DN: Brug for at hæve ambitionsniveauet i udspil til CO2-afgift
Regeringen har netop fremlagt deres udspil på en kommende CO2-afgift. Den gælder for virksomheder i Danmark, og der er lagt op til at virksomheder uden for EUs-marked for CO2-kvoter fra 2025 skal betale 750 kroner for at udlede et tons CO2, mens virksomheder i kvotemarkedet, hvilket særligt er tung industri, vil skulle betale 375 kroner inklusiv EU’s kvotepris, som forventes at være 750 kr. i 2030.
Derudover indeholder udspillet en rabat for virksomheder der bruger mineralogiske processer på 100 kroner. Det gælder blandt andre virksomheder som Aalborg Portland og Rockwool.
Direktør i Danmarks Naturfredningsforening Lars Midtiby roser regeringen for det nye udspil:
- Først og fremmest så er det jo rigtig godt, at regeringen nu stempler ind med et bud på en CO2-afgift som motoren i den danske klimapolitik. Det er er helt afgørende instrument, der nu bliver bragt i spil, og det vil jeg gerne rose regeringen for, siger Lars Midtiby.
Aftalen indeholder samtidig en bundpris for CO2, som giver sikkerhed for, at virksomheder i kvotesektoren stadig vil skulle betale en høj CO2-afgift, selvom EUs kvotepris skulle falde.
- Jeg vil gerne kvittere for, at regeringen har lyttet til de bekymringer, der har været fra blandt andet Danmarks Naturfredningsforening, om at et drop i EUs kvotepris vil kunne underminere den danske CO2-afgift. På denne måde sikrer man en fast kvotepris – og dermed et incitament til klimaomstilling – uanset hvordan kvoteprisen i EU udvikler sig, siger Lars Midtiby.
Han understreger samtidig, at der er nogle betydelige kritikpunkter i forhold til udspillet.
- Man har valgt, at store virksomheder slipper meget billigt, og prisen er så lav, at det kan diskuteres, hvor stort incitamentet til en reel klimaomstilling vil være for de her virksomheder. Her vil jeg gerne understrege, at det er meget vigtigt, at en endelig aftale sikrer en reel effekt, og der må være nogle mekanismer til at sikre, at prisen kan skrues op, hvis de forventede reduktioner ikke kommer, siger Lars Midtiby.
Han understreger samtidig, at udspillet – på linje med flere af regeringens tidligere udspil – er meget optimistisk i forhold til udviklingen af nye teknologier, særligt lagring af CCS, som endnu ikke i dag moden til stor skala.
- Der er en fare for, at de her teknologier ikke kommer til at levere de reduktioner, som man håber og satser på. Det regeringen lægger op til her, er, at omkring halvdelen af reduktionerne skal komme fra CCS. Og derfor er der i den endelige aftale nødt til at være nogle mekanismer, der sikrer en reel reduktion, hvis teknologien ikke leverer tilstrækkeligt, siger Lars Midtiby og fortsætter:
- Og endelig bør der i den endelige aftale være et klart signal til andre sektorer om, at den her pris på CO2-også kommer til at omfatte dem. Det gælder særligt landbruget, der står for en stor del af den danske CO2-udledning i dag, hvor det er helt nødvendigt, at vi får gang i nogle markante reduktioner relativt hurtigt. Ekspertgruppen kommer med et bud senere på året, men jeg mener godt, at man allerede nu kan gøre det klart, at landbruget kan regne med at blive omfattet af afgiften.
Kontakter
Kasper Pihl Møller
Chefrådgiver for presse og public affairs
Danmarks Naturfredningsforening
Masnedøgade 20
2100 København Ø
Tlf.: +45 39174000
Mobil: +4526816228
E-mail: kpm@dn.dk
Information om Danmarks Naturfredningsforening
Følg pressemeddelelser fra Danmarks Naturfredningsforening
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Danmarks Naturfredningsforening
DN, WWF og Sportsfiskere i hård kritik af fiskeriminister: Åbner igen for muslingeskrab i beskyttet natur27.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Danmarks Naturfredningsforening, WWF Verdensnaturfonden og Danmarks Sportsfiskerforbund retter skarp kritik mod regeringen og fiskeriminister Jacob Jensen for at forringe naturbeskyttelsen i Limfjorden. Ministeren åbner for muslingeskrab i beskyttet natur, selvom muslingeskrab er dokumenteret skadeligt for havbunden. Store dele af Limfjorden er hårdt ramt af blandt andet forurening fra landbrug, bundtrawl og muslingeskrab.
Nyt naturprojekt skal hjælpe ørreden i Damvad Å25.6.2025 14:05:03 CEST | Pressemeddelelse
Danmarks Naturfredningsforening Egedal og Egedal Kommune har slået sig sammen om et fælles projekt. Sammen med skoleelever vil de løfte biodiversiteten i Damvad Å – bl.a. med fokus på ørreden. Parterne har fået 60.000 kr. i støtte til formålet af VELUX FONDEN.
Sjaskvåd Sankthans: Giv det ubrugte sankthansbål til dyrene23.6.2025 16:45:21 CEST | Pressemeddelelse
Bliver årets sankthansbål aldrig tændt på grund af regn og blæst? Grenene fra bålet kan være guld værd for pindsvin, insekter og fuglene i haven, lyder det fra Danmarks Naturfredningsforening.
DN roser grønne partier for delaftale om kvælstofregulering19.6.2025 16:24:03 CEST | Pressemeddelelse
Ny delaftale med et øget miljøkrav til landbruget bringer treparten et skridt tættere på mål. Men store beslutninger udestår stadig.
Vigtig sejr for vandmiljøet16.6.2025 09:41:28 CEST | Pressemeddelelse
Skelsættende afgørelse fra Miljø og Fødevareklagenævnet om spildevand skal få myndighederne til at stille skrappere krav til forurenende virksomheder, mener Danmarks Naturfredningsforening.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum