DI - Dansk Industri

DI: Aftale om overskudsvarme er en kæmpe gevinst for klimaet

Del

I fremtiden vil overskudsvarmen fra virksomhedernes produktion blive brugt til opvarme huse og lejligheder i stedet for at blive sendt ud i en blå luft. Det skyldes en aftale, som netop er indgået af partierne bag energiforliget. DI anslår, at yderligere op mod 128.000 enfamiliehuse kan blive opvarmet med overskudsvarme, hvis potentialet bliver udnyttet fuldt ud.

- I fremtidens klimavenlige samfund er det bydende nødvendigt, at vi udnytter energien så effektivt som muligt. Og det her er energieffektivisering, så det basker. Vi sender den varme, som virksomhederne alligevel ikke kan bruge til noget, ud i fjernvarmenettet, hvor den kan gøre nytte, siger Lars Sandahl Sørensen, adm. direktør i DI.

En stribe afgifter og uhensigtsmæssige regler har spændt ben for, at overskudsvarmen fra virksomhederne hidtil har kunne udnyttes fuldt ud. Varmen er i stedet gået til spilde.

Men med dagens aftale skal der ikke længere betales afgifter, hvis der er indgået en energieffektiviseringsaftale (tidligere kaldet certificeringsordningen). Det betyder, at det bliver rentabelt at udnytte langt mere af virksomhedernes overskudsvarme.

- Det er et eksempel på det, vi er så gode til i Danmark. Vi får systemerne til at arbejde sammen, og udnytter hinandens styrker. I dette tilfælde er det til gavn for både klimaet og vores velstand, fordi vi spilder mindre energi, siger Lars Sandahl Sørensen.

DI har tidligere anslået, at yderligere op mod 128.000 enfamiliehuse kan blive opvarmet af overskudsvarme gennem fjernvarmenettet. Dermed skal der bruges mindre energi fra andre kilder som kul eller biomasse.

- Det er en kæmpe gevinst for klimaet, og det viser vejen til fremtidens grønne samfund, hvor produktionen af energi og forbruget er koblet sammen på en helt anden måde end i dag. På den måde får vi endnu flere grønne eksempler, som vi kan vise frem til resten af verden, siger Lars Sandahl Sørensen.

Med aftalen slutter et årelangt sværdslag i dansk politik om udnyttelsen af overskudsvarme, hvor DI har arbejdet for at sikre, at overskudsvarmen bliver udnyttet i stedet for at gå til spilde.

Følg os på:

    

Kontakter

Yderligere oplysninger fås hos presserådgiver i DI Claus Kaae-Nielsen på clkn@di.dk eller 2332 6829

Billeder

Information om DI - Dansk Industri

DI - Dansk Industri
DI - Dansk Industri
H. C. Andersens Boulevard 18
1553 København V

3377 3377http://di.dk/

Vi arbejder for et åbent og velstående samfund i vækst og balance. Med det udgangspunkt skal Danmark være verdens mest attraktive land for virksomheder at arbejde i og ud fra. Når virksomheder i Danmark vinder, vinder hele Danmark.

DI hjælper hver dag virksomheder i Danmark med at vinde. Vi hjælper på udenlandske markeder, ved politiske forbedringer og med service og kompetencer, der øger konkurrenceevnen i hver enkelt medlemsvirksomhed.

Følg pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra DI - Dansk Industri

PRESSEINVITATION: DI Topmødet 2021 – Mulighedernes land16.9.2021 13:13:30 CEST | Presseinvitation

Dansk erhvervsliv er over en bred kam tilbage i topform efter corona. Arbejdspladserne og produktionen kører i de fleste brancher for fuld tryk, i en sådan grad at erhvervslivet - som sjældent set før - skriger efter hænder til at sikre et varigt opsving. Beskæftigelsen sætter nye rekorder, og for hver dag der går, uden løsninger, tabes enorme summer. Der er behov for akut handling - både politisk og fra hele samfundet - så vi forløser vores fantastiske lands mange muligheder.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum