DN roser historisk grøn finanslov med natur, oprensning af giftgrunde og lavbundsjord

Med 888 millioner kroner til vild natur, 600 millioner til udtagning af klimaskadelig landbrugsjord og 630 millioner til oprensning af giftgrunde har regering, støttepartier og Alternativet landet en finanslov, som vil gøre en stor forskel for natur, miljø og klima. Præsident i Danmarks Naturfredningsforening, Maria Reumert Gjerding, roser partierne for en ”historisk grøn finanslov:
- Jeg er på naturens vegne meget glad og taknemmelig. Aldrig før har en finanslov leveret så store grønne resultater. Det er intet mindre end en historisk grøn finanslov. Det skal partierne have meget stor ros for.
Præsidenten er særlig begejstret for den natur- og biodiversitetspakke, som blev præsenteret fredag, og som sætter gang i realiseringen af valgløfterne om 15 vilde naturnationalparker og 75.000 hektar urørt skov.
Samtidig noterer hun sig, at finansloven kun er opvarmning til de store klimaforhandlinger i de nye år, hvor der skal leveres endnu større aftaler for at indfri klimalovens målsætning om 70% reduktion i 2030.
Nu skal de største giftgrunde renses op
Med finansloven kan arbejdet med få ryddet op i de 10 største forureningsgrunde – de såkaldte generationsforureninger – i Danmark påbegynde. Og det er vigtigt ifølge præsidenten:
- Afspærrede badestrande ved Vesterhavet, forbud mod fiskeri og ”Ingen adgang” skilte i naturområder skal der nu endelig gøres op med. Rigtig mange mennesker er blevet påvirket af de her forureninger i rigtig mange år. Jeg er så glad for, at vi nu endelig kan komme i gang med at få ryddet op og genoprette nogle naturskønne områder. Det skylder vi i den grad vores børn og børnebørn.
Det handler om 50-60 år gamle forureninger, som har lukket badestrande, fiskeri og færden på naturområder i Danmark i rigtig mange år ved ex Harboøre Tange, Kærgård Klitplantage, Grindsted og jordforureninger i Hovedstadsområdet.
Der bliver nu med finansloven afsat 630 mio. kr. til at gennemføre første fase af oprydningsarbejdet af de største jordforureninger i Danmark. Det handler om jordforureninger, som er ekstraordinære både i omfang og krav til håndtering og oprydning.
600 millioner til udtagning af lavbundsjord
Præsidenten er også særlig glad for, at det er lykkedes at få afsæt yderligere millioner til udtagning af klimaskadelig landbrugsjord, som nu skal genoprettes som natur og vådområder. Tiltag som både leverer på klimareduktioner, forbedre vandmiljøet og sikre mere plads til naturen.
- Udtagning af klimaskadelig lavbundsjord er det mest effektive virkemiddel, hvis vi skal reducere landbrugets klimagasudledning og mindske landbrugets forurening af vandmiljøet. Vi har selv fremlagt forslaget sammen med landbruget, og jeg er glad for, at folketinget for alvor har taget ideen til sig.
De 600 millioner lægges oveni de to milliarder som blev afsat på sidste års finanslov, ligesom partierne samtidig fremhævet at der i de kommende klimaforhandlinger på landbrugsområdet skal afsættes yderligere midler til det tiltag.
Finansloven rummer derudover også en lang række grønne tiltag. Millioner til geotermi, grøn omstilling af landbruget, energirenoveringer i offentlige bygninger, cykelstier, bæredygtigt byggeri og en stor tilskudspulje til udfasning af olie- og gasfyr.
Samlet rummer finansloven grønne tiltag på over fire milliarder kroner.
Kontakter
Emil NielsenPressechef
Tlf:31193246emil@dn.dkBilleder
Information om Danmarks Naturfredningsforening
Følg pressemeddelelser fra Danmarks Naturfredningsforening
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Danmarks Naturfredningsforening
Danmarks Naturfredningsforening jubler over trawlfrie områder – men kritiserer suspendering af klimaafgift2.7.2025 12:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Fiskeri med bundslæbende redskaber er en af de store trusler mod havnaturen og havets biodiversitet. Derfor er der begejstring hos Danmarks største naturorganisation over, at et flertal i Folketinget nu vil gøre en stor del af de indre danske farvande fri for bundslæbende redskaber. Organisationen skoser dog beslutningen om at suspendere fiskeriets klimaafgift og udskyde ambitionen om at indføre et fuldt dokumenteret fiskeri til 2033.
DN, WWF og Sportsfiskere i hård kritik af fiskeriminister: Åbner igen for muslingeskrab i beskyttet natur27.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Danmarks Naturfredningsforening, WWF Verdensnaturfonden og Danmarks Sportsfiskerforbund retter skarp kritik mod regeringen og fiskeriminister Jacob Jensen for at forringe naturbeskyttelsen i Limfjorden. Ministeren åbner for muslingeskrab i beskyttet natur, selvom muslingeskrab er dokumenteret skadeligt for havbunden. Store dele af Limfjorden er hårdt ramt af blandt andet forurening fra landbrug, bundtrawl og muslingeskrab.
Nyt naturprojekt skal hjælpe ørreden i Damvad Å25.6.2025 14:05:03 CEST | Pressemeddelelse
Danmarks Naturfredningsforening Egedal og Egedal Kommune har slået sig sammen om et fælles projekt. Sammen med skoleelever vil de løfte biodiversiteten i Damvad Å – bl.a. med fokus på ørreden. Parterne har fået 60.000 kr. i støtte til formålet af VELUX FONDEN.
Sjaskvåd Sankthans: Giv det ubrugte sankthansbål til dyrene23.6.2025 16:45:21 CEST | Pressemeddelelse
Bliver årets sankthansbål aldrig tændt på grund af regn og blæst? Grenene fra bålet kan være guld værd for pindsvin, insekter og fuglene i haven, lyder det fra Danmarks Naturfredningsforening.
DN roser grønne partier for delaftale om kvælstofregulering19.6.2025 16:24:03 CEST | Pressemeddelelse
Ny delaftale med et øget miljøkrav til landbruget bringer treparten et skridt tættere på mål. Men store beslutninger udestår stadig.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum