DI - Dansk Industri

DI: Øget samarbejde med virksomheder kan forbedre servicen i midt- og vestjyske kommuner

Del

Kommunerne i Midt- og Vestjylland har gode muligheder for at samarbejde mere med erhvervslivet om at løse de kommunale opgaver. Det er konklusionen fra Dansk Industri, der har analyseret de nyeste tal for konkurrenceudsættelsen for kommunerne i området.

Nye tal viser, at de midt- og vestjyske kommuner i gennemsnit blot lader virksomhederne byde ind på omkring en fjerdedel af de udbudsegnede opgaver. Erfaringerne viser ellers, at et god og konstruktivt samspil med virksomhederne er en af nøglerne til at få bragt mere nytænkning og højere kvalitet ind i den kommunale opgaveløsning.

- Virksomhederne kan ofte bidrage med at integrere nye og bæredygtige teknologer eller mere effektive arbejdsgange gennem stordriftsfordele. Eksempelvis gik 10 kommuner i Region Sjælland sammen om et udbud af arbejdsbeklædning til bl.a. plejepersonalet, hvilket har ført til mindre tekstilaffald og mere bæredygtighed, siger Jakob Scharff, der er branchedirektør i Dansk Industri.

Store udsving på vej- og parkområdet
Dansk Industri peger på, at en række af de midt- og vestjyske kommuner især har mulighed for at overlade flere af de tekniske opgaver som vedligeholdelse af veje og grønne områder til private aktører. For mens Holstebro Kommune udmærker sig ved at have sendt over 90 pct. af disse typer opgaver på private hænder, så er det samme tal typisk under halvdelen for resten af kommunerne i området. Hævede de alle niveauet til 70 pct., kunne de til sammen få løst yderligere opgaver i samarbejde med virksomhederne til en samlet værdi af 148 mio. kr.

- Gennem en lang årrække har Holstebro Kommune vist, at der kan opnås både kvalitetsforbedringer og effektiviseringer ved at bringe virksomhedernes ekspertise og idéer i spil på de tekniske områder som vej- og parkvedligeholdelse. De øvrige kommuner i det midt- og vestjyske har derfor rigtig gode muligheder for at lade sig inspirere af de erfaringer, man har gjort sig i Holstebro, og på den baggrund sætte skub i samspillet med erhvervslivet, siger Jakob Scharff.

- Det er sund fornuft for kommunalpolitikerne at få større fokus på, om der er opgaver, hvor man kunne få større kvalitet for skattekronerne via et tættere samarbejde med virksomhederne – og man får kun svar på det, hvis man er villig til at invitere dem inden for, tilføjer Jakob Scharff.

Dansk Industri måler omfanget af offentlig-privat samarbejde i kommunerne på baggrund af den såkaldte Indikator for Konkurrenceudsættelse (IKU), som er fastsat af Indenrigs- og Boligministeriet. Indikatoren måler forholdet mellem værdien af de driftsopgaver, der er konkurrenceudsat, over for den samlede mængde af udbudsegnede opgaver.

En samlet oversigt over kommunernes placering kan findes her.

Følg os på:

    

Kontakter

Yderligere oplysninger fås hos branchedirektør Jakob Scharff på jasc@di.dk og tlf. 2112 9423 eller presserådgiver Ben Ron på benr@di.dk og tlf. 2830 5452.

Billeder

Information om DI - Dansk Industri

DI - Dansk Industri
DI - Dansk Industri
H. C. Andersens Boulevard 18
1553 København V

3377 3377http://di.dk/

Vi arbejder for et åbent og velstående samfund i vækst og balance. Med det udgangspunkt skal Danmark være verdens mest attraktive land for virksomheder at arbejde i og ud fra. Når virksomheder i Danmark vinder, vinder hele Danmark.

DI hjælper hver dag virksomheder i Danmark med at vinde. Vi hjælper på udenlandske markeder, ved politiske forbedringer og med service og kompetencer, der øger konkurrenceevnen i hver enkelt medlemsvirksomhed.

Følg pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri

Erhvervsfremstød til Tyskland skal åbne nye døre for danske virksomheder24.9.2021 11:32:01 CEST | Pressemeddelelse

Tyskland er Danmarks største samhandelspartner og en vigtig allieret på den globale politiske scene. I kølvandet på et tysk valg og genopbygning efter coronakrisen, er der store muligheder for dansk erhvervsliv i Tyskland. Derfor tager DI med 40 danske virksomheder, Hendes Majestæt Dronningen og Hans Kongelige Højhed Kronprinsen til Berlin på et erhvervsfremstød den 10.-11. november 2021. Pressen er inviteret med.

PRESSEINVITATION: DI Topmødet 2021 – Mulighedernes land16.9.2021 13:13:30 CEST | Presseinvitation

Dansk erhvervsliv er over en bred kam tilbage i topform efter corona. Arbejdspladserne og produktionen kører i de fleste brancher for fuld tryk, i en sådan grad at erhvervslivet - som sjældent set før - skriger efter hænder til at sikre et varigt opsving. Beskæftigelsen sætter nye rekorder, og for hver dag der går, uden løsninger, tabes enorme summer. Der er behov for akut handling - både politisk og fra hele samfundet - så vi forløser vores fantastiske lands mange muligheder.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum