Danmarks Idrætsforbund

DIF stærkt bekymret over placering af nye naturnationalparker

Del

Placeringen af Danmarks kommende naturnationalparker er stærkt bekymrende for udendørsidrætten, mener DIF, der ønsker at bidrage til øget biodiversitet uden at begrænse danskernes motionsvaner.

Danmark kan se frem til i alt 15 nye naturnationalparker fordelt over hele landet.

Det står klart, efter regeringen torsdag morgen på bagkant af talrige debatter og drøftelser offentliggjorde placeringen af 10 kommende naturnationalparker i Danmark, efter de første fem blev udpeget sidste år.

DIF anerkender og støtter ønsket om øget biodiversitet i Danmark. Mange af DIF’s medlemmer anvender hver dag naturen, fordi de elsker naturoplevelserne.

Derfor har vi frem mod dagens offentliggørelse arbejdet konstruktivt for at præsentere konkrete anbefalinger til placeringer, der kan sikre øget biodiversitet med mindst mulig begrænsning af et mangfoldigt og varieret friluftsliv.

Desto større er forundringen og bekymringen over flere af de netop offentliggjorte placeringer af Danmarks kommende naturnationalparker. Det gælder for eksempel Teglstrup Hegn & Hellebæk Kohave og i særdeleshed Bidstrupskovene. Sidstnævnte er en af landets mest velbesøgte og mest rekreativt benyttede skove i Danmark og det eneste offentlige skovareal på Midtsjælland med anslået 315.000 idrætsaktive årlige brugere fra befolkningstætte byer som Køge, Roskilde, Holbæk og Ringsted.

Bidstrupskovene huser i dag – ligesom flere af førnævnte naturområder i Danmark - orienterings-, mountainbike-, spejder- ride- og andre motionsaktiviteter, hvilket er helt i sync med statens formål med at erhverve området tilbage i 1994.

Købet skete dengang for at sikre adgang til foreningslivets aktiviteter, og derfor springer det i øjnene, at selvsamme formål nu vil blive begrænset af en kommende status som naturnationalpark med dertilhørende indhegning og udsættelse af store vilde dyr, der er svært forenelige med børns løb og leg.

”Vi anerkender, at ministeren har inddraget os i dialogen om placeringen af naturnationalparkerne. Desværre må vi konstatere, at vores klare anbefalinger om at bevare outdooridrættens frie adgang til specifikke nøglearealer ikke er blevet fulgt, hvilket både undrer, skuffer og bekymrer os. Som vi hele tiden har sagt, ønsker vi at bidrage til øget biodiversitet i Danmark, men vi mener ikke, det behøver at være på bekostning af danskernes motionsmuligheder i naturen,” siger Thomas Bach, næstformand i DIF.

Mange idrætsforeninger er afhængige af adgang til offentlige arealer, og under coronapandemien er naturen som motionsareal blevet endnu mere populær. Outdooridræt fremmer både fysisk og mental sundhed, ligesom den fremmer interessen for naturen og ikke mindst beskyttelsen af den. Derfor er det også afgørende, at adgangen til at benytte den aktivt bevares bedst muligt.

DIF vil nu nøje følge de lokale opfølgninger på udvælgelsen af Danmarks i alt 15 naturnationalparker. Forhåbningen og opfordringen til de ansvarlige er, at udsætningen af store fritgående dyr i de kommende indhegnede naturnationalparker sker med øje for de aktive brugere af parkerne.

Her bliver den lokale dialog helt afgørende for, om det bliver en succes. I den forbindelse er det positivt, at regeringen og aftalepartierne har afsat penge til at understøtte friluftslivet, til etablering af friluftsfaciliteter og opkøb af nærliggende arealer.

”Ambitionen må være at tilgodese biodiversitet og de mange naturglade danskere, der skal kunne færdes trygt. Det gælder både børnehavepædagogen, spejderlederen og den frivillige fra foreningsdanmark. Det vil vi gerne indgå i en fortsat dialog om,” siger Thomas Bach.

Fakta om placeringen af Danmarks nye naturnationalparker:

De 10 netop udpegede:

Bidstrupskovene på Midtsjælland
Nørlund Plantage og Harrild Hede ved Ikast
Hanstholm i Thy
Husby ved Vestkysten fra Thyborøn til Nymindegab
Teglstrup Hegn og Hellebæk Kohave ved Helsingør
Draved Skov og Kongens mose ved Løgumkloster
Ulvshale Skov på Møn
Læsø Klitplantage
Kompedal ved Karup i Midtjylland
Mols Bjerge

De fem først udpegede:

Fussingø ved Randers
Gribskov i Nordsjælland
Almindingen på Bornholm
Stråsø mellem Herning og Holstebro
Tranum ved Jammerbugt

Nøgleord

Kontakter

For yderligere kommentarer:
Thomas Bach, næstformand i DIF: 22789669, tba@dif.dk

For faktuelle spørgsmål:
Dorthe O. Andersen, DIF-konsulent med ansvar for natur og miljø samt medlem af ministerens interessentgruppe: 21603078, doa@dif.dk

Øvrige henvendelser:
Johan Lyngholm-Bjerge, kommunikationskonsulent i DIF: 40555559, jlb@dif.dk

Fotos er til fri redaktionel benyttelse under kreditering af DIF

Billeder

Information om Danmarks Idrætsforbund

Danmarks Idrætsforbund
Danmarks Idrætsforbund
Idrættens Hus, Brøndby Stadion 20
2605 Brøndby

43 26 26 26http://www.dif.dk

DIF blev stiftet tilbage i 1896 og er interesseorganisation for foreningsidrætten i Danmark. Gennem årene er der kommet flere og flere specialforbund til, så DIF-familien i dag består af 62 forbund, ca. 9.000 idrætsforeninger og knap 2 millioner medlemmer. DIF er samtidig national olympisk komité i Danmark.

Følg pressemeddelelser fra Danmarks Idrætsforbund

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Danmarks Idrætsforbund

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum