DI: Historisk lavt optag vækker bekymring hos dansk erhvervsliv

I år er 60.034 personer blevet tilbudt optagelse på en videregående uddannelse, hvilket er et fald på 11 pct. i forhold til sidste år, hvor det samlede optag lå på 67.425. Vi skal helt tilbage til 2012, for at finde så lave optagelsestal. Det er det største længe fald længe.
- Et fald i det her omfang er større end forventet og det er bekymrende, fordi vores virksomheder har hårdt brug for veluddannede unge. Vi er en af verdens mest konkurrencedygtige nationer, og skal vi holde den position, skal vores virksomheder bruge flere dygtige og veluddannede medarbejdere. Det kan blive en udfordring, hvis ikke vi får optaget til at stige igen i de kommende år, siger underdirektør i DI, Mikkel Haarder.
Et fald var forventet efter to år med rekordhøje optagelsestal grundet corona-situationen samt lukningen af mange engelsksprogede erhvervsakademiuddannelser, men faldet på både STEM-uddannelserne (uddannelser inden for Science, Technology, Engineering and Science) og velfærdsuddannelserne giver alligevel anledning til rynker i panden hos Dansk Industri.
- Det danske samfund skal jo have såvel en velfungerende privat som offentlig sektor for at kunne fungere og opretholde konkurrenceevnen. Det kræver tilstrækkeligt med veluddannede medarbejdere, og det store fald i optagelsestallet giver bekymringer begge steder. Vi skal både have flere dygtige ingeniører og IT-uddannede til virksomhederne, og vi har brug for dygtige fagprofessionelle som fx lærere og sygeplejersker i den offentlige sektor, siger Mikkel Haarder.
Faldende optag på STEM-uddannelserne er dårligt nyt
I år bliver 440 færre studerende optaget på diplom- og civilingeniøruddannelserne sammenlignet med sidste år, hvilket er et fald på 7 procent. Samlet er optaget på de STEM-uddannelserne faldet med 10 procent sammenlignet med 2021. Et optag, der langt fra afspejler det aktuelle og fremtidige behov, ifølge Dansk Industri.
- Vi skal have vendt udviklingen med det faldende optag, særligt på STEM. Det er klart, at en stor del af faldet skyldes lukningen af mange engelsksprogede STEM-uddannelser, men det ændrer ikke på, at virksomhederne stadig har brug for flere unge med stærke tekniske og digitale kompetencer.
- Jeg synes, at det her viser at det var en dårlig idé at lukke mange af de engelsksprogede uddannelser, som tiltrak mange udlændinge. Virksomhederne har brug for at vi klæder de unge på med kompetencer, der kan bidrage til den grønne omstilling og den digitale udvikling, siger Mikkel Haarder.
Følg os på:
Kontakter
Yderligere oplysninger fås hos presserådgiver Bo Hjuler, tlf. 2328 4912, e-mail boh@di.dk
Billeder

Information om DI - Dansk Industri
Vi arbejder for et åbent og velstående samfund i vækst og balance. Med det udgangspunkt skal Danmark være verdens mest attraktive land for virksomheder at arbejde i og ud fra. Når virksomheder i Danmark vinder, vinder hele Danmark.
DI hjælper hver dag virksomheder i Danmark med at vinde. Vi hjælper på udenlandske markeder, ved politiske forbedringer og med service og kompetencer, der øger konkurrenceevnen i hver enkelt medlemsvirksomhed.
Følg pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri
DI: Ny EU-kvantestrategi er et stort spring fremad2.7.2025 15:35:25 CEST | Pressemeddelelse
Kommissionen har i dag fremlagt udspil til ny kvantestrategi, der lægger en ramme for hvordan vi omsætter kvanteteknologi til værdi i virksomhederne. Strategien vil styrke vores europæisk konkurrenceevne på området – men den kunne godt være endnu mere ambitiøs, mener DI.
DI: bøvl og byrder er største udfordring for konkurrencekraften1.7.2025 07:56:25 CEST | Pressemeddelelse
Landets største erhvervsorganisation, Dansk Industri (DI), offentliggør i dag Danmarks hidtil mest omfattende studie af de administrative byrder, der dagligt rammer virksomhederne – og hvordan byrderne bremser vækst, skaber frustrationer og hæmmer europæisk konkurrencekraft og udviklingsmuligheder.
DI: Med 25 år på bagen er Øresundsbroen en større succes end nogensinde1.7.2025 05:00:00 CEST | Pressemeddelelse
I dag fejrer Øresundsbroen 25-års fødselsdag. Nye tal fra Dansk Industri viser, at flere end nogensinde pendler over Øresund til stor gavn for dansk og svensk økonomi. I dag arbejder over 20.000 øresundspendlere i Hovedstadsområdet, og sidste år skabte de værdi for 20 mia. kr.
Nu bliver det lettere at holde kongresser i Danmark med tusindvis af købelystne turister30.6.2025 13:00:17 CEST | Pressemeddelelse
Stor ros fra Dansk Industri. Med ny aftale om international arbejdskraft fjerner regeringen bøvlet regel og giver internationale kongresser og messer mulighed for at søge midlertidige arbejdstilladelser i Danmark.
DI om ny ordning: Internationale kolleger er uundværlige30.6.2025 11:22:59 CEST | Pressemeddelelse
Der kommer færre danskere i den erhvervsaktive alder, og derfor er der et stort potentiale i, at international arbejdskraft kan komme hertil på overenskomstvilkår, lyder vurderingen fra Dansk Industri
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum