DI: Godt med bredt flertal bag grøn skattereform

- Der er indgået en aftale, som skaber fremdrift i den helt nødvendige grønne omstilling og gør det danske samfund rigere. Det er også godt, at et bredt flertal står bag, siger Lars Sandahl Sørensen, adm. direktør i DI.
Et problem med aftalen er, at de virksomheder, som i forvejen betaler en kvotepris i EU, også skal betale en CO2-afgift på enten 125 eller helt op til 375 kr. Det gør deres europæiske konkurrenter ikke, og derfor vil det forringe danske virksomheders konkurrenceevne. Samtidig kan det sætte tempoet ned i den grønne omstilling.
- Vi havde håbet på en aftale med mindre dobbeltskat. Aftalen kan svække nogle virksomheders konkurrencevilkår så alvorligt, at det bliver i andre lande og af andre virksomheder, varerne bliver produceret, hvor man ikke bekymrer sig lige så meget om CO2-udledningen, som danske virksomheder gør, siger Lars Sandahl Sørensen.
For virksomheder, som nu får en dobbeltskat, er det afgørende, at de har mulighed for at omstille sig til en grøn energikilde – for eksempel biogas. DI har derfor kæmpet hårdt for, at afgiften på ledningsført biogas bliver sænket. I aftalen er der sat 100 millioner kroner af om året fra 2024 til at sænke afgiften på biogas.
- Det er godt for den grønne omstilling, at flere virksomheder får mulighed for at betale en lavere afgift på CO2-neutral biogas. Med aftalen er der lagt spor ud til, at der både kommer billigere og mere biogas, som er afgørende for, at virksomhederne kan omstille sig, og derfor vil DI forfølge, at der både kommer mere gas og en lavere afgift i fremtiden, siger Lars Sandahl Sørensen.
Hele øvelsen med den grønne skattereform har været at lave en skatteomlægning, så CO2-udledning bliver beskattet, og virksomhederne kan få hjælp til omstilling. Det lever aftalen op til, og DI har presset på for, at der kom en så bred pallette af muligheder til omstilling som muligt i form af grønt investeringsvindue, støtte til Power-to-X, kulstoffangst (CCS) og omstillingsstøtte til virksomheder.
- Vi er glade for de forskellige muligheder for omstillingsstøtte til virksomhederne. Økonomisk støtte til nye teknologier er med til at sikre, at virksomhederne kan omstille sig. Der skal være midler til rådighed for de mest udfordrede virksomheder, som ikke kan løfte opgaven selv. Det er afgørende for, at virksomhederne i Danmark kan leve op til 70-procentsmålsætningen. Vi havde dog gerne set, at investeringsvinduet til virksomhederne trådte i kraft, inden afgifterne slår igennem, siger Lars Sandahl Sørensen.
Som en del af aftalen kommer der enkelte afgiftslettelser, som til en vis grad opvejer de stigende afgifter på CO2. Man annullerer blandt andet en planlagt forhøjelse af en midlertidig energiafgift.
Følg os på:
Nøgleord
Kontakter
Presserådgiver Claus Kaae-Nielsen clkn@di.dk eller 23326829
Billeder
Information om DI - Dansk Industri
Vi arbejder for et åbent og velstående samfund i vækst og balance. Med det udgangspunkt skal Danmark være verdens mest attraktive land for virksomheder at arbejde i og ud fra. Når virksomheder i Danmark vinder, vinder hele Danmark.
DI hjælper hver dag virksomheder i Danmark med at vinde. Vi hjælper på udenlandske markeder, ved politiske forbedringer og med service og kompetencer, der øger konkurrenceevnen i hver enkelt medlemsvirksomhed.
Følg pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri
Europæiske erhvervsorganisationer med DI i spidsen efterlyser klimahandling9.7.2025 12:00:00 CEST | Pressemeddelelse
EU skal følge sine klimamål op med handling. Det gavner både erhvervslivet og EU’s konkurrenceevne. Sådan lyder budskabet i en fælles erklæring fra europæiske erhvervsorganisationer fra Danmark, Tyskland, Frankrig, Irland, Sverige, Norge og Finland, som Dansk Industri har taget initiativ til.
DI: Hvor skal de ældre bo om 15 år?9.7.2025 05:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Om kun 15 år er antallet af ældre over 80 år i Middelfart, Svendborg, Rebild, København, Helsingør Holbæk, Horsens, Odder, Silkeborg, Halsnæs, Skanderborg og Aarhus kommuner steget med over 60 procent, viser nye tal. Det kræver flere ældreboliger og plejehjem, som kommunerne allerede nu skal planlægge og reservere penge til. Friplejehjem kan være kommunernes redning, mener DI.
DI: Hvor skal de ældre bo om 15 år?9.7.2025 05:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Om kun 15 år er antallet af ældre over 80 år i Middelfart, Svendborg, Rebild, København, Helsingør Holbæk, Horsens, Odder, Silkeborg, Halsnæs, Skanderborg og Aarhus kommuner steget med over 60 procent, viser nye tal. Det kræver flere ældreboliger og plejehjem, som kommunerne allerede nu skal planlægge og reservere penge til. Friplejehjem kan være kommunernes redning, mener DI.
DI: Ny EU-kvantestrategi er et stort spring fremad2.7.2025 15:35:25 CEST | Pressemeddelelse
Kommissionen har i dag fremlagt udspil til ny kvantestrategi, der lægger en ramme for hvordan vi omsætter kvanteteknologi til værdi i virksomhederne. Strategien vil styrke vores europæisk konkurrenceevne på området – men den kunne godt være endnu mere ambitiøs, mener DI.
DI: bøvl og byrder er største udfordring for konkurrencekraften1.7.2025 07:56:25 CEST | Pressemeddelelse
Landets største erhvervsorganisation, Dansk Industri (DI), offentliggør i dag Danmarks hidtil mest omfattende studie af de administrative byrder, der dagligt rammer virksomhederne – og hvordan byrderne bremser vækst, skaber frustrationer og hæmmer europæisk konkurrencekraft og udviklingsmuligheder.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum