DI - Dansk Industri

DI: Aftalen fra Glasgow holder verden på klimasporet

Del

Stadig flere lande erkender, at de har en egen interesse i at begrænse klimaforandringerne og gennemføre en grøn omstilling. Derfor lykkedes det at vedtage et slutdokument på COP26, som bringer verden et stort skridt videre i indsatsen mod klimaforandringerne. Over 90 procent af alle lande har nu klimaneutralitet i 2050 som et langsigtet mål. Men det er nødvendigt med endnu højere ambitioner i de kommende år, hvis vi skal leve op til løfterne i Paris-aftalen - ikke mindst frem mod 2030, understreger DI.

En række lande har i forbindelse med COP26 meldt ud, at de vil sætte tempoet op for den grønne omstilling. Markant er, at der i aftalen for første gang indgår et mål om at sænke verdens CO2-udledning med 45 procent i 2030 i forhold til 2010 (Danmarks 70 procents målsætning er i forhold til 1990 og derfor betydeligt mere ambitiøs). Også beslutningen om at opdatere landeplanerne årligt og ikke kun 5-årigt er et fremskridt.

- Der er kommet mange gode udmeldinger, som varsler konkret og hurtig handling, og som vi glæder os over, siger Anne Højer Simonsen, klimapolitisk chef i DI.

Med aftalen fra Glasgow er det stadig muligt at holde temperaturstigningen på mellem 1,5 og 2 grader. Men det kræver først og fremmest, at landene holder, hvad de har lovet i Glasgow. Dernæst skal en række lande øge ambitionerne. Og så har de velstillede lande stadig svært ved at leve op til løfterne om at finansiere klimatilpasning i de fattigere dele af verden.

- Det er godt, at vi næsten har fået rammerne om Paris-aftalen på plads, herunder også de mange gennemførselsbestemmelser i den såkaldte Paris Rulebook. Der skal flere penge på bordet fra de velstillede lande, men heldigvis viser flere institutionelle investorer - som ATP - vejen. Der er fortsat brug for at øge farten på den grønne omstilling. Vi har ikke ret lang tid, hvis vi skal holde temperaturstigningen på et acceptabelt niveau. Vi kan kun nå det, hvis regeringerne arbejder sammen med virksomhederne og finder praktiske løsninger, siger Anne Højer Simonsen.

- Selv i Europa er der lande, som ikke er kommet langt nok med at energieffektivisere husstande og virksomheder. Det er nemt, billigt og giver en hurtig klimagevinst. Det tager lidt længere tid at planlægge og investere i vedvarende energi, derfor skal der skrues op for tempoet.

I aftalen fra Glasgow bliver det for første gang slået fast, at fossile brændstoffer som eksempelvis kul skal udfases. Det kommer efter en række vigtige udmeldinger både før og under COP26.

Kina har meldt ud, at man ikke længere vil støtte opførslen af kulkraftværker uden for Kina. Og flere lande – herunder Danmark – har lovet økonomisk støtte til at udfase kulkraftværker i blandt andet Asien.

- Det er en af de lavest hængende frugter, når det gælder klimaet. Kulkraftværkerne forurener og udleder store mængder CO2, og vi har løsningerne, som kan erstatte dem. Derfor er det et vigtigt resultat af COP26, at det trods forsøg på at udvande teksten fremgår, at fossile brændsler som kul skal udfases. Den indsats bliver central og skal løbende følges op på,  siger Anne Højer Simonsen.

Følg os på:

    

Kontakter

Presserådgiver Claus Kaae-Nielsen på clkn@di.dk eller 23326829

Billeder

Information om DI - Dansk Industri

DI - Dansk Industri
DI - Dansk Industri
H. C. Andersens Boulevard 18
1553 København V

3377 3377http://di.dk/

Vi arbejder for et åbent og velstående samfund i vækst og balance. Med det udgangspunkt skal Danmark være verdens mest attraktive land for virksomheder at arbejde i og ud fra. Når virksomheder i Danmark vinder, vinder hele Danmark.

DI hjælper hver dag virksomheder i Danmark med at vinde. Vi hjælper på udenlandske markeder, ved politiske forbedringer og med service og kompetencer, der øger konkurrenceevnen i hver enkelt medlemsvirksomhed.

Følg pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri

DI-topchef: Olaf Scholz samler regering og skal sætte ny kurs i Tyskland24.11.2021 15:16:29 CET | Pressemeddelelse

Tysklands næste kansler bliver Olaf Scholz, der de næste fire år skal styre landet i en grønnere retning, sætte turbo på digitaliseringen og løse massive udfordringer med mangel på arbejdskraft. Listen over politiske reformer - der skal iværksættes nu og her - er lang, og der er mange store muligheder for Danmark og eksportgevinster at hente for dansk erhvervsliv, vurderer DI.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum