Danmarks Naturfredningsforening

DN: Klimarådets rapport bør starte alarmklokkerne på Christiansborg

Del
Rådet dumper den danske klimaindsats med et brag. Danmarks Naturfredningsforening opfordrer regeringen til klimahandling allerede ved den kommende finanslov.

Det står skidt til med den danske klimaindsats. Det konkluderer Klimarådet, der netop er kommet med sin årlige statusrapport. For selvom den danske regeringen har skitseret en plan for at nå målet om 70 procents CO2-reduktion i 2030, så indeholder planen ”så mange risici, at det endnu ikke er anskueliggjort, at målet nås”, lyder det fra rådet.

Præsident i Danmarks Naturfredningsforening Maria Reumert Gjerding opfordrer regeringen og Folketingets partier til allerede med finansloven at gå i gang med klimaindsatsen:

- Vi har hele tiden vidst, at den danske plan for at nå klimamålet i 2030 var urealistisk, men jo tættere man kommer på deadline, jo mere seriøst bør politikerne tage de her advarsler. Lige nu er status, at Danmark har kurs direkte mod et brud med klimaloven, hvis ikke der sker nogle markante ændringer i klimapolitikken, siger Maria Reumert Gjerding.

Landbrug den vigtigste faktor

Hun understreger, at regeringen har travlt, hvis Danmark at nå målet i klimaloven. Særligt når det gælder reduktionerne fra landbrug er rådet bekymret, da der her er der tale om forventninger til udvikling af ny teknologi fremfor reelle planer om reduktioner med kendte virkemidler.

Klimarådet kalder selv de manglende planer for reduktion af landbrugets CO2-udldedning for den ”vigtigste faktor i vurderingen” af, at Danmarks vej til at nå klimamålet i 2030 ikke er anskueliggjort.

- Vi vidste det godt i forvejen, men nu har vi også regeringens egen rådgivers ord for, at det haster rigtig meget med klimahandling, særligt når det gælder landbrug. Det går alt for langsomt med udtagningen af klimaskadelige lavbundsjorde, og de politiske drøftelser om en CO2-skat på landbrug er netop blevet udskudt. Det går den helt forkerte vej, og der håber vi, at regeringen snart vil komme på banen med nogle konkrete udspil, siger Maria Reumert Gjerding.

Haster med CO2-afgift på landbrug

Klimarådet vurderer, at en CO2-afgift for landbruget på minimum 750 kr. pr. mio. tons CO2e er helt central for at nå klimamålet i 2030.

- Klimarådet slår en tyk streg under, at vi ikke kan udvikle fremtidens landbrug med teknologiske løsninger alene. Landbruget bliver nødt til at gennemføre en grundlæggende omstilling, og vi kommer ikke i mål uden, at vi mindsker landbrugsarealet og omlægger store dele af den massive husdyrproduktion til planteproduktion, som er langt mere klimavenligt og samtidig kan brødføde langt flere mennesker. Og det er det, en høj afgift skal hjælpe os i mål med. Den skal give landmændene incitament til at gøre det rigtige og belønne de dygtige, siger Maria Reumert Gjerding.

Danmarks Naturfredningsforening har i dag et indlæg i Altinget, hvor foreningen sammen med en række andre grønne organisationer opfordrer til en akutplan for klimaet. Indlægget kan læses gratis på Altingets hjemmeside.

Kontakter

Kasper Pihl Møller
Chefrådgiver for presse og public affairs
Danmarks Naturfredningsforening
Tlf.: +45 39174000
Mobil: +4526816228
E-mail: kpm@dn.dk

Information om Danmarks Naturfredningsforening

Danmarks Naturfredningsforening
Danmarks Naturfredningsforening
Masnedøgade 20
2100 København Ø

39 17 40 00https://www.dn.dk/

Følg pressemeddelelser fra Danmarks Naturfredningsforening

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Danmarks Naturfredningsforening

Få lande laver mere affald end Danmark: Affaldsindsamling sætter fokus på ressourcefrås og efterlyser pant på takeaway-emballage20.3.2023 06:07:00 CET | Pressemeddelelse

Danmark bryster sig af at være et grønt foregangsland. Men når det handler om at bruge løs af klodens ressourcer, ligger Danmark i den kedelige ende af statistikken. Hvis overforbruget skal bremses, skal vi gøre helt op med den udbredte 'brug og smid væk'-kultur, mener Danmarks Naturfredningsforening, der med sin landsdækkende affaldsindsamling i denne uge vil engangsemballager til livs.