DI Hovedstaden

DI: Københavns virksomheder efterlyser en bedre service på rådhuset

Del

Københavns Kommune er på mange måder en attraktiv kommune at drive virksomhed i. Uddannelsesniveauet er højt, virksomhederne har adgang til en velfungerende international lufthavn, og de er generelt tilfredse med den kollektive trafik, for blot at nævne nogle af de mange fordele, hovedstaden byder på.

Men der skal meget mere til, før Københavns virksomheder for alvor vender tommelfingeren opad. Med en placering som nummer 93 ud af i alt 96 kommuner i DI’s Lokalt Erhvervsklimaundersøgelse er København igen i år placeret i den nederste del af listen over erhvervsvenlige kommuner. Det er dog en lille forbedring på to pladser i forhold til sidste år.

- Det er dybt bekymrende, at virksomhederne i landets hovedstad ikke er mere tilfredse med de forhold og den service, kommunen tilbyder dem, ikke mindst fordi København, som landets hovedstad, skal være med til at trække væksten i hele landet, siger formand for DI Hovedstaden Poul Skadhede.

Det er ikke fordi, at viljen og de velmenende ord ikke er til stede hos de fleste af kommunens politikere, mener DI Hovedstadens formand. Men den gode vilje når ikke altid virksomhederne.

- Københavns Kommune og især overborgmester Frank Jensen, er opmærksom på erhvervslivet. Hvert år gennemfører borgmestrene eksempelvis et dialogmøde med erhvervslivet, hvor de stiller op og taler med virksomhederne, og i kommunens erhvervsråd deltager flere virksomhedsrepræsentanter. Men i DI’s undersøgelse ligger København helt i bund, når det gælder dialogen mellem virksomheder og kommunens politikere og embedsmænd, siger Poul Skadhede.

- Der er brug for, at kommunen lytter til virksomhederne - ikke bare på store konferencer, men i den daglige kontakt på rådhuset. Og at de helt basale forhold for virksomhederne, som betyder noget i dagligdagen, bliver væsentlig bedre, siger Poul Skadhede.

Det gælder eksempelvis den behandling, virksomhederne får i teknik- og miljøforvaltningen, når de sender en ansøgning om en bygge- eller miljøsag. Her er  Københavns Kommune også placeret nederst i Lokalt Erhvervsklima 2017.

- Sager trækker ud, og flere virksomhedsledere giver udtryk for, at der er en uhjælpsom kultur i teknik- og miljøforvaltningen. Der er flere eksempler på, at virksomheder er blevet mødt med standardsvaret ”sådan gør vi ikke her” i stedet for et service-gen, hvor man med en imødekommende attitude, og måske ved fælles hjælp, kunne få en ansøgning behandlet hurtigt og effektivt, siger Poul Skadhede.

I værste fald kan en langsommelig sagsbehandling betyde, at en virksomhed må opgive at modernisere eller udvide og dermed bliver tvunget til at sige nej til ordrer. Det går ud over væksten og kan betyde færre nye arbejdspladser i København.  

Københavns Kommunes høje skatter og afgifter på erhvervslivet møder også kritik i DI’s undersøgelse. Virksomhederne i hovedstaden bliver hvert år opkrævet næsten en milliard kr. i dækningsafgift, der er en særlig skat på erhvervsbygninger. Mens flere og flere kommuner afskaffer dækningsafgiften, er den stadig tæt på den højest tilladte sats i København, og det er ikke den eneste afgift, der belaster kommunens virksomheder. Grundskylden er også en af Danmarks højeste.

- Københavns høje erhvervskatter belaster virksomhederne økonomisk, og det går ud over deres konkurrenceevne. Flere virksomheder fremhæver også affaldsafgiften i kommunen. En opkrævning for erhvervsaffald er eksempelvis det første, man møder fra kommunen, når man flytter hertil, siger Poul Skadhede.

Men selv om kommunens virksomheder mener, at der er lang vej igen, før forholdene er optimale, er København stadig en magnet for mange nye virksomheder. Københavns Kommune er en af de kommuner i Danmark, der tiltrækker flest nye virksomheder.

FACTS OM LE 2017

- DI’s undersøgelse, Lokalt Erhvervsklima 2017, er Danmarks største undersøgelse af kommunernes erhvervsklima. Det er ottende år i træk, at DI laver undersøgelsen.

- 7.600 virksomheder inden for Dansk Industris brancher, bl.a. produktion, transport, fødevarer, engroshandel, rådgivning og service har svaret på undersøgelsen i 2017. De har bl.a. vurderet kommunernes overordnede erhvervsvenlighed og helt specifikke erhvervsvilkår som f.eks. skattetryk, kommunal sagsbehandling, adgang til arbejdskraft, infrastruktur, kommunernes image mv.

- Virksomhedsledernes bedømmelser vejer 2/3 af undersøgelsens resultat, mens den sidste tredjedel afgøres af statistiske faktorer som skat, grundskyldspromille, privat beskæftigelse, antal nystartede virksomheder og erhvervsfrekvens mv.

- 96 ud af landets 98 kommuner er blevet bedømt. To mindre kommuner Læsø og Fanø deltager ikke.

Følg Dansk Industri på:

    

Kontakter

For yderligere oplysninger kontakt chefkonsulent i DI Hovedstaden Hanne Sundin, tlf.: 2215 1332 eller pressekoordinator Helen Jensen, tlf.: 2124 4702.

Billeder

Links

Information om DI Hovedstaden

DI Hovedstaden
DI HovedstadenFor yderligere information om DI Hovedstaden:

Chefkonsulent Hanne M. Sundin
Mail: hasu@di.dk
Tlf. 3377 4604
Mobil: 2215 1332

Adm. koordinator Vinnie Røslau
Mail: vir@di.dk
Tlf. 3377 3675

Følg pressemeddelelser fra DI Hovedstaden

Skriv dig op her og modtag pressemeddelelser på mail. Indtast din mail, klik på abonner og følg instruktionerne i den udsendte mail.

Flere pressemeddelelser fra DI Hovedstaden

Helsingør går en smule frem i DI’s erhvervsklimaundersøgelse3.9.2018 21:30pressemeddelelse

DI har igen i år målt på kommunernes erhvervsvenlighed, og Helsingør bliver i år vurderet bedre end sidste år. Kommunen går 12 pladser frem fra nr. 91 til nr. 79. Kommunernes erhvervsklima er vurderet ud fra over 7.600 besvarelser fra virksomheder og 51 statistikker. Og ser man nærmere på virksomhedernes besvarelser, så er det særligt virksomhedernes vurdering af kommunens sagsbehandling og informationen og dialogen med de kommunale embedsmænd, som er forbedret. - Når det basale serviceniveau er på plads, så smitter det af på besvarelserne i undersøgelsen, siger formand for DI Hovedstaden Poul Skadhede og fortsætter: - Vi ved, at virksomhederne sætter pris på hurtig og kompetent sagsbehandling. Virksomhederne ønsker at bruge tid på at vokse som virksomhed og ikke bruge tid på at bøvle med kommunen eller sidde fast med bygge- og miljøsager. Til gengæld ser det ikke godt ud med samarbejdet med jobcenteret. Det kan have noget at gøre med, at over 1/3 af de adspurgte virksomheder i Helsing

Furesø tilbage i den bedste tredjedel i DI’s erhvervsklimaundersøgelse3.9.2018 21:30pressemeddelelse

Med et tocifret spring op ad listen i DI’s Lokalt Erhvervsklima 2018 er Furesø nu med igen i den bedste tredjedel af kommuner med et godt erhvervsklima. I årets undersøgelse rykker Furesø 15 pladser frem til en placering som nummer 22 og er dermed for sjette år i streg den mest erhvervsvenlige nordsjællandske kommune. Der er også fremgang i Fredensborg Kommune og Hørsholm Kommune, der rykker hhv. syv og ti pladser frem til en placering som nummer 75 og 61. Furesø Kommunes fremgang på 14 pladser er den største i Nordsjælland. Kommunen er gået frem på stort set alle parametre. Særligt kommunens sagsbehandlingstid i alle former får roser af virksomhederne. Furesø har historisk set været blandt de mest erhvervsvenlige nordsjællandske kommuner, siden DI for første gang undersøgte erhvervsklimaet i kommunerne i 2010. Sidste år faldt kommunen dog hele 23 pladser ned på 37. pladsen, men har altså siden taget revanche fra sidste års negative resultat. - I Furesø har man sat dækningsafgiften ned

Vallensbæk er hovedstadens højdespringer i DI’s erhvervsklimaundersøgelse3.9.2018 21:30pressemeddelelse

Med et ordentligt spring op ad listen i DI’s undersøgelse, Lokalt Erhvervsklima 2018, er Vallensbæk nu med i den bedste tredjedel af danske kommuner med et godt erhvervsklima. I årets undersøgelse rykker Vallensbæk hele 31 pladser frem til en placering som nummer 26. Det bedste resultat kommunen har opnået i otte år. Lokalt Erhvervsklima er baseret på 51 statistiske parametre og svar fra godt 7.700 virksomheder. Vallensbæk går frem over hele linjen inden for stort set alle kategorier. Virksomhederne er dog særligt begejstret for kommunens infrastruktur. I den kategori bliver Vallensbæk vurderet som Danmarks bedste. - Det er let at komme til og fra arbejde i Vallensbæk Kommune. Der er nem og hurtig adgang for bilister og pendlere via Køge Bugt motorvejen, Holbæk motorvejen og S-tog på Køge Bugt-linjen. I 2023 vil Vallensbæk også have to stationer med Letbanen. Der hersker derfor særdeles gode transportforhold for virksomhedernes medarbejdere. I en tid med massive trængselsproblemer i ho

København går lidt frem i DI’s erhvervsklimaundersøgelse3.9.2018 21:30pressemeddelelse

DI har igen i år målt på kommunernes erhvervsvenlighed, og Københavns Kommune går i år en smule frem. I år er erhvervsvenligheden blevet målt i 93 kommuner, og København indplacerer sig på plads nr. 90. Den overordnede erhvervsvenlighed er dog desværre ikke steget. - Fra politisk hold oplever vi velvilje, f.eks. har kommunen nedsat en task force, som har udarbejdet 37 gode anbefalinger til, hvordan erhvervsvilkårene kan blive bedre, men vi mangler stadig at se reelle forandringer, siger formand for DI Hovedstaden Poul Skadhede. Ser man nærmere på virksomhedernes besvarelser, så klarer kommunen sig bedst på infrastruktur og på image. Virksomhederne vurderer, at den kommunale kollektive trafik er god, ligesom kommunens evne til at tiltrække og fastholde nye borgere også bliver vurderet pænt. Københavns kommune gør en stor indsats for at skabe en god balance mellem bylivet, bolig og erhvervslivet. Kommunen formår at tiltrække mange nye borgere hvert år, og derfor er det attraktivt for vir

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter, og finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum