DN: Nye naturnationalparker er et vigtig første skridt
Den vigtige indsats med at skabe mere sammenhængende natur i Danmark bliver nu for alvor sat i gang. Regeringen har sammen med Radikale Venstre, SF, Enhedslisten og Alternativet netop indgået en aftale, der betyder oprettelsen af de to første naturnationalparker i Danmark. De skal ligge ved Fussingø ved Randers og Gribskov i Nordsjælland.
Præsident i Danmarks Naturfredningsforening Maria Reumert Gjerding glæder sig over den nye aftale.
- Naturen i Danmark har det elendigt, og det haster i den grad med en indsats. Derfor er det rigtig gode nyheder, at regeringen nu for alvor vil sætte i gang med at levere på et af de vigtigste naturløfter fra valgkampen, nemlig etableringen af de vilde naturnationalparker, siger Præsident i Danmarks Naturfredningsforening Maria Reumert Gjerding.
Danmark har allerede i dag nationalparker, men altså ikke parker hvor naturen har førsteprioritet. I foråret 2019 præsenterede den tidligere miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) en politisk aftale om naturgenopretning ved Fussingø, og nu kommer der med den nye aftale et projekt mere på landkortet.
- Det er positivt, at regeringen og støttepartierne fastholder Jakob Ellemanns aftale fra 2019 og samtidig kommer med nye initiativer. Det er rigtig godt, at vi nu får mere plads til naturen, i områder hvor det udelukkende foregår på naturens præmisser, for det er klart det vigtigste forhold til at få stoppet tabet af arter i den danske natur, siger Maria Reumert Gjerding.
Stadig langt fra mål
De to nye naturnationalparker forventes at sprede sig på et areal på ca. 1900 hektar, hvor dyr og vilde planter kan genskabe naturlige økosystemer.
Socialdemokraterne forpligtigede sig i et fælles naturudspil med SF før valget til at etablere 15 vilde naturnationalparker på et samlet areal på 60.000 hektar, svarende til størrelsen med Bornholm.
Der fremgår af den nye aftale, at arbejdet med flere naturnationalparker skal indgå i forhandlingerne om en biodiversitetspakke fra regeringen, som forventes til efteråret.
-Det er glædeligt, at et flertal i Folketinget nu vil arbejde videre med at sikre store sammenhængende naturområder i Danmark. Aftalen i dag er en begyndelse, men der er behov for en langt mere ambitiøs indsats i mange år, hvis vi skal vende biodiversitetskrisen. Derfor glæder vi os meget til at se regeringens forslag til en samlet, langsigtet naturpolitik, siger Maria Reumert Gjerding.
Stenrev og friluftsliv
Aftalen udmønter i alt midler for 105 millioner kroner. Ud over nationalparkerne bliver der afsat 10 mio. kroner til stenrev i havet og 35 mio. kroner i tilskud til sammenhængende arealer i og nær ved fem beskyttede og særligt sårbare naturtyper i beskyttede Natura 2000-områder. Yderligere afsættes 19 mio. kroner til at understøtte danskernes oplevelser i naturen.
-Det er positivt, at man også har tænkt havnaturen med ind i aftalen, for det er et område, som har været underprioriteret, og hvor der er markante problemer med biodiversiteten. Men aftalen her er stadig meget langt fra en indsats, som for alvor vil rykke noget, og derfor bliver det rigtig spændende at se et samlet langsigtet bud senere på året, siger Maria Reumert Gjerding.
Du kan læse aftalen på Miljø- og Fødevareministeriets hjemmeside her.
Kontakter
Kasper Pihl Møller
Presserådgiver i Danmarks Naturfredningsforening
kpm@dn.dk
tlf: 26816228
Information om Danmarks Naturfredningsforening
Følg pressemeddelelser fra Danmarks Naturfredningsforening
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Danmarks Naturfredningsforening
Danmarks Naturfredningsforening jubler over trawlfrie områder – men kritiserer suspendering af klimaafgift2.7.2025 12:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Fiskeri med bundslæbende redskaber er en af de store trusler mod havnaturen og havets biodiversitet. Derfor er der begejstring hos Danmarks største naturorganisation over, at et flertal i Folketinget nu vil gøre en stor del af de indre danske farvande fri for bundslæbende redskaber. Organisationen skoser dog beslutningen om at suspendere fiskeriets klimaafgift og udskyde ambitionen om at indføre et fuldt dokumenteret fiskeri til 2033.
DN, WWF og Sportsfiskere i hård kritik af fiskeriminister: Åbner igen for muslingeskrab i beskyttet natur27.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Danmarks Naturfredningsforening, WWF Verdensnaturfonden og Danmarks Sportsfiskerforbund retter skarp kritik mod regeringen og fiskeriminister Jacob Jensen for at forringe naturbeskyttelsen i Limfjorden. Ministeren åbner for muslingeskrab i beskyttet natur, selvom muslingeskrab er dokumenteret skadeligt for havbunden. Store dele af Limfjorden er hårdt ramt af blandt andet forurening fra landbrug, bundtrawl og muslingeskrab.
Nyt naturprojekt skal hjælpe ørreden i Damvad Å25.6.2025 14:05:03 CEST | Pressemeddelelse
Danmarks Naturfredningsforening Egedal og Egedal Kommune har slået sig sammen om et fælles projekt. Sammen med skoleelever vil de løfte biodiversiteten i Damvad Å – bl.a. med fokus på ørreden. Parterne har fået 60.000 kr. i støtte til formålet af VELUX FONDEN.
Sjaskvåd Sankthans: Giv det ubrugte sankthansbål til dyrene23.6.2025 16:45:21 CEST | Pressemeddelelse
Bliver årets sankthansbål aldrig tændt på grund af regn og blæst? Grenene fra bålet kan være guld værd for pindsvin, insekter og fuglene i haven, lyder det fra Danmarks Naturfredningsforening.
DN roser grønne partier for delaftale om kvælstofregulering19.6.2025 16:24:03 CEST | Pressemeddelelse
Ny delaftale med et øget miljøkrav til landbruget bringer treparten et skridt tættere på mål. Men store beslutninger udestår stadig.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum