DI: Sæt 10 mia. kr. til digital omstilling af Danmark

- Hvis vi sætter turbo på den digitale omstilling i den offentlige sektor og i private virksomheder, kan det i den grad være med til at få Danmark tilbage til fremtiden oven på coronakrisen, som med al tydelighed har vist potentialet i ny teknologi og digitalisering i hele samfundet, siger adm. direktør Lars Sandahl Sørensen, DI.
DI har i forbindelse med DI Topmødet 2020 LIVE i dag offentliggjort en analyse, der viser, at overraskende mange virksomheder venter at komme styrket ud af krisen, og mange af dem angiver øget brug digitale hjælpemidler som årsag til de positive forventning. Nu bør vi investere markant i også at indfri potentialet for at bruge digitalisering til at løfte vores offentlige sektor, mener DI.
- Danskerne skal så at sige have det offentlige i lommen. F.eks. skal borgerne have nem adgang til læger, sygeplejersker, psykologer og sagsbehandlere i en travlt hver dag via mobil eller pc. Derfor foreslår vi, at regeringen, kommunerne og regioner skal samarbejde med private virksomheder om at udvikle en digital platform, hvor mest muligt af den offentlige service tilbydes direkte til borgerne, siger Lars Sandahl Sørensen.
Et andet vigtigt felt, hvor DI’s omstillingsfond kommer i spil, er brugen af digitale løsninger som kunstig intelligens i sundhedsvæsenet til bedre diagnostik og behandling af patienter.
- Vi er ser allerede i dag eksempler på samarbejder mellem private virksomheder og sygehusvæsenet om at udvikle løsninger, som potentielt kan spare sundhedsvæsenet mange millioner kroner f.eks. i forbindelse med indlæggelse. Det er jo penge vi så i stedet kan bruge på bedre velfærd andre steder. Den udvikling vil vi gerne skubbe på med penge fra omstillingsfonden, siger Lars Sandahl Sørensen.
- Vi skal investere digitalt i både sundhedsvæsenet, uddannelsessystemet og den offentlige forvaltning. Målet er at skabe verdens bedste offentlige sektor. De løsninger og den viden, vi udvikler på vejen, vil samtidig sætte Danmark i front som eksportør af ny teknologi og digitale løsninger. Men det kræver investeringer, siger DI-direktøren.
Også i skoler og på universiteter er der blevet sat fart på den digitale omstilling på grund af coronakrisen, og derfor foreslår DI også, at f.eks. folkeskolerne får bedre adgang til ny og opdateret teknologi – uden at de behøver bruge penge på at købe it-udstyret.
- Coronakrisen har vist, at ny teknologi har været en stor hjælp til at holde undervisning i gang, og det er den vej vi skal fortsætte. Derfor foreslår vi en konkret model, hvor skolerne kan anskaffe teknologi på abonnement, så de slipper for at investere store beløb i digtalt udstyr, som for eksempel Virtual Reality-udstyr og robotteknologi, siger Lars Sandahl Sørensen.
DI’s forslag om en digital omstillingsfond betyder, at der afsættes 10 mia. kr. i årene fra 2021 til 2024, og er en del af DI’s 2030-plan, som bliver præsenteret på DI Topmødet i dag.
Følg os på:
Kontakter
Yderligere oplysning fås hos digitaliseringspolitisk chef Christian Hannibal, tlf. 2064 4872, e-mail chhn@di.dk eller presserådgiver Bo Hjuler, tlf. 2328 4912, e-mail boh@di.dk
Billeder
Information om DI - Dansk Industri
Vi arbejder for et åbent og velstående samfund i vækst og balance. Med det udgangspunkt skal Danmark være verdens mest attraktive land for virksomheder at arbejde i og ud fra. Når virksomheder i Danmark vinder, vinder hele Danmark.
DI hjælper hver dag virksomheder i Danmark med at vinde. Vi hjælper på udenlandske markeder, ved politiske forbedringer og med service og kompetencer, der øger konkurrenceevnen i hver enkelt medlemsvirksomhed.
Følg pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri
Europæiske erhvervsorganisationer med DI i spidsen efterlyser klimahandling9.7.2025 12:00:00 CEST | Pressemeddelelse
EU skal følge sine klimamål op med handling. Det gavner både erhvervslivet og EU’s konkurrenceevne. Sådan lyder budskabet i en fælles erklæring fra europæiske erhvervsorganisationer fra Danmark, Tyskland, Frankrig, Irland, Sverige, Norge og Finland, som Dansk Industri har taget initiativ til.
DI: Hvor skal de ældre bo om 15 år?9.7.2025 05:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Om kun 15 år er antallet af ældre over 80 år i Middelfart, Svendborg, Rebild, København, Helsingør Holbæk, Horsens, Odder, Silkeborg, Halsnæs, Skanderborg og Aarhus kommuner steget med over 60 procent, viser nye tal. Det kræver flere ældreboliger og plejehjem, som kommunerne allerede nu skal planlægge og reservere penge til. Friplejehjem kan være kommunernes redning, mener DI.
DI: Hvor skal de ældre bo om 15 år?9.7.2025 05:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Om kun 15 år er antallet af ældre over 80 år i Middelfart, Svendborg, Rebild, København, Helsingør Holbæk, Horsens, Odder, Silkeborg, Halsnæs, Skanderborg og Aarhus kommuner steget med over 60 procent, viser nye tal. Det kræver flere ældreboliger og plejehjem, som kommunerne allerede nu skal planlægge og reservere penge til. Friplejehjem kan være kommunernes redning, mener DI.
DI: Ny EU-kvantestrategi er et stort spring fremad2.7.2025 15:35:25 CEST | Pressemeddelelse
Kommissionen har i dag fremlagt udspil til ny kvantestrategi, der lægger en ramme for hvordan vi omsætter kvanteteknologi til værdi i virksomhederne. Strategien vil styrke vores europæisk konkurrenceevne på området – men den kunne godt være endnu mere ambitiøs, mener DI.
DI: bøvl og byrder er største udfordring for konkurrencekraften1.7.2025 07:56:25 CEST | Pressemeddelelse
Landets største erhvervsorganisation, Dansk Industri (DI), offentliggør i dag Danmarks hidtil mest omfattende studie af de administrative byrder, der dagligt rammer virksomhederne – og hvordan byrderne bremser vækst, skaber frustrationer og hæmmer europæisk konkurrencekraft og udviklingsmuligheder.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum