DI - Dansk Industri

DI: Private virksomheder står klar til at løse langt flere vej- og parkopgaver i omegnskommunerne

Del

Kommunerne i Københavns omegn kan høste store gevinster, hvis de samarbejder mere med private virksomheder om at løse de kommunale opgaver. Sådan lyder konklusionen hos Dansk Industri (DI) efter at have gennemgået de seneste tal for den såkaldte Indikator for Konkurrenceudsættelse (IKU).

Nye tal viser, at omegnskommunerne i dag kun lader private virksomheder byde ind på omkring en fjerdedel af kommunernes driftsopgaver. Ved at lade øge samarbejdet med at private virksomheder, kan kommunen og dens borgere høste store økonomiske og kvalitetsmæssige gevinster.

- Der er potentielt store gevinster at hente for de københavnske omegnskommuner og borgerne ved at lade private virksomheder varetage flere af de kommunale driftsopgaver. Der er altså mange opgaver, hvor man mangler at få afprøvet, om de kunne løses smartere ved at få inddraget de erfaringer og innovative løsninger, som virksomhederne kan tilbyde, siger Jakob Scharff, der er branchedirektør i DI.

Særlig tendens i hovedstadsområdet
Ifølge Dansk Industri er det særligt inden for de tekniske opgaveområder som vedligeholdelse af veje og grønne arealer, at omegnskommunerne halter bagefter sammenlignet med resten af landet. Her løser virksomheder kun omkring en tredjedel af opgaverne, mens de kommuner, der er længst fremme på området, er helt oppe på 70 pct. Hvis omegnskommunerne kom op på samme niveau, ville yderligere opgaver for i alt 542 mio. kr. kunne løses i samarbejde med private virksomheder.

- For de tekniske områder har vi et solidt grundlag for at kunne sige, at der vil være betydelige gevinster ved at styrke samspillet med private aktører. Her kan omegnskommunerne altså relativt hurtigt få plukket nogle lavthængende frugter, siger Jakob Scharff.

Handler om mere end kroner og ører
Dansk Industri anbefaler derfor omegnskommunerne at søge inspiration hos de kommuner, der allerede har gjort sig gode erfaringer med at udbyde vej- og parkopgaverne.

- Min opfordring vil være, at man tager afsæt i de gode eksempler fra andre kommuner, som viser, at samarbejde med private virksomheder ikke kun handler om kroner og ører, men også om at få løftet kvaliteten i servicen. I Odense Kommune opnåede man eksempelvis både en økonomisk gevinst og en betydelig CO2-reduktion ved at udbyde vedligeholdelsen af grønne arealer. Det skyldes, at private virksomheder bidrager med innovation i form af bl.a. nye arbejdsgange eller teknologier, siger Jakob Scharff.

Dansk Industri måler omfanget af offentlig-privat samarbejde i kommunerne på baggrund af den såkaldte Indikator for Konkurrenceudsættelse (IKU), som er fastsat af Indenrigs- og Boligministeriet. Indikatoren måler forholdet mellem værdien af de driftsopgaver, der er konkurrenceudsat, over for den samlede mængde af udbudsegnede opgaver.

En samlet oversigt over kommunernes placering kan findes her.

Følg os på:

    

Kontakter

Yderligere oplysninger fås hos branchedirektør Jakob Scharff på jasc@di.dk og tlf. 2112 9423 eller presserådgiver Ben Ron på benr@di.dk og tlf. 2830 5452.

Billeder

Information om DI - Dansk Industri

DI - Dansk Industri
DI - Dansk Industri
H. C. Andersens Boulevard 18
1553 København V

3377 3377http://di.dk/

Vi arbejder for et åbent og velstående samfund i vækst og balance. Med det udgangspunkt skal Danmark være verdens mest attraktive land for virksomheder at arbejde i og ud fra. Når virksomheder i Danmark vinder, vinder hele Danmark.

DI hjælper hver dag virksomheder i Danmark med at vinde. Vi hjælper på udenlandske markeder, ved politiske forbedringer og med service og kompetencer, der øger konkurrenceevnen i hver enkelt medlemsvirksomhed.

Følg pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri

Erhvervsfremstød til Tyskland skal åbne nye døre for danske virksomheder24.9.2021 11:32:01 CEST | Pressemeddelelse

Tyskland er Danmarks største samhandelspartner og en vigtig allieret på den globale politiske scene. I kølvandet på et tysk valg og genopbygning efter coronakrisen, er der store muligheder for dansk erhvervsliv i Tyskland. Derfor tager DI med 40 danske virksomheder, Hendes Majestæt Dronningen og Hans Kongelige Højhed Kronprinsen til Berlin på et erhvervsfremstød den 10.-11. november 2021. Pressen er inviteret med.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum