DI: Tidlig pension vil trække tusindvis af raske danskere ud af job

- Seniorerne spiller en helt afgørende rolle i virksomhederne. De bidrager med stor erfaring og udgør en stadig større del af arbejdsstyrken. Derfor er vi i DI også skeptiske over for forslaget om tidlig pension, fordi det vil trække raske og arbejdsdygtige danskere ud af arbejdsmarkedet. Det vil efterlade et hul i arbejdsstyrken, som der bliver brug for en klar plan for at udfylde, siger viceadm. direktør Kim Graugaard, DI.
Han understreger samtidig, at regeringens opbakning til velfærdsaftalen er helt central for dansk økonomi.
- Det er helt centralt, at regeringen holder tydeligt fast i velfærdsaftalen om, at vi selvfølgelig skal arbejde længere, i takt med at vi lever længere. Det er fundamentet under holdbarheden i vores økonomi og afgørende for vores velfærdssamfund. Tidlig pension vil være at slå et skår i vasen på vores økonomi og arbejdsmarked, men hvis der også lægges loft over pensionsalderen, vil det svare til at smide hele vasen på gulvet, siger DI's viceadm. direktør.
Ordningen er ikke målrettet nedslidning eller bestemte arbejdsfunktioner. Det afgørende er antal år på arbejdsmarkedet. Nedslidning kan imidlertid ikke måles ved antal år på arbejdsmarkedet. Tværtimod har mange af de medarbejdere, der har arbejdet mange år, et godt helbred, hvorimod de, der er nedslidte, ofte forlader arbejdsmarkedet i en yngre alder. Regeringens forslag, der alene baseres på antal år på arbejdsmarkedet, er derfor ikke målrettet nedslidte, men vil sende tusindvis af raske og arbejdsdygtige danskere på tidlig pension – og virksomhederne vil miste værdifulde medarbejdere, som bliver meget svære at erstatte. Det gælder så meget desto mere, fordi regeringens ordning også vil indregne både ledighed og deltid på lige fod med fuld arbejdstid.
- Den aldersgruppe, som regeringen vil give ret til tidlig pension, er en stærk gruppe, som er i fuld gang på arbejdsmarkedet. Det vil derfor have en meget direkte negativ virkning på beskæftigelsen at sende dem på tidlig pension. Erfaringerne fra bl.a. efterlønnen viser, at mange vil benytte muligheden for tidlig tilbagetrækning, hvis den findes – også selvom de ikke har nogen helbredsproblemer. Hvis et flertal i Folketinget insisterer på at indføre sådan en ordning, er det fuldstændig afgørende, at ordningen bliver målrettet dem med særligt behov – og at den ikke bryder regeringens egen ramme på ca. 3 mia. kr., siger DI’s Kim Graugaard.
DI er helt enig i, at de danskere, der ikke er raske nok til at arbejde, skal have mulighed for at trække sig tilbage. Men i Danmark har vi allerede ordninger, der giver mulighed for at forlade arbejdsmarkedet tidligt, hvis man ikke kan arbejde længere – herunder førtidspension og seniorpension. Disse ordninger er vigtige for et velfungerende velfærdssamfund, men der er ikke behov for nye ordninger.
- Frem for at indføre nye ordninger med generelle rettigheder, som vil have uhensigtsmæssige konsekvenser for hele samfundet, bør man fra politisk hånd se på, hvad der allerede findes og eventuelt forbedre de eksisterende ordninger, hvis de ikke fungerer godt nok, siger viceadm. direktør Kim Graugaard.
Følg os på:
Kontakter
For yderligere, kontakt venligst presserådgiver Jonas Forup Stubkjær, jofs@di.dk, +45 2830 1544.
Billeder
Information om DI - Dansk Industri
Vi arbejder for et åbent og velstående samfund i vækst og balance. Med det udgangspunkt skal Danmark være verdens mest attraktive land for virksomheder at arbejde i og ud fra. Når virksomheder i Danmark vinder, vinder hele Danmark.
DI hjælper hver dag virksomheder i Danmark med at vinde. Vi hjælper på udenlandske markeder, ved politiske forbedringer og med service og kompetencer, der øger konkurrenceevnen i hver enkelt medlemsvirksomhed.
Følg pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri
Europæiske erhvervsorganisationer med DI i spidsen efterlyser klimahandling9.7.2025 12:00:00 CEST | Pressemeddelelse
EU skal følge sine klimamål op med handling. Det gavner både erhvervslivet og EU’s konkurrenceevne. Sådan lyder budskabet i en fælles erklæring fra europæiske erhvervsorganisationer fra Danmark, Tyskland, Frankrig, Irland, Sverige, Norge og Finland, som Dansk Industri har taget initiativ til.
DI: Hvor skal de ældre bo om 15 år?9.7.2025 05:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Om kun 15 år er antallet af ældre over 80 år i Middelfart, Svendborg, Rebild, København, Helsingør Holbæk, Horsens, Odder, Silkeborg, Halsnæs, Skanderborg og Aarhus kommuner steget med over 60 procent, viser nye tal. Det kræver flere ældreboliger og plejehjem, som kommunerne allerede nu skal planlægge og reservere penge til. Friplejehjem kan være kommunernes redning, mener DI.
DI: Hvor skal de ældre bo om 15 år?9.7.2025 05:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Om kun 15 år er antallet af ældre over 80 år i Middelfart, Svendborg, Rebild, København, Helsingør Holbæk, Horsens, Odder, Silkeborg, Halsnæs, Skanderborg og Aarhus kommuner steget med over 60 procent, viser nye tal. Det kræver flere ældreboliger og plejehjem, som kommunerne allerede nu skal planlægge og reservere penge til. Friplejehjem kan være kommunernes redning, mener DI.
DI: Ny EU-kvantestrategi er et stort spring fremad2.7.2025 15:35:25 CEST | Pressemeddelelse
Kommissionen har i dag fremlagt udspil til ny kvantestrategi, der lægger en ramme for hvordan vi omsætter kvanteteknologi til værdi i virksomhederne. Strategien vil styrke vores europæisk konkurrenceevne på området – men den kunne godt være endnu mere ambitiøs, mener DI.
DI: bøvl og byrder er største udfordring for konkurrencekraften1.7.2025 07:56:25 CEST | Pressemeddelelse
Landets største erhvervsorganisation, Dansk Industri (DI), offentliggør i dag Danmarks hidtil mest omfattende studie af de administrative byrder, der dagligt rammer virksomhederne – og hvordan byrderne bremser vækst, skaber frustrationer og hæmmer europæisk konkurrencekraft og udviklingsmuligheder.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum