DI - Dansk Industri

DI: Vismændene er for optimistiske

Del

Vismændene forudser, at dansk økonomi vil skrumpe med 4,4 pct. i år. Både privatforbrug og dansk eksport ventes allerede i 2021 at blive højere end før krisen. DI mener, at det er en noget optimistisk vurdering.

- Vismændene er for optimistiske i vurderingen af dansk økonomi. Selvom vismændene forudser et historisk tilbageslag, venter de et væsentligt mindre fald end DI og en væsentlig hurtigere genopretning, siger Kent Damsgaard, politisk direktør i Dansk Industri (DI).

DI venter, at økonomien skrumper med 7 pct. i år, og at det vil tage flere år, inden eksporten er tilbage på niveauet før krisen. Denne vurdering er knap så negativ som det alternative scenarie, som vismændene beskriver, hvor BNP falder med 7,5 pct., og vi får en væsentligt langsommere genopretning af økonomien. I dette scenarie stiger ledigheden til et niveau, vi ikke har set siden midten af 1990’erne.

- Jeg vil da håbe, at vi kommer til at ligge tæt på den mere optimistiske vurdering fra vismændene. Men tilbageslaget kan blive meget dybt og langvarigt, og ser man rundt på vores eksportmarkeder, ser det virkelig svært ud, siger Kent Damsgaard.

Flere gode politikforslag fra vismændene, men også en skævert

- Vi er uenige med vismændene i, at man ikke skal tænke genstart af økonomien sammen med en acceleration af den grønne omstilling via f.eks. støtte til private energirenoveringer og fremrykning af større offentlige investeringer. Krisen har været dyr, så nu handler det om at slå to fluer med ét smæk, der både gavner job og klima, siger Kent Damsgaard.

Men mange af vismændenes konkrete forslag er DI enige i. Vismændene vurderer for eksempel, at udbetalingen af feriepenge kan suppleres med andre tiltag, herunder fremrykning af allerede aftalte skattelettelser.

- Det er en rigtig god idé at lette blandt andet PSO- og elafgiften med det samme, som vismændene foreslår. Det gør det enklere og billigere for de hårdt trængte virksomhedsejere at drive virksomhed– samtidig med at det bliver billigere for hele Danmark at bruge grøn strøm, siger Kent Damsgaard.

- Når vi letter byrder for erhvervslivet, styrker vi dansk konkurrencekraft – og det gavner hele samfundet, siger Kent Damsgaard.

Konkret nævner vismændene, at man kan benytte lejligheden til at foretage ”strukturelt velbegrundede skatteomlægninger”, som f.eks. en omlægning af bil- og energibeskatningen eller en forenkling af kapitalindkomstbeskatningen.

- Vismændene peger ligesom DI på bil- og energibeskatningen som indsatsområder. En lempelse af elafgifterne og en grøn omlægning af bilbeskatningen vil hjælpe både erhvervslivet, borgerne og klimaet. Også forslaget om en forenkling af vores komplicerede kapitalindkomstbeskatning er en god idé, siger Kent Damsgaard.

Følg os på:

    

Kontakter

For yderligere kontakt venligst presserådgiver Jonas Forup Stubkjær, jofs@di.dk, +45 2830 1544

Billeder

Information om DI - Dansk Industri

DI - Dansk Industri
DI - Dansk Industri
H. C. Andersens Boulevard 18
1553 København V

3377 3377http://di.dk/

Vi arbejder for et åbent og velstående samfund i vækst og balance. Med det udgangspunkt skal Danmark være verdens mest attraktive land for virksomheder at arbejde i og ud fra. Når virksomheder i Danmark vinder, vinder hele Danmark.

DI hjælper hver dag virksomheder i Danmark med at vinde. Vi hjælper på udenlandske markeder, ved politiske forbedringer og med service og kompetencer, der øger konkurrenceevnen i hver enkelt medlemsvirksomhed.

Følg pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri

DI samler 25 erhvervsledere, der skal fremme mangfoldighed i dansk erhvervsliv2.7.2020 13:59:15 CESTPressemeddelelse

Dansk erhvervsliv skal blive bedre til at tiltrække og fastholde talent af forskellige køn, alder og baggrund, hvis vi skal sikre vores innovations- og konkurrenceevne. Derfor nedsætter DI et nyt specialudvalg med Lars Rasmussen i spidsen, der er bestyrelsesformand for en række life science virksomheder. Mangfoldigheds- og ligestillingspolitik skal spille en central rolle i erhvervspolitikken, mener DI’s adm. direktør, Lars Sandahl Sørensen.

DI: Klimaaftale tager flere store skridt ind i en grønnere fremtid22.6.2020 06:21:07 CESTPressemeddelelse

Med dagens klimaaftale står et bredt flertal i Folketinget sammen om en lang række tiltag, som vil fremme den grønne omstilling i Danmark og bane vejen for, at Danmark når nærmere klimamålsætningen om 70 pct. CO2-reduktion i 2030. DI glæder sig over aftalen, som i høj grad også tager afsæt i anbefalingerne fra erhvervslivets klimapartnerskaber og følger sigtelinjerne i DI’s egen 2030-plan. Samtidig hilser DI planerne om en grøn skattereform til efteråret velkomne.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum