DN: Klimarådets rapport bør være et wake-up call for regeringen

”Vores vurdering har hele tiden været, at regeringens klimapolitik lever ikke op til 70-procentmålet i klimaloven. Nu har vi det sort på hvidt fra Klimarådet. Med de politiske aftaler der er indgået på nuværende tidspunkt kommer vi kun en tredjedel af vejen og så mangler vi altså stadig omkring 13 millioner tons. Regeringen har taget alle de lavthængende frugter og udskudt de svære beslutninger. Den her rapport kalder virkelig på, at vi får genåbnet alle de klimaaftaler, der er indgået under denne regering”, siger præsiden i Danmarks Naturfredningsforening Maria Reumert Gjerding.
Hockeystaven dumper
Klimarådet kritiserer blandt andet regeringen for, at der ikke foreligger en tilstrækkelig konkret plan og proces for, hvordan regeringen forventer at opfylde det udestående reduktionsbehov. Næsten to tredjedele af reduktionsbehovet er i regeringens klimaprogram dækket af initiativer, der stadig blot er tekniske reduktionspotentialer.
”Jeg er glad for, at Klimarådet understreger, at regeringens håb om at teknologien reder os over målstregen i sidste øjeblik er enorm usikker. Vi har hele tiden sagt, at vi er nødt til at bruge de løsninger, som giver reduktioner her og nu i stedet for at vente på teknologiske fix. Det er en farlig strategi regeringen har lagt op til med sin hockeystavsmodel og nu bliver vi bakket op af Klimarådet. Vi kan ikke vente på teknologier, som ikke er færdigudviklet endnu – der er under ni år til 2030, som Klimarådet understreger”, siger Maria Reumert Gjerding.
Turbo på udtagning af lavbundsjord
For at bringe klimaindsatsen tættere på at kunne anskueliggøre, at 70-procentsmålet nås, fremhæver Klimarådet fem anbefalinger, som i særlig grad kan bidrage til effektivt til at opfylde målet. Ifølge rapporten ligger særlig tre virkemidler lige for - en indførelsen af en generelt drivhusgasafgift, accelereret vådlægning af lavbundsjorder og højere værdisætning af klimaeffekter i samfundsøkonomiske beregninger.
”Det positive er, at vi allerede kender mange af de løsninger, som skal til for at nå i mål. Klimarådet anbefaler bl.a., at vi sætter turbo på udtagningen af lavbundsjorder, hvilket vi sammen med landbruget har arbejdet på meget længe. Nu er landbrugsforhandlingerne så småt i gang og jeg håber, at regeringen læser Klimarådets anbefalinger meget nøje, så vi kan få konkrete virkemidler i brug, som vi ved vil gøre en kæmpe forskel med det samme”, siger Maria Reumert Gjerding.
I sine anbefalinger efterlyser Klimarådet en konkret køreplan mod 70-procentmålet samt en national strategi for CO2-fangst. Klimarådet lægger vægt på, at der hurtigst muligt lægges en klar strategi med tidsplaner, processer og milepæle for udvikling og implementering af teknologier og initiativer, som til sammen sikrer, at de forventede reduktioner kan nås i 2030.
”Klimaudfordringerne kræver grundlæggende strukturelle forandringer og større politiske visioner for det samfund vi vil have i 2030 og frem mod 2050. Den plan har vi ikke fået fra regeringen. Og vi mangler den. Lad os nu få en samlet køreplan for den grønne omstilling, som Klimarådet anbefaler, så vi ved, hvornår vi kan forvente en ensartet CO2-afgift, et stop for salg af nye fossile biler, udtagning af lavbundsjorderne, omlægning af landbrugets enorme kødproduktion og alle de andre redskaber, vi ved, vil bringe os i mål, men som af den ene eller anden årsag altid bliver skudt til hjørne inde i forhandlingslokalerne. Det her må og skal være et wake-up call for regeringen og hele Folketinget”, siger Maria Reumert Gjerding.
Med statusrapporten har Klimarådet dumpet regeringens klimapolitik og det er nu op til regeringen at fremlægge nye virkemidler og anskueliggøre, hvordan Danmark skal nå klimalovens målsætninger inden klimaministeren i december skal til klimaeksamen i Folketinget. Her kan folketingets partier aktivere klimalovens handlepligt, hvis regeringen ikke leverer en tilfredsstillende indsats.
Kontakter
Emil NielsenPressechef
Tlf:31193246emil@dn.dkBilleder
Information om Danmarks Naturfredningsforening
Følg pressemeddelelser fra Danmarks Naturfredningsforening
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Danmarks Naturfredningsforening
Grøn koalition: Drop principper om slappe miljøkrav10.7.2025 06:37:00 CEST | Pressemeddelelse
Danmark bør droppe principper om minimumsimplementering af EU's regler for miljø- og naturbeskyttelse, opfordrer en række grønne organisationer og tænketank til i fælles opråb.
Danmarks Naturfredningsforening jubler over trawlfrie områder – men kritiserer suspendering af klimaafgift2.7.2025 12:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Fiskeri med bundslæbende redskaber er en af de store trusler mod havnaturen og havets biodiversitet. Derfor er der begejstring hos Danmarks største naturorganisation over, at et flertal i Folketinget nu vil gøre en stor del af de indre danske farvande fri for bundslæbende redskaber. Organisationen skoser dog beslutningen om at suspendere fiskeriets klimaafgift og udskyde ambitionen om at indføre et fuldt dokumenteret fiskeri til 2033.
DN, WWF og Sportsfiskere i hård kritik af fiskeriminister: Åbner igen for muslingeskrab i beskyttet natur27.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Danmarks Naturfredningsforening, WWF Verdensnaturfonden og Danmarks Sportsfiskerforbund retter skarp kritik mod regeringen og fiskeriminister Jacob Jensen for at forringe naturbeskyttelsen i Limfjorden. Ministeren åbner for muslingeskrab i beskyttet natur, selvom muslingeskrab er dokumenteret skadeligt for havbunden. Store dele af Limfjorden er hårdt ramt af blandt andet forurening fra landbrug, bundtrawl og muslingeskrab.
Nyt naturprojekt skal hjælpe ørreden i Damvad Å25.6.2025 14:05:03 CEST | Pressemeddelelse
Danmarks Naturfredningsforening Egedal og Egedal Kommune har slået sig sammen om et fælles projekt. Sammen med skoleelever vil de løfte biodiversiteten i Damvad Å – bl.a. med fokus på ørreden. Parterne har fået 60.000 kr. i støtte til formålet af VELUX FONDEN.
Sjaskvåd Sankthans: Giv det ubrugte sankthansbål til dyrene23.6.2025 16:45:21 CEST | Pressemeddelelse
Bliver årets sankthansbål aldrig tændt på grund af regn og blæst? Grenene fra bålet kan være guld værd for pindsvin, insekter og fuglene i haven, lyder det fra Danmarks Naturfredningsforening.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum