
DN: Klimarådets rapport bør være et wake-up call for regeringen
Klimarådet har netop offentliggjort sin årlige statusrapport for Danmarks klimapolitik. Og det er en hård dom over regeringens klimaindsats. Samtidig anbefaler rådet, at regeringen hurtigst muligt indfaser en ensartet afgift på CO2 og skruer markant op for udtagningen af lavbundsjord. DN håber, at folketinget vil følge anbefalingerne.

”Vores vurdering har hele tiden været, at regeringens klimapolitik lever ikke op til 70-procentmålet i klimaloven. Nu har vi det sort på hvidt fra Klimarådet. Med de politiske aftaler der er indgået på nuværende tidspunkt kommer vi kun en tredjedel af vejen og så mangler vi altså stadig omkring 13 millioner tons. Regeringen har taget alle de lavthængende frugter og udskudt de svære beslutninger. Den her rapport kalder virkelig på, at vi får genåbnet alle de klimaaftaler, der er indgået under denne regering”, siger præsiden i Danmarks Naturfredningsforening Maria Reumert Gjerding.
Hockeystaven dumper
Klimarådet kritiserer blandt andet regeringen for, at der ikke foreligger en tilstrækkelig konkret plan og proces for, hvordan regeringen forventer at opfylde det udestående reduktionsbehov. Næsten to tredjedele af reduktionsbehovet er i regeringens klimaprogram dækket af initiativer, der stadig blot er tekniske reduktionspotentialer.
”Jeg er glad for, at Klimarådet understreger, at regeringens håb om at teknologien reder os over målstregen i sidste øjeblik er enorm usikker. Vi har hele tiden sagt, at vi er nødt til at bruge de løsninger, som giver reduktioner her og nu i stedet for at vente på teknologiske fix. Det er en farlig strategi regeringen har lagt op til med sin hockeystavsmodel og nu bliver vi bakket op af Klimarådet. Vi kan ikke vente på teknologier, som ikke er færdigudviklet endnu – der er under ni år til 2030, som Klimarådet understreger”, siger Maria Reumert Gjerding.
Turbo på udtagning af lavbundsjord
For at bringe klimaindsatsen tættere på at kunne anskueliggøre, at 70-procentsmålet nås, fremhæver Klimarådet fem anbefalinger, som i særlig grad kan bidrage til effektivt til at opfylde målet. Ifølge rapporten ligger særlig tre virkemidler lige for - en indførelsen af en generelt drivhusgasafgift, accelereret vådlægning af lavbundsjorder og højere værdisætning af klimaeffekter i samfundsøkonomiske beregninger.
”Det positive er, at vi allerede kender mange af de løsninger, som skal til for at nå i mål. Klimarådet anbefaler bl.a., at vi sætter turbo på udtagningen af lavbundsjorder, hvilket vi sammen med landbruget har arbejdet på meget længe. Nu er landbrugsforhandlingerne så småt i gang og jeg håber, at regeringen læser Klimarådets anbefalinger meget nøje, så vi kan få konkrete virkemidler i brug, som vi ved vil gøre en kæmpe forskel med det samme”, siger Maria Reumert Gjerding.
I sine anbefalinger efterlyser Klimarådet en konkret køreplan mod 70-procentmålet samt en national strategi for CO2-fangst. Klimarådet lægger vægt på, at der hurtigst muligt lægges en klar strategi med tidsplaner, processer og milepæle for udvikling og implementering af teknologier og initiativer, som til sammen sikrer, at de forventede reduktioner kan nås i 2030.
”Klimaudfordringerne kræver grundlæggende strukturelle forandringer og større politiske visioner for det samfund vi vil have i 2030 og frem mod 2050. Den plan har vi ikke fået fra regeringen. Og vi mangler den. Lad os nu få en samlet køreplan for den grønne omstilling, som Klimarådet anbefaler, så vi ved, hvornår vi kan forvente en ensartet CO2-afgift, et stop for salg af nye fossile biler, udtagning af lavbundsjorderne, omlægning af landbrugets enorme kødproduktion og alle de andre redskaber, vi ved, vil bringe os i mål, men som af den ene eller anden årsag altid bliver skudt til hjørne inde i forhandlingslokalerne. Det her må og skal være et wake-up call for regeringen og hele Folketinget”, siger Maria Reumert Gjerding.
Med statusrapporten har Klimarådet dumpet regeringens klimapolitik og det er nu op til regeringen at fremlægge nye virkemidler og anskueliggøre, hvordan Danmark skal nå klimalovens målsætninger inden klimaministeren i december skal til klimaeksamen i Folketinget. Her kan folketingets partier aktivere klimalovens handlepligt, hvis regeringen ikke leverer en tilfredsstillende indsats.
Kontakter
Emil NielsenPressechef
Tlf:31193246emil@dn.dkBilleder
Information om Danmarks Naturfredningsforening
Følg pressemeddelelser fra Danmarks Naturfredningsforening
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Danmarks Naturfredningsforening
Naturvenner vil takeaway-svineri til livs12.4.2021 05:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Fra i dag går jagten ind på al den takeaway-emballage, der ligger og flyder i naturen, når årets affaldsindsamling skydes i gang. Men skal problemet med henkastede kaffekopper og fødevarebeholdere for alvor løses, er der brug for et endeligt opgør med engangsemballagen, mener Danmarks Naturfredningsforening, der efterlyser bindende nationale mål og flere tiltag på området.
DN savner mere urørt hav i regeringens havplan26.3.2021 12:17:12 CET | Pressemeddelelse
Der er både ris og ros fra præsident Maria Reumert Gjerding til regeringens havplan, der netop er blevet præsenteret.
137.000 børn skal befri naturen for affald25.3.2021 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Når Danmarks Naturfredningsforenings årlige affaldsindsamling løber af stablen i uge 15, bliver det med stor opbakning fra de danske skoler og institutioner. Her skal 137.000 børn ud i det fri for at indsamle andres efterladte skrald.
Danmarks Naturfredningsforening og Nyborg Kommune indgår sommerfuglepartnerskab17.3.2021 13:37:00 CET | Pressemeddelelse
Nyborg Kommune vil sammen med Danmarks Naturfredningsforening forvandle Nyborg slot til et mekka for sommerfugle. Dermed bliver Nyborg den første kommune i Danmark, der indgår en aftale med Danmarks Naturfredningsforening om at blive sommerfuglepartner.
Naturforening og fiskere i historisk udspil: Vil beskytte 10 procent af havet17.3.2021 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Efter måneders lange forhandlinger kan Danmarks Fiskeriforening og Danmarks Naturfredningsforening præsentere et historisk fælles forslag om at sikre en markant beskyttelse af det danske hav. Udspillet vil sikre 10 pct. urørt hav i Nordsøen, Skagerrak og Østersøen og bliver nu overrakt til regeringen forud for forhandlingerne om den danske havplan.
Sagaen om Tange Sø nærmer sig afslutning: Arbejdsgruppe afleverer indstilling til minister 15.3.2021 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Med rådgivning fra miljøstyrelsen og DTU Aqua har arbejdsgruppe behandlet mere end 40 løsningsforslag på de natur- og miljømæssige udfordringer ved Danmarks største kunstige sø. Nu er der 15 tilbage, som mandag lander på miljøministerens bord.
Danmarks Naturfredningsforening præsenterer klimaplan for landbruget14.3.2021 08:30:00 CET | Pressemeddelelse
Danmarks Naturfredningsforening kommer nu med et udspil til, hvordan landbruget kan bidrage til klimalovens mål om 70 procent CO2-reduktion i 2030.