DN kræver straksforbud mod populære svampegifte
Miljø- og Fødevareministeriet kan ikke længere ignorere de massive problemer, der er med svampegiften tebuconazol og andre azol-midler, mener Danmarks Naturfredningsforening.
Når danske korn- og rapsmarker bliver sprøjtet med azol-midlerne, så sivernedbrydningsproduktet 1,2,4-triazol ned i grundvandet, og i flere tilfælde over grænseværdien.
Det viser en ny rapport, som netop er blevet offentliggjort af forskningsinstitutionen GEUS, der på en række test-marker overvåger nedsivningen af pesticider til grundvandet. Ifølge den nye rapport fra testmarkerne er der fundet 1,2,4 triazol i 282 ud af 600 prøver fra grundvandsfiltre, hvoraf 24 oversteg grænseværdien på 0,1 mikrogram Pr. liter.
1,2,4-triazol er mistænkt for at være hormonforstyrrende for mennesker. Miljøstyrelsen indførte i 2014 forbud mod at bruge azol-midlerne om efteråret, men nedbrydningsproduktet bliver stadig fundet i grundvandet, og Miljøstyrelsen kan ikke gøre rede for, hvad årsagen er.
- Det er virkelig alarmerende, at det her giftstof bliver fundet i grundvandet i så stort omfang. I Danmark er vi heldige, at vi kan bruge vores grundvand til drikkevand, men de nye tal viser med alt tydelighed, at der er brug for en akut indsats, hvis det skal fortsætte, siger Maria Reumert Gjerding, Præsident i Danmarks Naturfredningsforening og fortsætter:
- Vi anbefaler derfor på det kraftigste regeringen og Folketinget til at indføre et straksforbud imod de her gifte allerede fra næste år. Alt andet vil være at gamble med vores grundvand og drikkevand.
Skaber resistentes mod medicin
Og stoffet 1,2,4-triazol bliver altså ikke kun fundet under testmarker. Ifølge overvågningen af det danske grundvand, som Geus også laver, så nedbrydningsproduktet 1,2,4-triazol det næstmest udbredte stof. Det findes i 27 procent af alle boringer, i 4 pct. af tilfældene over grænseværdien på 0,1 mikrogram per liter.
Azol-midler bruges ikke kun i landbruget, men bruges også i medicin til at behandle svampeinfektioner. Og så sent som i oktober slog Statens Seruminstitut fast, at der er store problemer med behandling af kritiske svampeinfektioner hos patienter, fordi svampene udvikler resistens over for azol-midler, da stofferne samtidig bruges massivt i landbruget.
Samtidig er sprøjtegiften Tebuconazaol populær i landbruget som aldrig før. Ifølge de nyste tal fra Miljøstyrelsens bekæmpelsesmiddelstatistik, som er fra 2017, så er salget af tebuconalzole næsten fordoblet fra omkring 45 tons i 2015 til 81 tons i 2017.
Tal stærkt forsinkede
Tidligere har forsøg fra SDU med azol-midler vist, hvordan drægtige hunrotter eksponeret for svampemidlerne blandt andet viste tegn på forsterskader og unger med misdannede kønsorganer.
GEUS, der sammen med Aarhus Universitet har lavet rapporten for Miljø- og Fødevareministeriet, har undersøgt for nedsivning af 24 stoffer i perioden juli 2015 til juni 2017.
Dermed er tallene stærkt forsinkede, og burde efter normal praksis være blevet offentliggjort helt tilbage i 2018.
Rapporten fra GEUS er en del af det såkaldte VAP-program, der overvåger, om og hvordan sprøjtegifte og deres nedbrydningsprodukter siver ned til grundvandet på seks marker, der drives med normal landbrugspraksis.
Fakta: Lovlige sprøjtegifte danner giftstof
- I Danmark er der godkendt fire aktivstoffer, der danner 1,2,4-triazol i jorden: epoxiconazol, propiconazol, tebuconazol og difenoconazol.
- Alle fire aktivstoffer findes i en række af de sprøjtegifte, som landbruget i dag bruger til at bekæmpe svampesygdomme i korn og andre afgrøder.
- De fire aktivstoffer udgør til sammen over en femtedel af det samlede forbrug af svampemidler herhjemme.
- Den nye VAP-rapport viser, at der ud af 168 prøver taget i en meters dybde er fundet 114 forekomster af 1,2,4-triazol. Rapporten viser desuden, at der i 282 ud af 600 prøver fra grundvandsfiltre er fundet 1,2,4-triazol, hvoraf 24 oversteg grænseværdien på 0,1 µg/L.
-
Ifølge overvågningen af det danske grundvand, som Geus også laver, så nedbrydningsproduktet 1,2,4-triazol det næstmest udbredte stof. Det findes i 27 procent af alle boringer, i 4 pct. af tilfældene over grænseværdien på 0,1 mikrogram per liter.
Kontakter
Kasper Pihl Møller
Presserådgiver
+45 26 81 62 28
kpm@dn.dk
Information om Danmarks Naturfredningsforening
Følg pressemeddelelser fra Danmarks Naturfredningsforening
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Danmarks Naturfredningsforening
Grøn koalition: Drop principper om slappe miljøkrav10.7.2025 06:37:00 CEST | Pressemeddelelse
Danmark bør droppe principper om minimumsimplementering af EU's regler for miljø- og naturbeskyttelse, opfordrer en række grønne organisationer og tænketank til i fælles opråb.
Danmarks Naturfredningsforening jubler over trawlfrie områder – men kritiserer suspendering af klimaafgift2.7.2025 12:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Fiskeri med bundslæbende redskaber er en af de store trusler mod havnaturen og havets biodiversitet. Derfor er der begejstring hos Danmarks største naturorganisation over, at et flertal i Folketinget nu vil gøre en stor del af de indre danske farvande fri for bundslæbende redskaber. Organisationen skoser dog beslutningen om at suspendere fiskeriets klimaafgift og udskyde ambitionen om at indføre et fuldt dokumenteret fiskeri til 2033.
DN, WWF og Sportsfiskere i hård kritik af fiskeriminister: Åbner igen for muslingeskrab i beskyttet natur27.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Danmarks Naturfredningsforening, WWF Verdensnaturfonden og Danmarks Sportsfiskerforbund retter skarp kritik mod regeringen og fiskeriminister Jacob Jensen for at forringe naturbeskyttelsen i Limfjorden. Ministeren åbner for muslingeskrab i beskyttet natur, selvom muslingeskrab er dokumenteret skadeligt for havbunden. Store dele af Limfjorden er hårdt ramt af blandt andet forurening fra landbrug, bundtrawl og muslingeskrab.
Nyt naturprojekt skal hjælpe ørreden i Damvad Å25.6.2025 14:05:03 CEST | Pressemeddelelse
Danmarks Naturfredningsforening Egedal og Egedal Kommune har slået sig sammen om et fælles projekt. Sammen med skoleelever vil de løfte biodiversiteten i Damvad Å – bl.a. med fokus på ørreden. Parterne har fået 60.000 kr. i støtte til formålet af VELUX FONDEN.
Sjaskvåd Sankthans: Giv det ubrugte sankthansbål til dyrene23.6.2025 16:45:21 CEST | Pressemeddelelse
Bliver årets sankthansbål aldrig tændt på grund af regn og blæst? Grenene fra bålet kan være guld værd for pindsvin, insekter og fuglene i haven, lyder det fra Danmarks Naturfredningsforening.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum