Disse tre symptomer på kræft overser danskerne
Ændret afføringsmønster, uforklarligt vægttab og længerevarende hoste eller hæshed. Disse tre symptomer kan være tegn på kræft. Men på trods af et stadig stigende fokus på kræft, overser danskerne især disse symptomer. Det viser en ny, repræsentativ undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse udført blandt mere end 1000 danskere.
For få reagerer på symptomer
Ifølge undersøgelsen ville hver anden dansker ikke gå til lægen, hvis de oplevede ændret afføringsmønster i mere end to uger. Omkring hver tredje dansker ville ikke gå til lægen, hvis de oplevede et uforklarligt vægttab, og ligeledes ville hver tredje dansker ikke gå til lægen, hvis de oplevede hoste eller hæshed i mere end en måned.
- Det er bekymrende, at så mange ikke ville reagere på de tre symptomer. Symptomerne kan være tegn på kræft, og derfor er det meget vigtigt, at man går til lægen, hvis man oplever et af dem. Jo før kræft bliver opdaget, desto større er muligheden for, at man bliver helbredt, siger Ulla Axelsen, der er overlæge hos Kræftens Bekæmpelse.
'Det forsvinder nok af sig selv'
Ser man på, hvorfor danskerne ikke går til lægen med de tre symptomer, så svarer seks ud af ti, at de vil vente og se, om symptomerne forsvinder af sig selv. Samtidig forbinder fire ud af ti slet ikke symptomerne med kræft.
- Mange slår det nok hen, fordi de fleste af os har prøvet, at afføringen ændrer sig, at vægten svinger eller at være hæs og hoste. Derfor forbinder man ikke nødvendigvis de tre tegn med noget alvorligt. For at opdage kræft tidligt, skal vi blive bedre til at kende tegnene og reagere på dem, siger Ulla Axelsen.
Med kampagnen De 7 tegn har Kræftens Bekæmpelse de senere år sat fokus på de syv mest almindelige tegn på kræft, som danskerne skal blive bedre til at kende og gå til lægen med. Fire af tegnene har danskerne nogenlunde styr på. Det handler om uforklarlig blødning, knuder, længerevarende synkebesvær og ændrede modermærker eller sår, der ikke vil hele. Disse symptomer angiver en stor del af danskere, at de vil reagere på ifølge den nye undersøgelse.
- Det er glædeligt, at mange danskere ville reagere hurtigt på fire af de syv tegn, men vi er først i mål, når ingen overser eller ser tiden an for længe, hvis de oplever et symptom, der kan være tegn på kræft. Hvis vi sammenligner os med de øvrige nordiske lande, kan vi se, at svenskere og nordmænd har en bedre kræftoverlevelse end danskere. Forskellen kan blandt andet skyldes, at mange af os er for længe om at gå til lægen, siger Ulla Axelsen.
------------------------------------------------------------------------------------
Fakta om kampagnen
- Med kampagnen De 7 tegn vil Kræftens Bekæmpelse have danskerne til at gå til lægen, hvis de oplever symptomer, der kan være tegn på kræft.
- Kampagnen skal øge danskernes kendskab til de syv mest almindelige tegn på kræft.
- De syv tegn er: længerevarende synkebesvær, uforklarligt vægttab, længerevarende hoste eller hæshed, uforklarlig blødning, ændrede modermærker eller sår, der ikke vil hele, ændret afføringsmønster, knuder eller hævelser.
- Kampagnen skal gøre op med en kedelig statistik, som viser, at danskernes overlevelse er ringere end fx svenskernes. Forskellen kan blandt andet skyldes, at mange danskere er for længe om at gå til lægen med symptomer på kræft.
- Kampagnen er særligt henvendt til danskere over 50 år, fordi risikoen for at få kræft stiger med alderen.
- Årets kampagne lanceres mandag d. 6. februar på blandt andet TV og sociale medier.
- Kampagnen er finansieret af midler fra Knæk Cancer
- Læs mere på www.de7tegn.dk
Nøgleord
Kontakter
For oplysninger om undersøgelsen og lægefaglige spørgsmål:
Ulla Axelsen
overlæge og projektchef
Kræftens Bekæmpelse
26 15 61 84
For oplysninger om kampagnen:
Helene Holm Burén
projektleder
41 19 15 56
Billeder
Vedhæftede filer
Information om Kræftens Bekæmpelse
Følg pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse
Kun hver femte dansker ved, at selv et lille alkoholforbrug øger risikoen for kræft20.1.2025 07:21:02 CET | Pressemeddelelse
Det er ikke kun storforbrugerne, der risikerer af blive syge af alkohol, advarer Kræftens Bekæmpelse.
Kræftens Bekæmpelse roser oplæg til ny Kræftplan15.1.2025 12:05:00 CET | Pressemeddelelse
Tidlig diagnostik, hjælp til senfølger og lægen som tovholder er blandt 11 nye anbefalinger til Kræftplan V. Initiativerne kan forbedre kræftområdet betydeligt, mener Kræftens Bekæmpelse.
Ny forskning: Hormonprævention forbundet med lille øget risiko for børneleukæmi14.1.2025 11:02:57 CET | Pressemeddelelse
Stort skandinavisk studie finder sammenhæng mellem hormonprævention og børneleukæmi, men risikoen for den enkelte er lille.
Kræftens Bekæmpelse og Tønder Kommune sammen om hjælp til kræftramte16.12.2024 13:08:46 CET | Pressemeddelelse
I 2025 kan kræftpatienter og pårørende som noget nyt få gratis rådgivningssamtaler i Tønder.
Syv projekter får millionstøtte til nytænkende forebyggelse10.12.2024 10:29:51 CET | Pressemeddelelse
Kræftens Bekæmpelse har netop uddelt midler fra den første pulje i Prevention Lab. Læs om de syv projekter, der alle vil knække koden til forebyggelse af kræft.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum