Industriens Uddannelser

Digitalisering, dataforståelse og dokumentation– ny analyse kortlægger industriens grønne kompetencebehov

Del
Den grønne omstilling kræver nye eller forstærkede kompetencer hos industriens virksomheder og medarbejdere. Det gælder både i forhold til de produkter og services, som industrien fremstiller og leverer, men også i forhold til arbejdsprocesser og medarbejdernes mindset og kvalifikationer. Det viser en ny analyse, som Industriens Uddannelser har fået lavet.

Den nye analyse ’Tværgående kompetencebehov som følge af grøn omstilling i industrien’ har identificeret ni kompetencer, som er afgørende for faglærtes og ufaglærtes arbejde i grøn omstilling. Her spiller bl.a. digitalisering og automatisering en vigtig rolle.

- Med analysen får vi dokumentation for, hvor vi skal sætte ind. Det er f.eks. tydeligt, at digitalisering og arbejdet med data også er væsentlig i arbejdet med grøn omstilling på den enkelte industrivirksomhed. Det er vigtigt, at vores erhvervsuddannelser og AMU-kurser løbende udvikles, så de f.eks. følger med den omfattende digitalisering, der sker i industrien. Det kræver også, at erhvervsskolerne er på forkant og kan matche den udvikling, der sker ude i virksomhederne, siger Signe Tychsen Philip, underdirektør i Dansk Industri og formand for Industriens Uddannelser.

Grøn omstilling kræver målrettet efteruddannelsesstrategi

Analysen, der er udarbejdet af COWI, er lavet sideløbende med analysen ’Beskæftigelseseffekter i industrien af investeringerne i den grønne omstilling’, der slog fast, at klimapartnerskabernes investeringer i industrien skaber en merefterspørgsel efter 116.000 årsværk i perioden 2022-2030.

For at kunne imødekomme denne massive arbejdsefterspørgsel er det afgørende, at det parallelt med meruddannelse af flere smede, industriteknikere, industrioperatører m.v. også sikres, at medarbejdere, der allerede er i industrien, har de kompetencer, der skal til, for at imødekomme de grønne opgaver.

- De kompetenceområder, som analysen kortlægger, arbejder vi allerede meget med i udviklingen af vores erhvervsuddannelser og AMU-kurser. De digitale kompetencer kommer både til at gælde vores faglærte og ikke-faglærte på tværs af industrien. Men hvis vi skal i mål med den grønne omstilling, kræver det en målrettet efteruddannelsesstrategi ude på arbejdspladserne og et velfungerende AMU-system, siger Pia Maul Andersen, næstformand for 3F Industrigruppen og medlem af bestyrelsen for Industriens Uddannelser.

Industriens uddannelser ruster til grøn omstilling

I alt identificerer analysen ni områder, hvor der er behov for at styrke kompetencerne hos faglærte og ikke-faglærte i forhold til den grønne omstilling i industrien:

  • Digitalisering og automatisering
  • Dataforståelsen i produktionen
  • Dokumentation
  • Affaldssortering
  • Ny energiindustri
  • Omstilling i produktionen
  • Fejlsøgning og test samt brug af nye bæredygtige materialer
  • Medarbejdernes grønne mindset
  • Samarbejde på tværs af faggrupper

- Analysen bekræfter det billede, vi har af den grønne omstillings påvirkning af de efterspurgte kompetencer, nemlig at digitalisering og automatisering, dataforståelse, optimering af processer og produkter, nye energiformer mm. kommer til at fylde hos industriens faglærte medarbejdere. Det er mit indtryk, at man er rigtig godt rustet til omstillingen med en faglært uddannelse i industrien. De faglærte har både et stærkt fundament at arbejde ud fra samt det udviklingsmindset, der også bliver efterspurgt, lyder det fra Kasper Palm, forbundssekretær i Dansk Metal og næstformand for Industriens Uddannelser.

Læs analysen her

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Vedhæftede filer

Information om Industriens Uddannelser

Industriens Uddannelser
Industriens Uddannelser
Vesterbrogade 6 D, 4.
1780 København V

https://iu.dk/

Følg pressemeddelelser fra Industriens Uddannelser

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Industriens Uddannelser

Ny imagekampagne: Hvad kan du med et stykke stål?20.12.2022 12:34:07 CET | Pressemeddelelse

Der er for få, der vil være smede. Og det er et problem. Smedene er afgørende for den grønne omstilling. En analyse udarbejdet af COWI for Industriens Uddannelser viser, at der i 2030 kommer til at mangle op til 1900 faglærte alene inden for smedefaget, hvis den politiske målsætning om 70 pct. reduktion af CO2-udledning skal realiseres. En ny imagekampagne fra Metalindustriens Uddannelser skal gøre op med opfattelsen af smedefaget som beskidt og hårdt arbejde. For smedefaget åbner for en lang række muligheder. Til glæde for den enkelte og samfundet.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum