Syddansk Universitet

Doktordisputats undersøger det tyske mindretals udfordringer med nazifortiden

Del

Den følelsesladede fortid under og efter 2. verdenskrig er i fokus, når historiker Henrik Skov Kristensen fredag 22. marts forsvarer sin doktordisputats om det tyske mindretals udfordringer med at tackle sin nazistiske fortid. Forsvaret foregår på SDU Sønderborg.

Det tyske mindretal i Sønderjylland har helt op til nutiden haft rigtig svært ved at erkende og håndtere nazi-fortiden. Det er konklusionen i den doktordisputats, som historiker Henrik Skov Kristensen forsvarer 22. marts 2019 på SDU Sønderborg.

Man lukkede øjnene for, at tusinder af danske – men tysksindede – statsborgere trak i tysk uniform og deltog aktivt i nazisternes krigsmaskine. I stedet dyrkede man en ganske anden fortælling om at være ofre, som i årtier har præget det tyske mindretals erindring af begivenhederne under og efter 2. verdenskrig.

Mindretallets offermentalitet

Det fastslår Henrik Skov Kristensens mangeårig forskning i det tyske mindretals historie, der nu har fået form af en doktordisputats.

- Hos det tyske mindretal opstod der hurtigt en fortælling om, at man var blevet forført af Hitler og i øvrigt blot havde gjort sin pligt. Og siden blev man så straffet af den danske stat i et uretfærdigt retsopgør, fortæller han til SDU’s magasin Ny Viden.

Da Frøslev blev til Fårhus

I disputatsen sætter Henrik Skov Kristensen, der er leder af Frøslevlejrens Museum, bl.a. fokus på Fårhuslejren, som den tyske Frøslevlejr blev omdøbt til under retsopgøret.

Fra 1945-1949 blev i alt ca. 3500 tysksindede danskere interneret i lejren, og ca. 3000 af dem fik dom, mange for at melde sig frivilligt til tysk krigstjeneste, selvom de var danske statsborgere. En stor del af de indsatte kom fra det tyske mindretal i Sønderjylland.

Forholdene i lejren var i begyndelsen kaotiske og præget af en vis hævnfølelse, da modstandsbevægelsen ledede lejren de første måneder.

Og det har, mener historiker Henrik Skov Kristensen, bidraget til en såkaldt ”Fårhusmentalitet” hos det tyske mindretal, hvor man helt frem til nutiden fortrængte og undlod at reflektere over sin nazistiske fortid. I forbindelse med disputatsen har han bl.a. undersøgt mindretallets diskurs omkring disse spørgsmål ved at gennemgå samtlige udgaver af mindretallets avis Der Nordschleswiger fra 1946-2016.

Moderat retsopgør

Fårhuslejren blev på den måde symbolet på det, som de tysksindede sønderjyder betragtede som et uretfærdigt retsopgør, hvor sindelag og etnicitet efter deres mening blev straffet.  

Men historiker Henrik Skov Kristensen påpeger, at det ikke er et dækkende billede af retsopgøret efter nazismen:

- Det tyske mindretal i Sønderjylland overtog den nazistisk ideologi uden at være tvunget til det, og mændene meldte sig principielt frivilligt til tjeneste i Waffen-SS og andre bevæbnede korps på hjemmefronten. På den baggrund må det nationale retsopgør med det tyske mindretal betragtes som moderat, siger Henrik Skov Kristensen til Ny Viden.

Først for nylig er der i det tyske mindretal sket en vis opblødning i forhold til at tage et selvopgør med nazi-fortiden, men man er fortsat splittet i spørgsmålet.

Forsvaret er offentligt

Historiker Henrik Skov Kristensens doktordisputats består af to undersøgelser:

”Straffelejren. Fårhus, landssvigerne og retsopgøret”

”Gerningsmænd eller ofre? Erindringer om nazismen, den 2. verdenskrig og efterkrigsårenes retsopgør med særligt henblik på det tyske mindretal i Sønderjylland”.

Begge undersøgelser er også udkommet som bøger.

Henrik Skov Kristensen forsvarer sin afhandling fredag 22. marts 2019 kl. 10.

Forsvaret forgår på SDU Sønderborg, Alsion 2, 6400 Sønderborg i lokale U101, og der er transmission af disputatsforsvaret til lokale U107.

Det er ikke muligt for pressen at lave optagelser fra selve disputatsforsvaret, men der er mulighed for interview efterfølgende.

Kontakter

Yderligere oplysninger fås hos:

Henrik Skov Kristensen, leder af Frøslevlejrens museum og museumschef ved Nationalmuseet, E-mail: Henrik.Skov.Kristensen@natmus.dk

Susan Grønbech Kongpetsak, kommunikationsmedarbejder på SDU.
E-mail: suko@sdu.dk, mobil: 93 50 72 52

Billeder

Information om Syddansk Universitet

Syddansk Universitet
Campusvej 55
5230 Odense M

https://www.sdu.dk/

Følg pressemeddelelser fra Syddansk Universitet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Syddansk Universitet

Ekspertliste - Trumps besøg16.8.2019 10:29:23 CESTPressemeddelelse

Amerikansk udenrigs- og sikkerhedspolitik Sten Rynning, professor, Institut for Statskundskab Kontakt: sry@sam.sdu.dk telefon: 65 50 21 93 - mobil 60 11 21 93. Amerikansk menneskerettighedspolitik i kampen mod terror Vincent Keating, lektor, Institut for Statskundskab Kontakt: keating@sam.sdu.dk telefon 65 50 32 40 - mobil 24 60 15 23. Moderne krig og amerikansk lederskab Olivier Schmitt, lektor, Institut for Statskundskab Kontakt: schmitt@sam.sdu.dk telefon 65 50 96 87 – mobil 29 39 23 39. (In English) Det arktiske spændingsfelt og militariseringen af Arktis James Rogers, adjunkt, Institut for Statskundskab Kontakt: jrg@sam.sdu.dk - mobil +44 7860660188. (In English) Amerikansk historie, amerikansk politisk historie, race og etnicitet i amerikansk historie Professor Jørn Brøndal, Center for Amerikanske Studier Kontakt: brondal@sdu.dk telefon 65 50 21 90 - mobil 61 86 1 0 07. Amerikansk historie, amerikansk politisk kultur og USA's internationale relationer Lektor Niels Bjerre-Poulsen,

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum