Danmarks Naturfredningsforening

DN ærgrer sig over luftig skattereform uden konkret CO2-afgift

Del

Der risikerer at gå dyrebar tid inden en CO2-afgift kan komme ud og virke og hjælpe med at nå målet om 70% CO2-reduktion i 2030. Samtidig bruger man et meget stort beløb øremærket en grøn kickstart på skattelettelser til erhvervslivet uden tydelig grønne modkrav. Sådan lyder vurderingen fra Danmarks Naturfredningsforening til aftalen om en grøn skattereform.

Foreningen havde håbet, at aftalen havde indeholdt en håndfast køreplan for en fuldt indfaset afgift på alle drivhusgasser i 2030, hvor afgiften følger klimarådets anbefaling på 1.500 kroner per ton CO2.

Aftalen leverer kun 0,5 mio. ton CO2-reduktion. Det er en meget høj pris pr. ton på over 10.000 kroner pr. ton. Til sammenligning koster et ton CO2 reduktion ved udtagning af klimaskadelig lavbundsjord under 128 kroner pr. ton.

Direktør, Lars Midtiby, siger: 

- Jeg er ærgerlig over, at det ikke er lykkedes at lande en mere konkret og håndfast aftale. Man udskyder endnu en gang beslutningen om en CO2-afgift, som ellers er et af de vigtigste redskaber til at leve op til klimaloven og løftet om 70% CO2-reduktion i 2030. 

- Som regeringens egen klimarådgiver har påvist, så bliver prisen for at nå 70% målsætningen dyrere desto længere vi venter. Så når regeringen bliver ved med at sparke bolden til hjørne og udskyde en konkret beslutning om en CO2-afgift, sender de i virkeligheden en langt større regning videre til os alle sammen. Det er trist for klimaet - og svært for virksomhederne at navigere og investere efter.

- Det er nogle meget dyre reduktioner vi ser her. Vejen frem er en konkret CO2-afgift og så bruge pengene de steder, hvor man kan få de store CO2-reduktioner.

Men selvom direktøren ærgrer sig over, at det ikke er lykkedes at lave en håndfast aftale om ambitiøs afgift på CO2, glæder han sig alligevel over, at det er lykkedes støttepartierne at rykke forhandlingerne i den rigtige retning.

- Jeg er selvfølgelig glad for at aftalen er blevet væsentlig bedre end regeringens udspil, og at partierne nu har givet håndslag på, at vi skal have en CO2-afgift. Men det afgørende er ikke kun at få en CO2-afgift, men at vi får en CO2-afgift på et niveau, så den reelt vil være en motor til at nå målet om 70% CO2-reduktion i 2030.

Kontakter

Billeder

Information om Danmarks Naturfredningsforening

Danmarks Naturfredningsforening
Danmarks Naturfredningsforening
Masnedøgade 20
2100 København Ø

39 17 40 00https://www.dn.dk/

Følg pressemeddelelser fra Danmarks Naturfredningsforening

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Danmarks Naturfredningsforening