DN savner klima, hav og drikkevand på finansloven
Siden 2016 er der sket en voldsom stigning i antallet af drikkevandsboringer med rester af gift i vandet. Målingerne tyder på, at 2021 vil slå rekord i flest drikkevandsboringer med giftfund. Det har senest medført et fælles brev fra Danske Vandværker, DANVA og Danmarks Naturfredningsforening til Folketinget forud for efterårets forhandlinger om en ny pesticidstrategi. Og hvis drikkevandet skal reddes, kræver det midler på finansloven til fx etablering af nye grundvandsparker. Det er stærkt bekymrende, at regeringen ikke har afsat en øre til det, siger Maria Reumert Gjerding.
- Vi risikerer at løbe tør for rent drikkevand om ganske kort tid. Vi ser stigende forurening af vores drikkevandsboringer, så her er regeringen nødt til at rykke på det man lovede, da man kom til: at levere en samlet plan for rent drikkevand.
Ingen nye indsatser på klima
I midten af august udkom FNs klimapanel med deres seneste rapport, som slår en tyk streg under behovet for at øge tempoet i den grønne omstilling. Men netop klimaet er stort set fraværende i regeringens forslag til finanslov. Og det går altså ikke, siger Maria Reumert Gjerding.
- Regeringen kan ikke gå og bryste sig af at Danmark er et grønt foregangsland og så fremlægge et finanslovsudspil, der er blottet for grønne ambitioner. Man kan ikke nøjes med at parkere klimaindsatsen i de igangværende forhandlinger om landbruget. Hvis vi skal i mål med den grønne omstilling, skal klima tænkes ind i alle politikområder og nye initiativer. Fra et klimaperspektiv virker finanslovsudkastet utrolig fantasiløst, siger præsidenten
- Klimarådet har sagt klart og tydeligt, at regeringen endnu ikke har leveret et klart og plausibelt svar på, hvordan man vil nå målet om 70 procents CO2-reduktion i 2030 endnu. Derfor nytter det ikke, at man vender det blinde øje til klima en finanslov, hvor man netop har muligheden for at styrke klimaindsatsen, siger hun og efterlyser konkret en større økonomisk ramme målrettet klimavirkemidler og penge til cirkulær økonomi og fx skovrejsning.
Havnaturen er i krise
Sidst, men ikke mindst, savner Maria Reumert Gjerding midler til at understøtte den blå omstilling af havet. Til efteråret skal Folketinget forhandle om en ny havplan, som bl.a. skal sikre mere beskyttet havnatur. Og her havde hun håbet, at regeringen havde afsat midler til genopretning af havnaturen.
- Med regeringens forslag om nye havstrategi-områder, når Danmark op på 4,1% strengt beskyttet hav. Det er alt alt for lidt. Vi skal beskytte en langt større del af det danske havområde, og i gang med genopretningen af stenrev, plante ålegræs og andre tiltag til at skabe et rigt dyre- og planteliv i havene omkring Danmark.
FAKTA
Med regeringens finanslovsudspil er der ikke afsat midler til hverken klimavirkemidler, beskyttelse af drikkevand eller initiativer til genopretning af havet. Samlet har regeringen prioriteret 102,5 millioner kroner årligt til det grønne område fra 2022 til 2025, hvor hovedparten af midlerne går til at styrke forvaltningen på miljø,- fødevare- og klimarådet og finansiere en ny kemiindsats. Samtidig har regeringen afsat to milliarder til at understøtte ”et Danmark, som hænger bedre sammen”, som indeholder et mindre grønt element om mere bynatur, uden at der er afsat direkte midler til indsatsen.
Nøgleord
Kontakter
Emil NielsenPressechef
Tlf:31193246emil@dn.dkBilleder
Information om Danmarks Naturfredningsforening
Følg pressemeddelelser fra Danmarks Naturfredningsforening
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Danmarks Naturfredningsforening
Naturfredningsforening roser politisk forlig om grøn trepartsaftale18.11.2024 10:48:55 CET | Pressemeddelelse
Danmarks Naturfredningsforenings præsident Maria Reumert Gjerding glæder sig over, at der med den nye politiske aftale nu bliver sat skub i omlægning af landbrug til natur
Grønt opråb: Ikke mere byggeri på kysterne12.11.2024 09:45:40 CET | Pressemeddelelse
Det er stik mod alle politiske løfter om at passe bedre på vores natur i Danmark, at regeringen nu åbner for mere byggeri i blandt andet kystlandskaberne.
Unge samles for at bekæmpe nutidens udfordringer med overforbrug21.10.2024 16:24:04 CEST | Pressemeddelelse
Ungdomsbevægelsen FLOR samler i weekenden unge for at udvikle initiativer til et mere ansvarligt forbrug af jordens ressourcer. Dette gøres gennem oplæg fra eksperter og workshops, der belyser temaet fra forskellige perspektiver og skaber engagement til konkret handling.
Historisk iltsvind: Naturfredningsforening advarer mod at slække på kvælstofkrav4.10.2024 10:14:28 CEST | Pressemeddelelse
Ny rapport fra Aarhus Universitet viser det næstværste iltsvind nogensinde målt – 50 procent mere udbredt end sidste år. Danmarks Naturfredningsforening advarer regeringen og Folketingets partier mod planer om at slække på kvælstofkravene til landbruget.
Ny analyse: Treparten vil fjerne knap hver tredje husdyr i de 14 mest udsatte vandoplande27.9.2024 07:01:00 CEST | Pressemeddelelse
I den grønne trepartsaftale er det blevet besluttet, at Danmark skal nå sine vandmiljømål med målrettet udtag af landbrugsjord og markregulering af det resterende landbrugsareal, som de primære metoder. Det vil få store konsekvenser for husdyrproduktionen i visse dele af Danmark, viser ny analyse fra CONCITO og Danmark Naturfredningsforening.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum