Din Tinder-flirt er en robot

Del

Spam-profiler. Scam-profiler. Catfish-profiler. Automatiserede chat-robotter. Mange af dine Tinder matches er ikke, hvad de giver sig ud for at være.

Illustration: Match med en Bot
Illustration: Match med en Bot

Kasper Maxmiling Hjorth, som tidligere stod bag dating-tjenesten, BeautifulPeople.com og som for nylig lancerede det internationale matchmaking-koncept, SnugSpot, advarer de danske Tinder-brugere:

“I takt med at Tinders popularitet er steget, er dating-app’en blevet et yndet mål for lyssky aktiviteter.
Det har længe været en kendt sag, at Tinder er plaget af falske profiler. Men de færreste danskere er klar over, at de sandsynligvis har udvekslet beskeder med avancerede chat-robotter i den tro, at det var flirtende Tinder-dates af kød og blod.”


Bots, Scammere og Catfish

De falske profiler inddeles typisk i tre kategorier: Bots, Scammere og Catfish.
Bots er automatiserede chat-robotter, programmeret af spammere til at besvare beskeder og simulere en samtale.

Samtalen har til formål at fralokke dig dine personlige oplysninger (ofte kaldet phishing) eller at sende dig videre til en ekstern hjemmeside, som opfordrer dig til at købe et produkt, registrere en profil eller tegne abonnement på en service - altså spam. Programmørerne som udvikler disse Bots tjener penge på såkaldte affiliate-aftaler, som honorerer programmørerne for at generere trafik/besøgende til diverse hjemmesider.

Ud over de automatiserede Bots findes der mennesker, som opretter et hav af Tinder-profiler via falske Facebook-profiler. Disse kaldes Scammere. Når de har fundet et match, eller et offer om man vil, forsøger de at flytte samtalen væk fra Tinder over til eksempelvis Skype eller email. Herfra vil de typisk lade som om, at de hurtigt forelsker sig i. Når de fornemmer, at du er tilpas følelsesmæssigt involveret, vil de forsøge at franarre dig et pengebeløb.

Den sidste kategori er kendt som Catfish-profiler. Catfish er det engelske ord for den fiskeart, vi på dansk kender som “Malle” og som er kendetegnet ved kattelignende knurhår. I overført betydning er det en fisk, som giver sig ud for at være en kat. Disse falske profiler er typisk drevet af personer med lavt selvværd, som ikke ønsker at afsløre deres sande identitet og som ikke har i sinde at mødes i virkeligheden. De er  relativt harmløse idet de “kun” stjæler din tid og dine følelser.


Hvis du er grim vokser problemet

Tinder Bots er programmeret til at swipe til højre (sige “ja tak”) til alle potentielle singler i området. Det betyder, at hvis din profil ikke er så attraktiv at du får mange positive tilkendegivelser fra ægte menneske-profiler, så kan den andel af dine matches, som Bots står bag, være skræmmende høj. Brugere af det populære internetforum Reddit har rapporteret, at så mange som 9 ud af 10 af deres amerikanske matches har vist sig at være computerstyrede robotter.

Men det er ikke kun i USA, at det er et problem. I følge Kasper Hjorth oplevede de danske Tinder-brugere i juni måned en voldsom bølge af Bots. Den kraftige stigning betød for mange københavnske brugere, at 40-60% af deres matches ikke var mennesker af kød og blod.

Internet-sikkerhedsfirmaet Symantec har udgivet en rapport, hvori det fremgår at webcam-piger, prostitutions-ringe, online-gaming tjenester og porno-sites betaler imellem 40 og 400 kroner i affiliate-honorar til folk, som skaffer besøgende til den pågældende tjeneste eller hjemmeside. Der kan være store summer at tjene for de spammere, som programmerer robotterne til at lokke tilfældige Tinder-brugere til at klikke på diverse links. En rapport offentliggjort af FBI estimerer, at amerikanerne på blot et halvt år mister mere end en halv milliard kroner (86 millioner dollars) til internet-svindlere.

Problemet med Tinder og mange andre dating-tjenester skyldes, efter Kasper Hjorths vurdering, den måde deres forretningsmodel er skruet sammen på. Den indbyder til svindel, fordi det er gratis, nemt og hurtigt at kontakte et næsten ubegrænset antal brugere.


Et Tinder-alternativ

Irritationen over chat-bots og falske profiler har fået Kasper Hjorth og hans medstifter, Kasper Lausen, til at udvikle en ny type app. SnugSpot hedder den. Ligesom på Tinder er det gratis at have en profil og modtage match-forslag. Men for at etablere forbindelse med hinanden og indlede kommunikationen skal begge parter betale et symbolsk beløb på cirka 10 kroner. Hvis den ene part ikke betaler, så kommer den anden part heller ikke til det.

“Det er en simpel men effektiv model som sikrer, at vi helt undgår Bots og falske profiler. Det giver vores brugere vished om, at alle personer, som de kommunikerer med, har en oprigtig interesse i at lære dem at kende. SnugSpot introducerer også en ny måde at matche brugerne på. Vi anvender algoritmer til at vurdere hvilke profiler der passer godt sammen, fremfor blot at præsentere brugerne for andre brugere, som tilfældigvis befinder sig i nærheden,” siger Kasper Hjorth.

Billedmateriale og kildehenvisning vedhæftet herunder.

For yderligere oplysninger kontakt venligst:

Kasper Maxmiling Hjorth
Tlf: 26 838 839
Mail: kh@snugspot.com

————

Kilder:

Tinder-Bots problem i USA:
https://www.reddit.com/r/Tinder/comments/3k1ytq/is_tinder_a_complete_shitshow_for_anyone_else/
http://fusion.net/story/181565/am-i-chatting-with-a-bot/

Symantec Security Response:
http://www.symantec.com/connect/blogs/tinder-spam-year-later-spammers-still-flirting-mobile-dating-app

Catfish on Tinder:
https://socialcatfish.com/catfished-tinder-everything-need-know/

Bølge af Tinder-Bots i Danmark:
- https://www.reddit.com/r/Denmark/comments/4k7ucx/ret_mange_bots_på_tinder/

90% Tinder-Bots i Australien:
- https://www.reddit.com/r/Tinder/comments/3qb30q/90_of_matches_are_spam_bots_any_solution/

FBI identificerer online datere i toppen af listen over mest svindlede:
- http://jezebel.com/fbi-report-shows-online-daters-as-top-victims-of-fraud-1705953672
- http://www.bustle.com/articles/84955-online-daters-the-top-internet-fraud-victims-fbi-report-says-as-if-dating-werent-scary-enough

SnugSpot:
https://snugspot.com

Nøgleord

Kontakter

Kasper Maxmiling Hjorth
Tlf: 26 838 839
Email: kh@snugspot.com

Billeder

Illustration: Match med en Bot
Illustration: Match med en Bot
Download
Eksempel på en samtale med en TinderBot - oversat fra engelsk
Eksempel på en samtale med en TinderBot - oversat fra engelsk
Download

Information om SnugSpot

Følg pressemeddelelser fra SnugSpot

Skriv dig op her og modtag pressemeddelelser på mail. Indtast din mail, klik på abonner og følg instruktionerne i den udsendte mail.

Flere pressemeddelelser fra SnugSpot