DI - Dansk Industri

DI: Danske virksomheder kan indfri EU’s højere klimaambitioner

Del

EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, skruer op for EU’s klimaambitioner. EU bør reducere sin CO2-udledning med 55 pct. i 2030 mod tidligere 40 pct., meddeler kommissionsformanden i dag i den årlige State of the Union tale. DI’s adm. direktør glæder sig over de øgede klimaambitioner, der kan kaste nye eksportordrer af sig til Danmark og grønne danske virksomheder.

Da EU-Kommissionen i november 2019 præsenterede den hidtil mest ambitiøse klimaplan, Green Deal for Europe, kunne dansk erhvervsliv ikke få armene ned. Der var udsigt til betydelige investeringer i grøn omstilling, der er nødvendig, hvis Europa skal bekæmpe klimaforandringer. Nu lægger EU-Kommissionen op til et endnu højere klimamål, hvor der ligeledes er skruet op for ambitionerne om mere af vedvarende energi og øget energieffektivisering.

- Det er banebrydende meldinger, vi hører fra kommissionsformanden. Danske virksomheder er verdensførende inden for udvikling af grøn, bæredygtig teknologi, og det har man allerede fået øjnene op for i EU. Højere klimaambitioner i hele Europa er en forudsætning for, at vi kan nå vores klimamål i Danmark, uden at arbejdspladser og CO2-udledning bliver flyttet uden for landets grænser. Derfor er det så vigtigt med fælles europæisk fodslag frem for dansk enegang, siger Lars Sandahl Sørensen, adm. direktør i Dansk Industri.

- Vi har en enestående mulighed for at sætte turbo på den grønne omstilling i Europa og samtidig sikre eksportordrer til Danmark. Begge dele er der i den grad brug for nu, hvor vi kæmper med at få vores samfund og økonomi på rette spor i skyggen af coronakrisen, siger DI-direktøren.

DI forventer, at efterspørgslen på energi- og vandteknologi vil stige betydeligt som følge af de opjusterede klimaambitioner. Derudover er der fokus på investeringer i andre bæredygtige tiltag bl.a. inden for cirkulær økonomi, digitalisering, transport og bygningsrenovering.

- Klimaforandringerne er den største trussel mod vores samfund, og det er derfor helt afgørende, at EU står sammen om at løse den presserende udfordring, der berøerr alle lande og borgere. Vi kan gøre meget i EU, men det er klart, at vi selvfølgelig skal have andre lande som USA, Kina og Indien med på den grønne bølge, hvis det for alvor skal batte noget. Vi har de bedste forudsætninger for at presse på for global forandring, hvis vi står sammen i EU, siger Lars Sandahl Sørensen.

Danmark har påtaget sig et klimalederskab i EU med endnu højere ambitioner, men vi løser ikke den opgave uden et aktivt medspil fra EU. Vi har en målsætning om 70 pct. CO2-reduktion i 2030, der kun er muligt, hvis der bliver investeret i den grønne omstilling på europæisk plan.

- Danmark er et foregangsland i EU, som mange andre skæver til. DI’s 2030-plan viser, at grøn omstilling og økonomisk vækst ikke behøver at udelukke hinanden. Vi kan godt skabe gode arbejdspladser og stærke konkurrencedygtige virksomheder, der er med til at sikre den velfærd, som er så nødvendig for vores samfund. Det er et vigtigt budskab til de andre EU-lande, siger Lars Sandahl Sørensen.

- Hvis vi skal nå i mål, så skal alle sektorer bidrage til at løfte klimaambitionerne. Der bliver behov for mere energieffektivisering og bygningsrenovering, mere vedvarende energi, mere elektrificering og mere fjernvarme/køling. Det bliver ikke nemt, men vi har heldigvis de rigtige kompetencer i Danmark, siger Lars Sandahl Sørensen. 

Næste skridt på vejen er en bindende europæisk klimalov, der sikrer, at ord bliver til handling. Dermed kan EU nå målet om klimaneutralitet i 2050. De politiske forhandlinger om EU’s klimalov forventes i løbet af efteråret.

Følg os på:

    

Kontakter

For yderligere kommentarer og information kontakt DI’s presserådgiver Ditte Rieland på tlf. +45 22467822 eller e-mail: dirh@di.dk

Billeder

Information om DI - Dansk Industri

DI - Dansk Industri
H. C. Andersens Boulevard 18
1553 København V

3377 3377http://di.dk/

Vi arbejder for et åbent og velstående samfund i vækst og balance. Med det udgangspunkt skal Danmark være verdens mest attraktive land for virksomheder at arbejde i og ud fra. Når virksomheder i Danmark vinder, vinder hele Danmark.

DI hjælper hver dag virksomheder i Danmark med at vinde. Vi hjælper på udenlandske markeder, ved politiske forbedringer og med service og kompetencer, der øger konkurrenceevnen i hver enkelt medlemsvirksomhed.

Følg pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri

DI: Grøn skattereform har det rigtige sigte, men nogle sektorer rammes alt for hårdt23.11.2020 10:15:12 CETPressemeddelelse

Regeringens udspil til en grøn skattereform har det rigtige sigte. Reformen skal bidrage til, at vi når det ambitiøse mål om 70 procents CO2-reduktion i 2030, som DI og erhvervslivet står bag. Derfor er det også positivt, at regeringen vil understøtte de massive grønne investeringer, som danske virksomheder skal gøre i de kommende år. Det konkrete redskab i reformen om at hæve energiafgiften vil dog ramme nogle sektorer uforholdsmæssigt hårdt. Det bør man rette op på, mener DI.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum