DI - Dansk Industri

DI roser politikere for at give flere penge til grøn forskning

Del

Folketingets partier blev onsdag enige om fordelingen af forskningsreserven på 1,9 mia. kr. i 2020, og det tegner godt for den grønne omstilling, lyder det fra DI.

- Det er rigtig godt at forskningsministeren har fået alle Folketingets partier med i aftalen. Det er et vigtig signal, at alle er enige om, at der skal øremærkes halvanden mia. kroner til den grønne forskning, siger Mette Fjord Sørensen, chef for forskning, videregående uddannelse og mangfoldighed i DI.

Forhandlingerne om forskningsreserven har siden 2011 været en fast del af finanslovsforhandlingerne. Forskningsreserven udgør ca. 8 pct. af det samlede offentlige forskningsbudget, som er på 23,7 mia. kr. i 2020. Forskningsreserven er en udløber af globaliseringsaftalen fra 2006, hvor politikerne satte sig for at prioritere en del af forskningsmidlerne.

- Hvis vi skal nå i mål med en reduktion af CO2-udledningen på 70 pct. i 2030, er vi nødt til at investere målrettet i forskning, der kan bidrage med nye bæredygtige løsninger, siger Mette Fjord Sørensen.

En ny analyse fra DI viser, at de grønne projekter står i kø i Innovationsfonden, som i de seneste år stik imod de politiske ambitioner har måttet afvise i snit 70 grønne forskningsprojekter årligt. I 2018 blev der afvist 88 grønne forskningsprojekter ud af 100 ansøgninger.

- Det er positivt, at Innovationsfonden styrkes med et budget på 1,9 milliarder kr. i 2020. Det vil styrke forskningsprojekter mellem universiteterne og virksomhederne. Det er helt afgørende, at de gode idéer og den nye viden fra universiteterne kommer ud i virksomhederne, så de kan skabe nye løsninger til gavn for hele samfundet.

Der er sket et lille løft i det offentlige forskningsbudget i 2020 på grund af stigende BNP, men samlet set udgør det offentlige forskningsbudget stadig kun 1 pct. af BNP.

- Vi ser aftalen som et første vigtigt skridt, men vi håber at ambitionsniveauet bliver endnu højere næste år, således at den grønne forskning løftes med yderligere 1,5 mia. kr. frem mod 2022, siger Mette Fjord Sørensen.

Følg os på:

    

Kontakter

Yderligere oplysninger fås hos presserådgiver Bo Hjuler, tlf. 2328 4912, e-mail boh@di.dk

Billeder

Information om DI - Dansk Industri

DI - Dansk Industri
DI - Dansk Industri
H. C. Andersens Boulevard 18
1787 København V

3377 3377http://di.dk/

Vi arbejder for et åbent og velstående samfund i vækst og balance. Med det udgangspunkt skal Danmark være verdens mest attraktive land for virksomheder at arbejde i og ud fra. Når virksomheder i Danmark vinder, vinder hele Danmark.

DI hjælper hver dag virksomheder i Danmark med at vinde. Vi hjælper på udenlandske markeder, ved politiske forbedringer og med service og kompetencer, der øger konkurrenceevnen i hver enkelt medlemsvirksomhed.

Følg pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum