
DI Digital: Alvorlig mangel på it-specialister truer grøn omstilling og skal med i ny uddannelsesreform

Sensorer, kunstig intelligens og smart indsamling og udveksling af data skal bringe i os mål med vores klimaambitioner og frigøre ressourcer til en hårdt presset velfærdssektor. Men det kommer ikke til at ske, hvis ikke vi får uddannet langt flere it-specialister, mener DI Digital.
- I adskillige år har tech-virksomhederne skreget på flere it-specialister. Alligevel afviser vi i dag kvalificerede ansøgere til it-uddannelserne. Det er på høje tid med politiske initiativer, der skaffer flere medarbejdere med de rette tekniske kompetencer. Det mener vi klart bør indgå i en kommende reform af vores uddannelser, siger branchedirektør Rikke Hougaard Zeberg, DI Digital.
I en undersøgelse fra DI Digital og Rambøll sidste år tilkendegiver otte ud af 10 it-virksomheder, at de mangler it-specialister. I samme undersøgelse siger mere end hver anden virksomhed, at de forventer, at rekrutteringsproblemerne stiger inden for de næste fem år.
Trods stor mangel på it-specialister afviste universiteterne sidste år 300 kvalificerede ansøgere til it-uddannelser. Derfor foreslår DI Digital at universiteterne fremover skal optage alle kvalificerede ansøgere på it-uddannelser, der har høj beskæftigelse.
Samtidig skal det være mindre bøvlet at hente specialister fra udlandet. Et andet vigtigt element i udspillet fra DI Digital er, at hele befolkningen generelt skal have løftet de digitale kompetencer – allerede fra folkeskolen af.
Gigantisk potentiale
Flere it-specialister skal bl.a. hjælpe med mere grøn digital innovation. Det kan f.eks. være en ultralydsvandmåler, der kan bidrage til reduktion af vandtab eller det kan være smart brug af detaljeret data, som kan optimere både flyruter, energiforsyning og produktion
- Vi er allerede kommet langt med at anvende analyse af data og brug af sensorer til at nedsætte energiforbruget, men der er stadig et gigantisk potentiale for at bruge data på nye og anderledes måder og sætte endnu flere teknologier i spil, når det handler om den grønne omstilling, lyder det fra DI Digital.
- Overalt i vores samfund mangler vi hænder og derfor er der brug for digitale løsninger, der frigiver ressourcer til velfærdsopgaverne. Og vi står midt i en klimakrise, der kræver, at vi tager smarte og nye teknologiske løsninger i brug, siger Rikke Hougaard Zeberg.
IBM: Enorm efterspørgsel
- Det tager lang tid at finde specifikke kandidater som senior data scientists, data engineers, business intelligence consultants, security- og software-udviklere. Der er enorm efterspørgsel efter dem – ikke bare fra tech-selskaber, men også fra andre virksomheder, der nu tyer til en digital strategi. I IBM kan vi hente særlige kompetencer til Danmark fra vores selskaber i udlandet. Det er bare så uendeligt, administrativt bøvlet. Alene det at få oprettet en bankkonto, så vi kan udbetale vores udenlandske kollegaer løn, er vanvittigt møjsommeligt. Lige nu står vi en situation, hvor de selv skal have penge med hjemmefra for at kunne klare sig her i månedsvis uden løn, udtaler Thomas Kovsted, adm. direktør i IBM Danmark, og bestyrelsesmedlem i DI Digital.
240.000 flere it-specialister
EU-kommissionen lancerede sidste år sine målsætninger for et bæredygtigt og velstående digitalt Europa med mennesket i centrum. Et af målene er 20 millioner it-specialister i 2030. I en danske kontekst vil det svare til, at vi får brug for 400.000 it-specialister. I dag har vi 161.000. Det betyder, at der skal skaffes 240.000 flere it-specialister i 2030 herhjemme.
- Selv hvis alle vores politiske forslag bliver taget imod med åbne arme og implementeret, så når vi ikke det mål. Derfor er der hårdt brug for et politisk kursskifte og en prioritering af digitale kompetencer. Ellers risikerer vi at gå glip af de teknologiske muligheder, der både skal bringe os i mål med vores ambitioner om et bedre klima og med at frigive hænder til sygehuse og til private virksomheder, siger bestyrelsesmedlem i DI Digital, CEO Mikkel Bardram, EG A/S.
Udspillet lægger op til et generelt løft af de digitale kompetencer i befolkningen, og det skal starte allerede i folkeskolen, hvor der ifølge DI skal et indføres helt nyt fag på skemaet – teknologiforståelse, som samtidig skal være en faglighed i folkeskolens øvrige fag. Samtidig skal der på tværs af de videregående uddannelser tilføres langt mere it-forståelse.
Digitalt udsatte
Digitalt udsatte danskere, der har vanskeligt ved at finde rundt i de digitale selvbetjeningsløsninger, skal ifølge DI have mere hjælp – bl.a. i form af løbende rådgivning til de udsatte.
- Vi kan som samfund ikke være bekendt at tabe borgere i den hastige teknologiske udvikling og digitalisering af vores land. Alle skal kunne deltage i deltage, men også meget gerne bidrage til det digitale Danmark, siger Rikke Hougaard Zeberg.
Kontakter
Yderligere oplysninger fås hos pressemedarbejder Bo Hjuler, tlf. 2328 4912, e-mail boh@di.dk
Billeder
Links
Information om DI Digital
Følg pressemeddelelser fra DI Digital
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra DI Digital
Virksomheder fortsætter investeringerne i it trods dystre udsigter17.3.2023 08:44:56 CET | Pressemeddelelse
Danske virksomheder skruer op for investeringerne i it, til trods for at der er tegn på krise forude. Det viser en ny og endnu ikke publiceret undersøgelse, som landets største erhvervsorganisation, DI, har foretaget blandt sine medlemmer.
DI Digital på kvindernes kampdag: Hver fjerde it-konsulent er kvinde – det er ikke godt nok8.3.2023 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
DI’s branche for tech-virksomheder, DI Digital, blæser til kamp for flere kvinder inden for it i dansk erhvervsliv. Kun hver fjerde it-konsulent er kvinde – det er et problem for virksomhederne, der mangler it-specialister og det er et demokratisk problem, lyder det fra DI Digital, der nu har startet en kampagne i forbindelse med kvindernes internationale kampdag den 8. marts for at tiltrække flere kvinder til de mange ledige it-jobs.
Danmark skal lede stor europæisk satsning på kunstig intelligens1.2.2023 09:00:00 CET | Pressemeddelelse
I konkurrence med en række andre EU-lande har Danmark fået til opgave at stå i spidsen for et nyt milliard-projekt om at teste ansvarlig anvendelse af kunstig intelligens – det første af sin art i europæisk sammenhæng.
Ny digitaliseringsminister møder Danmarks digitale virksomheder til nytårskur5.1.2023 13:15:56 CET | Pressemeddelelse
Den første digitaliseringsminister i mange år får nu lejlighed til at mødes med det private erhvervsliv, der skal levere løsningerne og teknologien til den fortsatte udvikling af Danmark som digital stormagt. Det sker til nytårskur hos Dansk Industris branchefællesskab for techvirksomhederne i Danmark, DI Digital.
Glædeligt at Danmark igen får en digitaliseringsminister15.12.2022 09:55:45 CET | Pressemeddelelse
Stort tillykke til Marie Bjerre, der bliver Danmarks digitaliseringsminister. Flere opgaver står i kø, som DI Digital glæder sig til at drøfte med den nye minister.