DN kræver fuldt stop for udledning af udenlandsk spildevand i dansk hav
Klima- og miljøudvalget i Slagelse kommune valgte mandag at udskyde beslutningen om at give en ny tilladelse til, at virksomheden RGS Nordic kan udlede delvist renset industrispildevand fra den norske olieindustri i Agersø Sund syd for Skælskør.
Danmarks Naturfredningsforening (DN) følger sagen tæt og arbejder målrettet for, at importen og udledningen af udenlandsk industrispildevand til dansk farvand bliver helt stoppet.
- Vi er klar til at klage prompte, hvis kommunen om en måned eller to alligevel vælger at lade RGS Nordic lukke tungmetaller og kemiske stoffer over grænseværdierne ud i sårbart dansk farvand, siger Maria Reumert Gjerding, præsident i DN
I følge Maria Reumert Gjerding er hele tanken om at lade dansk hav forurene med giftig kemi fra den norske olieindustri absurd.
- Et helt kilo kviksølv bliver hvert år ledt ud i det lille havområde Agersø Sund. Det sker sammen med en lang række andre skadelige tungmetaller og kemiske stoffer. Mange af dem i mængder langt over grænseværdierne. Det må bare ikke fortsætte, lyder det fra Maria Reumert Gjerding, præsident for DN.
RGS Nordic har aldrig kunnet og vil fortsat ikke kunne overholde de fastsatte grænseværdier for en række miljøfarlige stoffer. Hele 17 ud af de 24 miljøskadelige stoffer, som virksomheden behandler, kan ifølge udkastet til en udledningstilladelse ikke overholde miljøkravene til udledningen - uden at det udledte spildevand først bliver fortyndet i en såkaldt blandingszone.
- Bundprøver fra Agersø Sund viser, at der er ophobet store mængder af bl.a. bly, zink, selen, kobber, antracen, cadmium, kviksølv og nikkel i havet. En gang var området omkring Agersø Sund det fineste fiskevand. I dag er fiskene næsten forsvundet, siger Maria Reumert Gjerding, og fortsætter:
- Det der foregår i Agersø Sund burde være dybt, dybt ulovligt, og vi skal ikke finde os i det. Det skal med andre ord stoppes. Nu!
Det er Miljøstyrelsen, der har givet importtilladelse til at sejle det forurenede oliespildevand fra Norge til RGS Nordics anlæg ved Agersø Sund. Og det er Miljøstyrelsen, der har vejledt Slagelse Kommune i forhold til en udledningstilladelse af det delvist rensede spildevand til Agersø Sund. Begge dele stiller dels Kammeradvokaten og jurister på området sig kritiske overfor. Derfor bør miljøministeren nu komme i spil, få ryddet op og stoppet udledningen.
- Jeg vil på det kraftigste opfordre miljøministeren til at få trukket importtilladelserne tilbage og komme helt til bunds i myndighedernes håndtering af den her sag. Det er utilgiveligt, hvis det viser sig, at myndighederne bevist har fortolket lovgivningen på bekostning af havmiljøet. At komme til bunds i den sag er en opgave, som bør ligge øverst på den nye miljøministers bord. Vi kan ikke fortsætte med at bruge vores fælles hav som losseplads, lyder det fra Maria Reumert Gjerding, præsident i Danmarks Naturfredningsforening.
Information om Danmarks Naturfredningsforening
Følg pressemeddelelser fra Danmarks Naturfredningsforening
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Danmarks Naturfredningsforening
Danmarks Naturfredningsforening jubler over trawlfrie områder – men kritiserer suspendering af klimaafgift2.7.2025 12:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Fiskeri med bundslæbende redskaber er en af de store trusler mod havnaturen og havets biodiversitet. Derfor er der begejstring hos Danmarks største naturorganisation over, at et flertal i Folketinget nu vil gøre en stor del af de indre danske farvande fri for bundslæbende redskaber. Organisationen skoser dog beslutningen om at suspendere fiskeriets klimaafgift og udskyde ambitionen om at indføre et fuldt dokumenteret fiskeri til 2033.
DN, WWF og Sportsfiskere i hård kritik af fiskeriminister: Åbner igen for muslingeskrab i beskyttet natur27.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Danmarks Naturfredningsforening, WWF Verdensnaturfonden og Danmarks Sportsfiskerforbund retter skarp kritik mod regeringen og fiskeriminister Jacob Jensen for at forringe naturbeskyttelsen i Limfjorden. Ministeren åbner for muslingeskrab i beskyttet natur, selvom muslingeskrab er dokumenteret skadeligt for havbunden. Store dele af Limfjorden er hårdt ramt af blandt andet forurening fra landbrug, bundtrawl og muslingeskrab.
Nyt naturprojekt skal hjælpe ørreden i Damvad Å25.6.2025 14:05:03 CEST | Pressemeddelelse
Danmarks Naturfredningsforening Egedal og Egedal Kommune har slået sig sammen om et fælles projekt. Sammen med skoleelever vil de løfte biodiversiteten i Damvad Å – bl.a. med fokus på ørreden. Parterne har fået 60.000 kr. i støtte til formålet af VELUX FONDEN.
Sjaskvåd Sankthans: Giv det ubrugte sankthansbål til dyrene23.6.2025 16:45:21 CEST | Pressemeddelelse
Bliver årets sankthansbål aldrig tændt på grund af regn og blæst? Grenene fra bålet kan være guld værd for pindsvin, insekter og fuglene i haven, lyder det fra Danmarks Naturfredningsforening.
DN roser grønne partier for delaftale om kvælstofregulering19.6.2025 16:24:03 CEST | Pressemeddelelse
Ny delaftale med et øget miljøkrav til landbruget bringer treparten et skridt tættere på mål. Men store beslutninger udestår stadig.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum