DI - Dansk Industri

DI: Forbud mod private daginstitutioner er et fejlskud af dimensioner

Del

Regeringen har indgået aftale med Radikale Venstre, SF, Enhedslisten og Alternativet om at afvikle private daginstitutioner. Aftalen, der er en del af finansloven 2021, vil forbyde nyetablering af private daginstitutioner og forhindre, at der bliver trukket overskud ud af eksisterende private daginstitutioner.

Forbuddet mod private daginstitutioner kommer oven i igangværende forhandlinger mellem de samme partier om at forbyde overskud i private sociale tilbud som bosteder, behandlingssteder og krisecentre. Regeringen og støttepartierne er tilsyneladende i gang med at afvikle en række private velfærdsbrancher, advarer DI.

- Det er simpelthen et fejlskud af dimensioner. De private daginstitutionsledere og -medarbejdere består hovedsageligt af pædagogiske ildsjæle, der med visioner og engagement tager sig af en stor del af Danmarks børn. At forbyde de private institutioner giver ingen mening. Det går ud over forældrenes selvbestemmelse, det går ud over den geografiske og pædagogiske spredning af daginstitutionstilbuddene, og det går i sidste ende ud over børnene. I stedet for tiltrække investeringer og nye ideer, som kan være med til at løfte et område, som ligger os alle på sinde, er der med denne politiske aftale lagt an til nationalisering af endnu et velfærdsområde, siger adm. direktør Lars Sandahl Sørensen, DI.

- Velfærdsstaten er en brændende platform, og det sidste vi har brug for af yderligere monopolisering på vores velfærd, for så risikerer vi, at udviklingen går i stå. Tværtimod har vi brug for revitalisere velfærdsstaten med styrket selvbestemmelse til borgerne, bedre offentlig-privat samarbejde og mere specialiserede tilbud, så vi ikke ender med at opdele danskerne i et a- og et b-hold, hvor mange borgere går glip af muligheden for at vælge et privat tilbud, siger DI-direktøren.

Lars Sandahl Sørensen understreger, at han deler partiernes ambitioner om at hæve kvaliteten i daginstitutionerne.

- Problemet er, at daginstitutionsområdet ikke kun har brug for flere penge – det har også brug for entreprenørskab hos de pædagoger og andre, som har ideer om at gøre noget andet og til at udvikle den gode daginstitution. Børn og familier er ikke ens, og kvalitet kan ikke alene dikteres fra Christiansborg, siger Lars Sandahl Sørensen.

Som nævnt bygger aftalen om afvikling af private daginstitutioner oven på de fremskredne forhandlinger om at forbyde overskud i private sociale tilbud. Det sker med henvisning til nogle enkelte brodne kar på socialområdet, som har udnyttet systemet til at trække store overskud ud.

- Udnyttelsen af systemet på det sociale område skal naturligvis forhindres. Men det kan gøres uden at lukke ned for hele branchen. Det er simpelthen ude af proportioner, siger Lars Sandahl Sørensen.

- Aftalerne er et anslag mod den mosaik af private, selvejende og offentlige velfærdsløsninger, som understøtter og udfordrer hinanden. Et system der har fungeret i danske kommuner i årtier. At regeringen nu bryder dette princip bør ikke blot bekymre de private virksomheder - det bør bekymre alle danskere. Det er en historisk fejltagelse, som der bør rettes op på, inden den private ældrepleje eller andre private velfærdsløsninger står for tur, siger Lars Sandahl Sørensen.

Følg os på:

    

Kontakter

Yderligere oplysninger:
Branchedirektør for DI Service og chef for DI Offentlig-Privat Samarbejde Jakob Scharff via pressekoordinator Lars Bøgeskov, 2236 3138, larb@di.dk.

Billeder

Information om DI - Dansk Industri

DI - Dansk Industri
H. C. Andersens Boulevard 18
1553 København V

3377 3377http://di.dk/

Vi arbejder for et åbent og velstående samfund i vækst og balance. Med det udgangspunkt skal Danmark være verdens mest attraktive land for virksomheder at arbejde i og ud fra. Når virksomheder i Danmark vinder, vinder hele Danmark.

DI hjælper hver dag virksomheder i Danmark med at vinde. Vi hjælper på udenlandske markeder, ved politiske forbedringer og med service og kompetencer, der øger konkurrenceevnen i hver enkelt medlemsvirksomhed.

Følg pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri

DI: Ny iværksætterpolitik skal gøre Danmark til et paradis for iværksættere13.1.2021 08:21:14 CETPressemeddelelse

Selv mere end ti år efter finanskrisen er Danmark stadigvæk ikke kommet tilbage på samme niveau af nyetablerede virksomheder. Danmark har alvorligt brug for en ny ambitiøs iværksætterpolitik, som kan sikre, at vi får flere nye og levedygtige virksomheder. Det mener Dansk Industri, som opfordrer regeringen og Folketingets partier til at vedtage en politisk målsætning om at gøre Danmark til et paradis for iværksættere.

DI om nedlukning: Så snart verden åbner, bør coronapas og vacciner til eksportmedarbejdere på plads8.1.2021 17:07:22 CETPressemeddelelse

Den markante skærpelse af rejserestriktionerne, hvor verden går i rød, understreger massivt behovet for, at Danmark inden for kort tid som foreslået af DI er hurtigt klar med vacciner til erhvervsrejsende og et digitalt coronapas, så danske virksomheder er klar til at genvinde eksporten, så snart verden åbner igen. Det siger DI’s adm. direktør, Lars Sandahl Sørensen, i en kommentar til de nye rejsevejledninger. - Hele verden går i rød, og rejsemulighederne også for erhvervsrejsende bliver nu stærkt begrænsede. Det er en markant opstramning, og det kommer til at gøre ondt på mange brancher. Mange eksportvirksomheder er i forvejen hårdt trængte på ordrebøgerne efter 10 måneder med sparsom kontakt til deres kunder. Det er en faretruende situation - ikke bare for virksomhederne, men for hele Danmark, fordi vi som land er så afhængige af eksporten, siger adm. direktør Lars Sandahl Sørensen, DI. - Vi vurderer, at myndighederne og regeringen gør det rigtige med en hård, men kortere nedlukning

Borgernes ret til selvbestemmelse er klemt af nye frikommuneforsøg18.12.2020 16:05:02 CETPressemeddelelse

Et flertal i folketinget har indgået en aftale om frikommuneforsøget på ældreområdet, der følger efter tilsvarende aftaler på skole- og dagtilbudsområdet. Formålet med forsøgene er, at kommunerne i videst muligt omfang får mulighed for at fravige statslige og kommunale regler i bestræbelserne på at finde nye veje i opgaveløsningen. Det er positivt, men desværre har regeringen denne gang givet mulighed for, at borgernes rettigheder om frit valg suspenderes i frikommunerne.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum