Digitalisering, dataforståelse og dokumentation– ny analyse kortlægger industriens grønne kompetencebehov

Den nye analyse ’Tværgående kompetencebehov som følge af grøn omstilling i industrien’ har identificeret ni kompetencer, som er afgørende for faglærtes og ufaglærtes arbejde i grøn omstilling. Her spiller bl.a. digitalisering og automatisering en vigtig rolle.
- Med analysen får vi dokumentation for, hvor vi skal sætte ind. Det er f.eks. tydeligt, at digitalisering og arbejdet med data også er væsentlig i arbejdet med grøn omstilling på den enkelte industrivirksomhed. Det er vigtigt, at vores erhvervsuddannelser og AMU-kurser løbende udvikles, så de f.eks. følger med den omfattende digitalisering, der sker i industrien. Det kræver også, at erhvervsskolerne er på forkant og kan matche den udvikling, der sker ude i virksomhederne, siger Signe Tychsen Philip, underdirektør i Dansk Industri og formand for Industriens Uddannelser.
Grøn omstilling kræver målrettet efteruddannelsesstrategi
Analysen, der er udarbejdet af COWI, er lavet sideløbende med analysen ’Beskæftigelseseffekter i industrien af investeringerne i den grønne omstilling’, der slog fast, at klimapartnerskabernes investeringer i industrien skaber en merefterspørgsel efter 116.000 årsværk i perioden 2022-2030.
For at kunne imødekomme denne massive arbejdsefterspørgsel er det afgørende, at det parallelt med meruddannelse af flere smede, industriteknikere, industrioperatører m.v. også sikres, at medarbejdere, der allerede er i industrien, har de kompetencer, der skal til, for at imødekomme de grønne opgaver.
- De kompetenceområder, som analysen kortlægger, arbejder vi allerede meget med i udviklingen af vores erhvervsuddannelser og AMU-kurser. De digitale kompetencer kommer både til at gælde vores faglærte og ikke-faglærte på tværs af industrien. Men hvis vi skal i mål med den grønne omstilling, kræver det en målrettet efteruddannelsesstrategi ude på arbejdspladserne og et velfungerende AMU-system, siger Pia Maul Andersen, næstformand for 3F Industrigruppen og medlem af bestyrelsen for Industriens Uddannelser.
Industriens uddannelser ruster til grøn omstilling
I alt identificerer analysen ni områder, hvor der er behov for at styrke kompetencerne hos faglærte og ikke-faglærte i forhold til den grønne omstilling i industrien:
- Digitalisering og automatisering
- Dataforståelsen i produktionen
- Dokumentation
- Affaldssortering
- Ny energiindustri
- Omstilling i produktionen
- Fejlsøgning og test samt brug af nye bæredygtige materialer
- Medarbejdernes grønne mindset
- Samarbejde på tværs af faggrupper
- Analysen bekræfter det billede, vi har af den grønne omstillings påvirkning af de efterspurgte kompetencer, nemlig at digitalisering og automatisering, dataforståelse, optimering af processer og produkter, nye energiformer mm. kommer til at fylde hos industriens faglærte medarbejdere. Det er mit indtryk, at man er rigtig godt rustet til omstillingen med en faglært uddannelse i industrien. De faglærte har både et stærkt fundament at arbejde ud fra samt det udviklingsmindset, der også bliver efterspurgt, lyder det fra Kasper Palm, forbundssekretær i Dansk Metal og næstformand for Industriens Uddannelser.
Nøgleord
Kontakter
Morten ØrnsholtSekretariatschefMI - Metalindustriens Uddannelsesvalg
Tlf:29 49 45 92moe@iu.dkMartin Liebing MadsenSekretariatschef IF - Industriens Fællesudvalg
Tlf:21 21 88 16mlm@iu.dkRasmine ReehKommunikationskonsulent
Tlf:33 77 91 39Tlf:30 90 12 77rre@iu.dkBilleder
Vedhæftede filer
Information om Industriens Uddannelser
Følg pressemeddelelser fra Industriens Uddannelser
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Industriens Uddannelser
Noah fra Skæring elsker at konkurrere og at omstille sig. Han er klar til EuroSkills1.7.2025 12:50:29 CEST | Pressemeddelelse
Noah Borup Thayssen er 21 år og industritekniker. Til september skal han forsvare Danmarks farver til EuroSkills i Herning. Han glæder sig mest til det, de fleste andre frygter: at opleve presset.
Frida fra Fredericia er god til at få idéer. Så god, at hun nu skal til EuroSkills25.6.2025 10:58:53 CEST | Pressemeddelelse
Når Frida får en opgave, skriver hun alle idéer ned, også de skøre og mærkelige. ”I starten handler det om at give plads til det hele,” siger hun. Fridas metode er velafprøvet. Til EuroSkills er hendes mål at stole på sine evner.
Ny hæderspris hylder lærlinge i industrien19.6.2025 13:16:24 CEST | Pressemeddelelse
Dansk Industri og 3F Industri lancerer nu en helt ny hæderspris, der hylder lærlinge i industrien. Den nye hæderspris skal sætte fokus på nogle af industriens særligt dygtige lærlinge. Den uddeles første gang i maj 2026.
William fra Østerbro blev automatiktekniker på anbefaling fra en ven. Snart dyster han til EuroSkills17.6.2025 12:31:37 CEST | Pressemeddelelse
24-årige William Rasmus Prior arbejdede som kviktestpoder under corona, da en af hans kammerater tippede ham om uddannelsen til automatiktekniker. For William var uddannelsen ukendt, men interessen for faget har siden vokset sig stor, og nu stiller han op til EuroSkills i Herning i kategorien Robotics System Integration sammen med sin holdmakker Frederik. Sammen har de aftalt at gå efter en podieplads.
Malthe lavede sin første 3D-printer i 7. klasse. I dag er han elektriker og vil tage sin faglighed til nye højder ved EuroSkills13.6.2025 10:57:48 CEST | Pressemeddelelse
Når dørene bliver slået op til EuroSkills 2025 i Herning, er det første gang, Danmark er med i konkurrencen Industry 4.0. Malthe Naundrup Nielsen glæder sig til at bevise, at Danmark også kan være med, hvor det gælder.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum