslivet og lønmodtagerne.
Fagbevægelsen: Stærkt forslag kan bane vejen for flere medarbejderejede virksomheder21.6.2022 13:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Regeringens ekspertarbejdsgruppe for demokratiske virksomheder har i dag lanceret deres anbefalinger til, hvordan der kan ryddes sten af vejen for virksomheder med et demokratisk ejerskab. Fagbevægelsen er specielt tilfreds med, at ekspertgruppen vil ligestille generationsskifter til medarbejdere med de muligheder, som andre ejerformer har i dag.
Fagbevægelsen: Mørke skyer trækker ind over dansk økonomi15.6.2022 07:13:05 CEST | Pressemeddelelse
Dansk økonomi står stærkt, men tynges nu af usikre tider og høj inflation. Det viser FH’s nye økonomiske prognose, som peger på en meget moderat økonomisk aktivitet og udvikling på arbejdsmarkedet over det næste års tid.
Fagbevægelsen ser positivt på nyt ydelsessystem med fokus på børn14.6.2022 13:22:35 CEST | Pressemeddelelse
Regeringen har indgået en aftale om et nyt ydelsessystem, der gør op med kontanthjælpsloftet i den nuværende form, løfter omkring 10.000 børn ud af lavindkomst og samtidig styrker de økonomiske incitamenter til arbejde. Det er positivt og stærkt tiltrængt.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum