Danske Vandværker

Dit badebassin er dyrt i vand

Del

70 % af danskerne aner ikke, hvad de betaler for deres drikkevand, det viser en undersøgelse fra Analyse Danmark. Og det kan være en dyr fornøjelse at fylde vand i det ellers så billige badebassin til ungerne.

Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Badebassiner fås i snart sagt alle størrelser og prisklasser. De varierer fra helt små soppebassiner op til pools, der kan rumme 35.000 liter vand, og så fås de med eller uden rensningsanlæg.

”Men selv om du vælger et billigt bassin til et par få hundrede kroner, så betaler du omkring 60 kroner for at fylde det op med vand”, fortæller Dorthe G. Rasmussen, som er pressemedarbejder i Danske Vandværker og fortsætter: ”Oven i det skal du også regne med, at vandet skal skiftes dagligt eller alternativt renses. Ellers udvikler det sig til det rene bakteriebad, og så får du hudgener og maveinfektioner. Sidst, men ikke mindst, skal du også tage højde for et vist vandforbrug til genopfyldning af bassinet, da en del af vandet jo fordamper”.

Hold øje med dit vandforbrug
Vil du have en god vand-økonomi, skal du holde øje med din vandmåler.

”Vi siger ikke det her for at lægge en dæmper på sommerglæderne. For os handler det om at gøre danskerne opmærksomme på, at vand koster penge. Også når det skal i et badebassin. Og derfor er det en rigtig god ide at aflæse sit vandforbrug, for eksempel hver den første i måneden. På den måde får man ikke en ubehagelig overraskelse, når vandregningen skal betales”, understreger Dorthe G. Rasmussen fra Danske Vandværker.   

Sådan kommer du af med vandet igen
Har du brugt klorfrit rensesæt til dit bassin, kan du tømme vandet ud i haven. Du skal bare være opmærksom på, at det kræver tilladelse fra kommunen at udlede store mængder vand. Du kan eventuelt kontakte din kommunes tekniske forvaltning, så du er bekendt med reglerne, før du åbner for sluserne. Der kan i øvrigt være god fornuft i at vælge en model, hvor du kan tilslutte en haveslange eller lignende. På den måde kan du bedre fordele vandet i haven.

Klorvand skal i kloaksystemet
Bruger du et klorbaseret rensesæt, skal vandet ledes ud i kloaksystemet, så det kan blive renset. Miljøstyrelsen fraråder, at vand fra større bassiner, det vil sige alt over 250 liter, ledes ud i nedsivningsanlæg eller septiktanke, da der er risiko for tilstopning. Bor du på åbent land uden kloakering, bør du ikke bruge klor, og Miljøstyrelsen anbefaler, at man bruger klorfri rensesæt til sit bassin.

Faktaboks 1: Det koster det at fylde vand i bassinet
Eksemplerne er udregnet ved en gennemsnitlig pris på en uopvarmet liter vand på 7 øre.

  • Vandforbruget til en pool på 35.000 liter vand svarer stort set til et helt års vandforbrug for én person. Omregnet til kolde kontanter 2.450 kroner.
  • Går du ned i størrelsen og vælger et på 16.800 L, bliver vandregningen på 1.176 kroner, mens selve bassinet kan fås for omkring de 3.000 kroner.
  • Vælger du et, som er cirka halvt så stort, på 8.150 L, skal du af med 570,50 kroner til vandet og cirka 2.600 kroner til bassinet.
  • Fylder du et bassin på 5.000 liter, bruger du vand for 350 kroner, mens selv bassinet koster mindre end 1.000 kroner.
  • Køber du et af de små til knap 900 liter til omkring 300 kroner, skal du regne med en vandregning på 63 kroner, hver gang du fylder det.
  • Hopper du ned i et af de helt små bassiner på 580 L til omkring 250 kroner, skal du af med knap 41 kroner per opfyldning.

I dit regnskab skal du huske at tage højde for udskiftning og genopfyldning af vand.

Faktaboks 2: Sådan er prisen på det kolde vand sat sammen

En person bruger i gennemsnit 108 liter vand om dagen.

  • 1 kubikmeter uopvarmet vand sættes til 70,00 kroner (eller 7 øre for en liter).
  • De 14 kroner er moms, og 8 kroner er afgifter til staten. Af de resterende 48 kroner går de 40 til spildevandsafgiften, mens de sidste 8 kroner er selve vandprisen.

ET GODT TIP FRA DANSKE VANDVÆRKER

Hold øje med din vandmåler – aflæs dit forbrug hver måned, så undgår du at få et chok, når vandregningen kommer.

Spørgsmål? Kontakt Dorthe G. Rasmussen, pressemedarbejder i Danske Vandværker 2670 7106, mail: dr@danskevv.dk.

Nøgleord

Kontakter

Dorthe G. Rasmussen, pressemedarbejder
Mobil 26 70 71 06

Billeder

Foto: Colourbox
Foto: Colourbox
Download

Information om Danske Vandværker

Danske Vandværker
Danske Vandværker
Solrød Center 22 C
2680 Solrød Strand

56 14 42 42http://www.danskevv.dk

Danske Vandværker er brancheforening for landets vandværker. Medlemsskaren tæller også vandbranchens industri og leverandører. Danske Vandværker er den eneste brancheforening, som alene koncentrerer sig om forsyning af drikkevand.

Følg pressemeddelelser fra Danske Vandværker

Skriv dig op her og modtag pressemeddelelser på mail. Indtast din mail, klik på abonner og følg instruktionerne i den udsendte mail.

Flere pressemeddelelser fra Danske Vandværker

Danske Vandværker går med i ny tænketank25.4.2018 08:21pressemeddelelse

En række store og små medlems- og medarbejderejede selskaber og organisationer slår sig nu sammen for at stifte en tænketank, der skal styrke den demokratiske virksomhedsdrift i Danmark. Bag tænketanken står blandt andet store demokratiske virksomheder som COOP, Kooperationen, Arla, ENIIG, GF Forsikring og Danske Vandværker, men også mindre virksomheder som Logik & Co., Thorup Strand Kystfiskerlaug og Merkur andelskasse går med i den nye tænketank, som får navnet Demokratisk Erhverv.

Konference: Hvem skal eje din el, dit vand og din varme?19.3.2018 13:53pressemeddelelse

I Danmark kan de fleste af os tage lys, vand og varme i vores hjem som en givet ting. Og det kan vi fordi, vi har en helt enestående forsyningssektor, der giver os lave priser og høj forsyningssikkerhed. Kan det så egentlig ikke være lige meget, hvem der ejer vindmøllelauget, vandværket eller varmeværket? Middelgrundens Vindmøllelaug, Danske Vandværker, Dansk Fjernvarme og Kooperationen mener nej. Vi er helt overbeviste om, at ejerskab gør en stor forskel især for samfundskritiske ydelser.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter, og finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum