DI - Dansk Industri

DI: Midt- og vestjyske kommuner har stort potentiale for øget samarbejde med virksomhederne

Del

Kommunerne i Midt- og Vestjylland har gode muligheder for at løse flere kommunale opgaver i samarbejde med private virksomheder. Sådan lyder budskabet fra Dansk Industri, der har gennemgået de nyeste tal på området og sendt et brev til samtlige byrådspolitikere i landsdelen.

Kommunerne i Midt- og Vestjylland er udfordrede af bl.a. mangel på arbejdskraft, skyhøje prisstigninger og behovet for grøn omstilling. Som et indspark til efterårets budgetforhandlinger har de midt- og vestjyske kommunalpolitikere fået tilsendt et brev og en samling materiale fra DI, der skal inspirere til at øge samarbejdet med private virksomheder for at løse udfordringerne.

- De private virksomheder står klar til at tage ansvar og bidrage, når kommunerne er udfordrede. I Midt- og Vestjylland konkurrenceudsætter kommunerne i gennemsnit kun 26 pct. af de udbudsegnede opgaver, hvilket er et stykke fra de bedste kommuner i landet på 41,8 pct. Det frigiver både hænder og økonomi at lade virksomhederne byde ind på flere opgaver – eksempelvis vedligehold af veje og grønne områder eller rengøring – ligesom det kan forbedre kvaliteten af den service, man leverer til borgerne, siger Jakob Scharff, branchedirektør i DI.

Ny teknologi kan frigive hænder i ældreplejen

I en rundspørge foretaget af DI erklærede 88 % af landets kommunalpolitikere sig enige i, at et styrket samarbejde med private virksomheder kan være med til at optimere og kvalitetsudvikle opgavevaretagelsen, hvilket vækker optimisme hos Jakob Scharff.

- Det er fantastisk, at kommunalpolitikerne anerkender gevinsterne ved offentlig-privat samarbejde – nu skal vi bare have omsat ambitionerne til handling. De private virksomheder kan blandt andet frigive tid og ressourcer hos velfærdens kernetropper gennem velfærdsteknologi. Via offentlig-privat samarbejde har Aabenraa Kommune eksempelvis taget en intelligent ble i brug på plejehjemmene, der har frigivet hænder til pleje og styrket livskvaliteten for borgerne, siger han.

Holstebro Kommune viser vejen

DI’s opgørelse over de nye tal for offentlig-privat samarbejde viser, at der er store forskelle på, hvor ofte de midt- og vestjyske kommuner inviterer virksomhederne til at bidrage. Mens Skive Kommune konkurrencesatte 22 pct af opgaverne i 2021, formåede Holstebro Kommune at nå op på 31,2 pct. Der er derfor god mulighed for at søge inspiration hos nabokommunen, påpeger Jakob Scharff:

- Vi anbefaler, at man som kommunalpolitiker bruger budgetprocessen til at få foretaget en grundig gennemgang af, hvilke opgaver, der i dag ikke bliver løst i samarbejde med virksomheder – og her kan man med fordel skele til nabokommunens erfaringer.

Grøn omstilling

Den grønne omstilling er på dagsordenen i samtlige kommuner landet over, og med årlige indkøb i størrelsesordenen på mere end 100 mia. kr. har de gode muligheder for at bidrage til en bæredygtig udvikling i samarbejde med leverandørerne, mener DI.

- Kommunerne har enormt stærke indkøbsmuskler, og med dem følger et stort ansvar for den grønne omstilling. Vi anbefaler, at kommunerne udarbejder en implementeringsplan i forlængelse af indkøbspolitikken og sætter særligt fokus på indkøbsområder med høj CO2-udledning. Dansk Industri hilser de nye – og de genvalgte – midt- og vestjyske byrådsmedlemmer velkomne og ser frem til et godt samarbejde, siger Jakob Scharff.

Dansk Industri måler omfanget af offentlig-privat samarbejde i kommunerne på baggrund af den såkaldte Indikator for Konkurrenceudsættelse (IKU), som er fastsat af Indenrigs- og Boligministeriet. Indikatoren måler forholdet mellem værdien af de driftsopgaver, der er konkurrenceudsat, over for den samlede mængde af udbudsegnede opgaver.
En samlet oversigt over kommunernes placering kan findes her.

Følg os på:

    

Kontakter

For yderligere oplysninger kontakt branchedirektør Jakob Scharff på tlf. 2112 9423

Billeder

Information om DI - Dansk Industri

DI - Dansk Industri
DI - Dansk Industri
H. C. Andersens Boulevard 18
1553 København V

3377 3377http://di.dk/

Vi arbejder for et åbent og velstående samfund i vækst og balance. Med det udgangspunkt skal Danmark være verdens mest attraktive land for virksomheder at arbejde i og ud fra. Når virksomheder i Danmark vinder, vinder hele Danmark.

DI hjælper hver dag virksomheder i Danmark med at vinde. Vi hjælper på udenlandske markeder, ved politiske forbedringer og med service og kompetencer, der øger konkurrenceevnen i hver enkelt medlemsvirksomhed.

Følg pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum