DI - Dansk IndustriDI - Dansk Industri

DI: Statsrevisorerne vil have billigere offentlige indkøb

Del

Både virksomheder og ministerierne kan spare penge, når det offentlige køber ind hos private virksomheder. Sådan lyder det fra Statsrevisorerne i en afgørelse i dag. Statsrevisorerne anbefaler at skære ned på de såkaldte transaktionsomkostninger i forbindelse med offentlige udbud. Dansk Industri hilser anbefalingerne velkomne.

- Statsrevisorerne kommer med anbefalinger til, hvordan udbud kan gøres billigere, og det flugter fuldstændigt med, hvad vi længe har anbefalet. Der er et kæmpe potentiale for sammen at få løst de offentlige opgaver bedre og billigere, siger branchedirektør Henriette Søltoft, DI Rådgiverne.

Transaktionsomkostninger er de omkostninger, som f.eks. ministerier bruger på at udarbejde udbudsmateriale og gennemføre et indkøb, og som private bruger på at udarbejde tilbud.

I afgørelsen hedder det, at statsrevisorerne finder, at ministerierne bør styrke indsatsen for at minimere transaktionsomkostningerne, når de gennemfører udbud, da dette vil medføre besparelser for både staten og den private sektor. Statsrevisorerne skal pege på, at der er potentiale for at minimere transaktionsomkostningerne både i ministerier og hos tilbudsgivere på flere områder.

Rådgiverbranchen er særlig hårdt ramt af høje transaktionsomkostninger ved salg til det offentlige. Det viser forskning fra Center for forskning i offentlig-privat samspil på RUC. Det betyder, at mange virksomheder afholder sig fra at byde på konkrete opgaver og ifølge en ny analyse fra DI Rådgiverne vurderer 85 pct. af rådgivervirksomhederne, at transaktionsomkostningerne er så høje, at de ofte eller nogle gange afholder sig fra at byde på offentlige opgaver.

- Det er ikke kun en udfordring for rådgivervirksomhederne, at transaktionsomkostningerne er så høje. Det er et samfundsproblem, fordi de transaktionsomkostninger, som rådgiverne har, bliver lagt oven i priserne. Vores tal viser, at mere end 8 ud af 10 rådgivervirksomheder ofte eller nogle gange helt lader være med at byde på opgaver i det offentlige, alene fordi ressourceforbruget i forbindelse med at udarbejde tilbud til den offentlige opgave er ude af proportioner, siger Henriette Søltoft, branchedirektør i DI Rådgiverne.

- Det er derfor overordentligt positivt, at Statsrevisorerne på baggrund af Rigsrevisionens analyse nu sætter streg under dette problem og kommer med anbefalinger til at gøre noget herved, siger Henriette Søltoft.

Kontakter

Yderligere oplysninger fås hos presserådgiver Bo Hjuler på tlf. 2328 4912 eller boh@di.dk.

Information om DI - Dansk Industri

DI - Dansk Industri
DI - Dansk Industri
H. C. Andersens Boulevard 18
1553 København V

3377 3377http://di.dk/

Vi arbejder for et åbent og velstående samfund i vækst og balance. Med det udgangspunkt skal Danmark være verdens mest attraktive land for virksomheder at arbejde i og ud fra. Når virksomheder i Danmark vinder, vinder hele Danmark.

DI hjælper hver dag virksomheder i Danmark med at vinde. Vi hjælper på udenlandske markeder, ved politiske forbedringer og med service og kompetencer, der øger konkurrenceevnen i hver enkelt medlemsvirksomhed.

Følg pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri

DI samler 25 erhvervsledere, der skal fremme mangfoldighed i dansk erhvervsliv2.7.2020 13:59:15 CESTPressemeddelelse

Dansk erhvervsliv skal blive bedre til at tiltrække og fastholde talent af forskellige køn, alder og baggrund, hvis vi skal sikre vores innovations- og konkurrenceevne. Derfor nedsætter DI et nyt specialudvalg med Lars Rasmussen i spidsen, der er bestyrelsesformand for en række life science virksomheder. Mangfoldigheds- og ligestillingspolitik skal spille en central rolle i erhvervspolitikken, mener DI’s adm. direktør, Lars Sandahl Sørensen.

DI: Klimaaftale tager flere store skridt ind i en grønnere fremtid22.6.2020 06:21:07 CESTPressemeddelelse

Med dagens klimaaftale står et bredt flertal i Folketinget sammen om en lang række tiltag, som vil fremme den grønne omstilling i Danmark og bane vejen for, at Danmark når nærmere klimamålsætningen om 70 pct. CO2-reduktion i 2030. DI glæder sig over aftalen, som i høj grad også tager afsæt i anbefalingerne fra erhvervslivets klimapartnerskaber og følger sigtelinjerne i DI’s egen 2030-plan. Samtidig hilser DI planerne om en grøn skattereform til efteråret velkomne.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum